Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

24.3.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1453 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


10.9.13

Henri Gouges Nuits-Saint-Georges 2009

Henri Gouges Nuits-Saint-Georges 2009
  • Valmistaja: Domaine Henri Gouges
  • Tyyppi: Punaviini, AOC Nuits-Saint-Georges
  • Maa: Ranska
  • Alue: Bourgogne, Côte de Nuits, Nuits-Saint-Georges
  • Rypäleet: Pinot Noir (100%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta ostohetkellä: 15e / 12cl (Kesäkuu 2013, Vin-Vin, Helsinki)
  • Hinta nyt: – (ei Alkon valikoimissa)


Kesällä tuli pyörähdettyä Vin-Vinissä. Tai no, itse asiassahan siellä tuli käytyä useampaakin otteeseen, mutta tämä on nyt arvio yhdestä viinistä, joka tuli testattua siellä eräs vilkas alkukesän lauantai-ilta. Tiskillä kyselin tapani mukaan löytyisikö jotain erikoisempaa tai muuten mielenkiintoista viiniä, jolloin suositukseksi tuli kaksi viiniä. Näistä kahdesta päädyin tähän Burgunderiin; toista ehdotettua viiniä en enää muista.

Tämä perheviinitalo Henri Gougesin viini tulee Pinot Noireistaan kuuluisan Côte de Nuits'n eteläosasta, Nuits-Saint-Georgesin kylästä. Koska varsinaisia viininvalmistukseen liittyviä tietoja viinitalon kotisivut eivät halua kertoa, siirryn sen pidemmittä lätinöittä itse arvioon.

Viini on hyvin tummanpuhuvan viininpunainen, mutta Pinot Noirille tyypillisesti myös kohtuullisen läpinäkyvä.

Kypsähkö tuoksu on aromeiltaan synkkä, muheva, kevyen lantainen ja kirsikkainen. Vaikka kokonaisuus ei olekaan viileämpien vuosien Pinot Noirien tapaan freesi ja kepeä, tuo aromimaailman kivasti likaisen mausteinen ja aavistuksen multaisen maamainen paljon tämän anteeksiantavaa mielenkiintoa. Melko lämpimästä tarjoilulämpötilastaan johtuen tuoksu on kuitenkin myös kevyen alkoholinen.

Suussa viini on melko täyteläinen ja hillityn hapokas. Makumaailma on täynnä uuttunutta, kypsää hedelmää, hapankirsikkaa, multaisuutta, hillittyä pippurisuutta ja kevyesti karheata tammea. Yleisilmeeltään viini on vivahteikas ja mielenkiintoinen, mutta samalla aivan liian raskastekoinen, hidasliikkeinen ja pehmeä makuuni. Kokonaisuudessa tanniinisuus tuntuu kohtalaisen voimakkaasti Pinot Noiriksi, muttei riittävästi tuodakseen varsinaista jämäkkyyttä yleisilmeeseen.

Viini jättää suuhun melko pitkän, kypsän marjaisen, mehukkaan kirsikkaisen, hieman karvaan ja kevyen puisevan sekä karhean tanniinisen jälkimaun. Vaikkei auenneena ja lämpimänäkään viini tuntunut muuten erityisen tammiselta, tuntuu loppuvaiheessa jopa liikaakin tammista karvautta.

Gouges'n Nuits-Saint-Georges on täynnä vau-faktoria, mutta samalla se tuntuu olevan silti liian kypsä ja väsynyt esitys. Tähän todennäköisesti vaikuttaa eniten viinin tarjoilulämpötila: viini ei ollut viileässä, ja koska tuolloin talo oli erittäin täysi ja ulkona olivat menossa alkukesän kuumimmat illat, tuntui viini olevan tarjoilulämpötilaltaan reilusti yli niin perinteisen kuin nykyaikaisenkin huoneenlämmön. Viini olisi voinut olla (tai no; sen olisi pitänyt olla) selvästi viileämpi; tämänlämpöisenä se kärsi lähes kädenlämpöisestä tarjoilulämpötilasta huomattavasti, eikä viinistä jäänyt kovinkaan kummoinen mielikuva kohtalaisen miellyttävästä aromimaailmastaan johtuen. Nyt on kuitenkin vaikea mennä sanomaan kuinka paljon viinin liiallisesta runsaudesta ja pehmeydestä oli tarjoilulämpötilan ja kuinka paljon lämpimän vuosikerran syytä; kenties viini voisi vakuuttaa paremmin jos se tulisi uudelleen vastaan viileämpänä.

Oli tilanne mikä tahansa, tässä kunnossa viini oli mielestäni selvästi ylihintainen – 15 eurolla odotan saavani lasillisen jo melko vaikuttavaa (sekä vähintäänkin kelvollisen lämpöistä) viiniä, kun taas tämä esitys osoittautui (tyylikkäistä ja moniulotteisista aromeistaan huolimatta) yhdeksi suurimmista Vin-Vinissä maistetuista pettymyksistä.

Lyhyesti: Vivahteikas ja mielenkiintoinen Pinot Noir, jonka suurimmat ongelmat – turhankin raskas suutuntuma, pehmeän höttöinen rakenne ja hieman läpitunkeva alkoholisuus – saattoivat olla niin lämpimän vuosikerran kuin liian lämpimän tarjoilulämpötilan syitä. Kokonaisuus jätti potentiaalistaan huolimatta melko heikon kuvan itsestään.

Arvio: OK – pitänee palata joskus viinin pariin paremmissa olosuhteissa, jos se onnistuisi vakuuttamaan paremmin. Tämän yhden maistamisen perusteella en kuitenkaan lähtisi suosittelemaan viiniä.

Hinnan (15e) ja laadun suhde: Vin-Vinissä 12cl lasillisen hinta tuntuu olevan turhan korkea viinin laatuun nähden, paikasta saa parempaakin edullisemmalla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti