Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


3.9.13

Gato Negro Chardonnay 2012

Gato Negro Chardonnay 2012
  • Valmistaja: Viña San Pedro
  • Tyyppi: Valkoviini
  • Maa: Chile
  • Alue: Valle Central
  • Rypäleet: Chardonnay (100%)
  • Koko: 3,0
  • Hinta arviointihetkellä: 26,90e (Kesäkuu 2013, Alko)
  • Hinta nyt: 27,90e (Tammikuu 2014, Alko)

Vuorossa lisää kesällä testattuja edullisia hanavalkoviinejä – nyt vuorossa aiemmintestatun Gato Negro Sauvignon Blancin rinnalta löytyvä toinen pussite, Chardonnay. Tämän hintaluokan viinit eivät varmasti ole koskaan tammitynnyriä nähneetkään, mutta koska viini ei selvästikään vaikuttanut puhdaspiirteiseltä, terästankissa kypsytetyltä Chardonnaylta, on se varmasti tammea silti nähnyt. Tässä päästään siis ihmettelemään miten upeasti "tammenkorvikkeet" eli terästankeissa lillutetut tammilastut ja -sauvat toimivat.

Viinillä on tasaisen keltainen, hennon vihreään taittuva väri.

Tuoksu on ensivaikutelmaltaan tunkkainen ja hikisen villasukkainen. Taustalta löytyy myös melko kypsää hedelmää, kevyettä ananaksisuutta etunenässä. Varsin inhottava tuoksu, joka kutsuu juomaan viiniä nenästä kiinni pidellen.

Maku on kypsä ja täyteläinen, mutta aromeiltaan kevyen tamminen, tunkkainen ja kaiken kaikkiaan epämiellyttävä. Sienimäisestä ja häiritsevän teollisesta makumaailmasta löytyy kevyttä trooppista hedelmää; vetistä ananasta pääasiassa. Ilmaisuvoimaltaan viini on vähäisten happojensa vuoksi ponneton ja hieman veltto, jopa läskihkö.

Jälkimaku on kevyen maamainen, trooppisen hedelmäinen, käyneen omenainen, keskipitkä ja suht huono. Viinistä jää masentava jälkivaikutelma.

Juuh, tämä viini on kyllä oikeasti todella kurjaa kamaa. Klassinen esimerkki siitä miten tammilastut eivät ainakaan tee viinistä parempaa – viini kyllä olisi varmasti ollut varsin heikkotasoinen tekele ilman päälleliimattuja, tunkkaisia ja teollisia tammen aromeja, mutta ne ovat kyllä se vihoviimeinen niitti kokonaisuuteen. En saa tästä viinistä yksinkertaisesti mitään irti. Oli pakko käydä kaatamassa puoli lasia pois.

Lyhyesti: Tammilastuilla runneltu, rakenteeton bulkkiviini. Harvoin on tullut yhtä juotavaksi kelpaamatonta tavaraa vastaan.

Arvio: Ala-arvoinen – todella surkeata tavaraa; ei toimi sellaisenaan enkä varmasti uskaltaisi pilata ruokaelämystäni tällaisella.

Hinnan (27,90e) ja laadun suhde: Laatua ei ole – nollalla jakaminen ei ole mahdollista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti