Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


25.9.13

Selbach-Oster Graacher Domprobst Riesling Spätlese 2007

Selbach-Oster Graacher Domprobst Riesling Spätlese 2007
  • Valmistaja: Selbach-Oster
  • Tyyppi: Valkoviini, Prädikatswein (QmP) Spätlese
  • Maa: Saksa
  • Alue: Mosel-Saar-Ruwer, Mittelmosel
  • Rypäleet: Riesling (100%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta ostohetkellä: 16,09e (Kesäku 2013, Alko)
  • Hinta poistumishetkellä: 14,09e (Heinäkuu 2013, Alko)
  • Hinta nyt: – (ei Alkon valikoimissa)

Vuosi pari sitten tuli ostettua saksalainen makeahko Spätlese kellariin kypsymään – ja siellähän se edelleen kypsyy. Sen sijaan kun sama viini siirtyi poistuviin tuotteisiin kesän alussa ja hinnasta (alunperin n. 20e) putosi 20% pois, oli halu tarkistaa viinin tämänhetkinen kunto vastaansanomaton. Pullo siis Alkon hyllyltä jääkaappiin, lautaselle valikoima erilaisia pehmeitä ja puolikovia juustoja ja henkisesti valmistautumaan herkutteluun!

Selbach-Oster on tuottanut viinejä Moselin sydämessä jo kiitettävän 350 vuoden ajan. Viinitalo on aina luottanut ja luottaa edelleen käsityöhön viininvalmistuksessa: johtuen Moselin jyrkistä rinteistä, talon tarhoja hoidetaan manuaalisesti, satomäärät pidetään varsin alhaisina ja vanhojen, varttamattomien (!) köynnösten rypäleet on pakko kerätä käsin. Viinit valmistetaan perinteisesti pääasiassa erittäin vanhoissa ja erittäin suurissa tammiastioissa eikä niitä esimerkiksi juurikaan suodateta. Lopputuloksena on laadukas, Moselin perinteita ja korkeaa laatua henkivä, viinikäsityön taidonnäyte.

Väriltään viini on jossain voimakkaankeltaisen ja neonvihreän välimaastossa.

Aluksi tuoksussa lähinnä hyvin kypsää persikkaa, aprikoosihilloa ja melko selvää Tropic-omenamehua, mutta avautuessaan mukaan astuu aluksi melko hienovaraiseen petrolisuuteen taittuva mineraalisuus, sitten kaikin puolin hurmaava hunajaisuus. Seasta löytyy myös kevyesti taustalla häilyvää savuisuutta ja raastettua limen kuorta. Yleisilme on varsin runsas ja melko intensiivinen.

Maku on varsin makea, mutta yhtäältä melko tuntuvan, jopa aavistuksen verran pistelevän hapokas – varsin mainio saavutus kuuman vuoden Moselilaiselta. Maku on omalla laillaan hillitympi kuin viinin suht mehevä ja jopa päällekäyvä tuoksupuoli, mutta intensiivisyyttä tai syvyyttä ei viinin mausta kuitenkaan puutu. Aluksi kuvioihin saapuu kypsempiä aprikoosin ja ananaksen vivahteita, joiden takaa ilmestyy hienovaraista petrolisuutta, makeata omenamehua, tuoretta inkivääriä ja happojen tukemana raikkaampaa, jopa kirpeätä viheromenaisuutta ja sitruunaa. Sieltä täältä pilkahtelee häivähdyksiä hennosta savuisuudesta, mausteisuudesta ja hennon bitterisistä yrteistä sekä varsin tuntuvasta, kivipölyisestä mineraalisuudesta.

Jälkimaussa viinin makeus taittuu jälkiruokamaiseen hunajaisuuteen samalla kun viinin mineraalisuus ja bitteriset yrtit astuvat vihdoin parrasvaloihin. Viinistä jää todella pitkä ja vivahteikas jälkimaku, jossa trooppisen hedelmäiset ja makean hunajaiset aromit kilvoittelevat suutaraikastavan mineraalisuuden ja katkeroisuuden kanssa. Muiden aromien kadottua kielelle silloin tällöin nousee vielä häivähdyksiä hennon kerosiinisesta mineraalisuudesta.

Jääkaappikylmänä viini oli ihastuttavan raikas ja makeudestaan huolimatta (sekä vähäisen (8%) alkoholisuutensa vuoksi) hurmaavan kepeä. Kuitenkin avautuessaan ja lämmetessään viini rupesi keräämään enemmän painoa ja hapot rupesivat loppumaan hieman kesken jääden rungon jalkoihin. Vaikkei viinin ryhti varsinaisesti kärsinyt tästä – viini oli loppuun asti varsin rakenteikas ja hapokkuudessaan varsin intensiivinen esitys – kadotti viini kuitenkin jonkin verran raikkauttaan ja parasta teräänsä; aluksi upeasti muiden osa-alueiden kanssa balanssissa ollut makeus rupesi saamaan selvästi enemmän painoarvoa kohti loppua.

Tästä huolimatta tämä kyseinen Spätlese oli alusta loppuun todella hurmaava, maukas ja tasapainoinen makea Riesling, joka pelasi mainiolla tavalla muutamasta eri juustosta kootun napostelulautasen kumppanina. Ikäkin rupee pikku hiljaa tuntumaan, vaikkakin yleisesti viini on edelleen varsin nuorekas ja varsin lupaava pidempiaikaistakin kypsytystä ajatellen.

Näin tyylikäs, puhdaspiirteinen ja herkullinen makeahko Riesling oli vallan mainio ostos jo alkuperäisellä hinnallaan ja nyt alennettuna viinin hinta-laatusuhde on onnistunut kohoamaan vain entistä korkeammalle! Todella mainio, herkullinen ja ihastuttavan hunajainen herkku, joka toimii upeasti suolaisille juustoille makeana mutta samalla hyvin freesinä vastapainona, mutta voin kuvitella viinin toimivan myös mainiosti erilaisille mausteisille ja tulisillekin aasialaisille ruoille tai yksinkertaisille merenelävistä valmistetuille ruoille.

Lyhyesti: Laadukas, runsas ja esimerkillisen tasapainoinen makeahko Moselin Riesling, joka on varsin mainiossa tikissä jo nyt, mutta tulee varmasti kehittymään hienosti ajan kanssa. Lämpimästä vuosikerrasta huolimatta viinissä on – erityisesti riittävän viileänä tarjoiltuna – varsin kiitettävän hapokas selkäranka.

Arvio: Erinomainen – siinä missä nyt valikoimista löytyvä Reichsgraf con Kesselstattin Spätlese on varsin herkullinen esitys, tämä viini tuntuu menevän samasta vuosikerrasta huolimatta kepeydessä, tasapainossa ja raikkaudessa vielä piirun verran pidemmälle. Poistuessaan ollut loistolöytö niille, joita makeanhammasta sattuu kolottamaan!

Hinnan (16,09e) ja laadun suhde: Erinomainen – viini on hintaluokkansa parhaimmistoa.

Hinnan (14,09e) ja laadun suhde: Ylivoimainen – ajatus paremmasta viinistä samaan hintaan tuntuu mahdottomalta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti