Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


7.9.13

Boulevard Single-Wide IPA 2013

Boulevard Single-Wide India Pale Ale 2013
  • Valmistaja: Boulevard Brewing Co.
  • Tyyppi: Olut, India Pale Ale
  • Maa: Yhdysvallat
  • Alue: Missouri, Kansas City
  • Maltaat: Amber 50, Cara 50, Münich, Pale, Vehnä
  • Humala: Bravo, Cascade, Centennial, Citra, Simcoe, Zeus
  • Koko: 0,355
  • Hinta ostohetkellä: 4,40e (Toukokuu 2013, Alko, erikoisvalikoima)
  • Hinta nyt: – (ei Alkon valikoimissa)


Kesän alussa tuli testattua Arkadian Alkosta mukaan sattumalta tarttunut jenkki-IPA, Boulevard Brewingin Single-Wide. Tämä kyseinen IPA on kevennetty "arkiversio" panimon tuhdista ja tummanpuhuvasta Double-Wide IPAsta – DW IPAssa on voltteja 8,5% ja katkeruuttakin 71 IBU, kun taas SW IPAssa on voltteja maltillisemmat 5,7% ja katkeruuttakin "vain" 57 IBU. Vaikuttaa siis varsin lupaavalta – monesti kun itselleni maistuvat paremmin sopusuhtaiset keskitien kulkijat kuin rajoja rikkovat aromipommit.

Väriltään Single Wide on melko kirkas (erittäin kirkas ilman hiivoja) ja syvän pihkankeltainen. Vaahto muodostaa lasiin kohtalaisen tiivin, parin sentin paksuisen vaahtokukan, joka laskeutuu melko nopeasti.

Tuoksu on kevyehkö mutta sopusuhtainen ja aromikas; kukkaisuutta, pihkaa, sitrusta ja hunajaa. Jenkki-IPAksi tuoksu ei ole mitenkään turpiinvetävä, vaan viettelevän kukkainen, tasapainoinen ja kevyen maamainen.

Maultaan Single-Wide on kevyehkö, kuiva, greippinen, hennosti vaalean ja hieman karamelliseen makeuteen taittuvan maltainen, aavistuksen trooppisen hedelmäinen ja melko rapsakasti humaloitu. Suutuntumaltaan olut on hillityn hiilihappoinen, keskitäyteläinen ja raikas, mutta myös melko kermainen. 57 IBUa ei tunnu läheskään niin paljon kuin olettaisi, vaikka katkeroa mausta kuitenkin löytyy ihan kohtuudella. Balanssi on varsin kiitettävällä tasolla – humalaa löytyy, mutta se ei pääse dominoimaan kevyttä ja freesiä makumaailmaa, vaan asettu sopusuhtaisesti vastapainoksi.

Kuiva ja melko pitkä jälkimaku on vaalean maltainen, kevyen pihkainen, hieman simamaisen hiivainen ja karheahkon katkera.

Single-Wide IPA on todella tasapainoinen ja helppo, mutta samalla rapsakka ja varsin tyylipuhdas IPA – eikä "helppo" ole tässä tapauksessa eufemismi "tylsälle". Olut ei ole melko runsaasta humaloinnistaan huolimatta mitenkään hallitsevasti karhean bitterinen tai muuten dominoiva, vaan loppujen lopuksi olut tuntuukin olevan enemmän "PA" kuin "IPA".

Yleisesti Single-Wide on ihastuttavan tasapainoinen, raikas ja kesäinen ale; kepeällä ja tasapainoisella ilmaisullaan jopa sessiokamaa. Sääli, että Arkadiaan ostettu satsi hupeni kesän aikana varsin ketterästi – saisi olut palata Suomen valikoimiin, mieluusti ihan perusvalikoimaan sekä kohtuullisemmalla hinnalla. Reilu neljä euroa ei ole vielä mitenkään törkyisen paljon, mutta kohtuullinen hintataso asettuisi mielestäni tällaiselle perus-(I)PAlle alle neljään euroon.

Lyhyesti: Kepeä, raikas ja tasapainoinen IPA, jossa sekä katkero- että aromihumalointi on varsin mallikkaasti balanssissa oluen vaalean maltaisen rungon kanssa. Arkinen ja helppo, mutta samalla maukas ja vakuuttava jenkkiolut.

Arvio: Tyylikäs – vallan mallikas esitys näinkin arkiseksi perusolueksi. Ainakin itseeni puree paremmin kiitettävä tasapaino kuin uskomattoman massiivinen ulosanti: pienikin voi olla kaunista.

Hinnan (4,40e) ja laadun suhde: OK – olut on hintansa arvoinen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti