Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

24.3.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1453 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


17.9.13

Kuhlmann-Platz Riesling Grand Cru Rosacker 2010

Kuhlmann-Platz Riesling Grand Cru Rosacker 2010
 • Valmistaja: Kuhlmann-Platz
 • Tyyppi: Valkoviini, AOC Alsace Grand Cru Rosacker
 • Maa: Ranska
 • Alue: Alsace, Haut-Rhin, Hunawihr
 • Rypäleet: Riesling (100%)
 • Koko: 0,75
 • Hinta arviointihetkellä: 13,50e (Kesäkuu 2013, Silja Lines)
 • Hinta nyt: – (ei Alkon valikoimissa)


Aina kun vain kiireiltä kerkiää, on hyvä käydä syömässä äidin luona. Kuulumisia voi vaihtaa Facebookissa, mutta herkullista kotikokkausta ei. Lisäksi kun monesti kaapista löytyy joku laivalta tai ulkomailta ostettu, uusi jännittävä viini, ei meikäläistä tarvitse kehoittaa useampaan kertaan tulla paikalle. Kesällä kesäkuun vaihtuessa heinäkuuhun päädyimme aterioimaan oikein pieteetillä varustetun kolmen ruokalajin aterian, jonka kanssa oli tarjolla Silja Linesilta mukaan tarttunut, Grand Cru -tasoinen Riesling. Koska en tuottajasta löytänyt juurikaan mitään tietoja, hyppään suoraan arvioon.

Tiivis, kevyesti vihertävän sitruunankeltaisen värinen viini kaatuu lasiini.

Puhdaspiirteinen tuoksu on kypsän sitruksinen, voimakkaan kukkainen, kivisen mineraalinen ja makeahko mutta samalla yllättävän kirpeän vihertävä. Taustalla väijyy myös aavistus dieseliä.

Suussa viini on melko täyteläinen, mutta samalla suorastaan kirpeä, voimakkaan hapokas ja poskipäitä viiltävä. Kuiva, nuorekas ja todella intensiivinen maku on tuoreen sitruunainen, lähes raa'an omenainen, kirpeän mineraalinen, hennon bitterisen yrttinen ja pienen aavistuksen petrolinen; kielen kärjessä käytännössä rutikuiva viini kuitenkin tuntuu paljon makeammalta. Yleisilmeeltään viini on fokusoitunut, rapsakka ja varsin tasapainoinen, joskin myös erittäin nuori ja energinen.

Mehukas ja napakka jälkimaku on kirpeän sitruksinen, mineraalinen, hapokas, mehukas, vettä kielelle nostattava ja se jatkuu pitkään.

Yleisesti Kuhlmann-Platzin Grand Cru Riesling Rosackerin tarhalta on varsin vakuuttava, intensiivinen ja erittäin rapsakka valkoviini, joka vajaan kolmen vuoden iästään huolimatta tuntui vielä melkein liian infantiililta korkattavaksi – näin voimakas ja kireän hapokas viini kestäisi huolettomasti kymmenen vuoden kypsytyksen pelkästään parempaan suuntaan kehittyen. Nyt viini pelasi viiltävällä hapokkuudellaan mainiosti erilaisten, kesäisten kasvisruokien kanssa, mutta tuntui paikoitellen liiankin rapsakalta sellaisenaan – kyseessä on siis ainakin tässä iässä ensisijaisesti ruokaviini. Tästä huolimatta on selvää, viini on erittäin laadukas ja tyylikäs esitys, joka tarjoaa sekä upean korkeatasoista viiniä että oikein lupaavaa kypsytyspotentiaalia. Pisteet Silja Linelle!

Lyhyesti: Rapsakan hapokas, intensiivisen hedelmäinen ja erittäin nuorekas Grand Cru -tasoinen Riesling, joka lupaa suuria kypsytystä ajatellen. Ryhdikäs, kuiva ruokaviini.

Arvio: Tyylikäs – todella mallikas esitys. Sellaisenaan viini vaikuttaa jopa hieman yksiulotteiselta sen erittäin intensiivisen ja suorastaan kieltä lamauttavan hapokkuuden vuoksi, mutta ruoan kanssa viinin aromikkuus nousee paremmin pintaan. Suosittelen malttamaan vielä muutamia vuosia viinin kanssa.

Hinnan (13,50e) ja laadun suhde: Erinomainen – viini on hintaluokkansa parhaimmistoa.

3 kommenttia:

 1. Taisi olla tämä sama vinkku, jota join hiljattain yhdessä Siljan paatin rafloista, tosin nimi listalla oli kyllä Cave Vinicole de Hunawihr Riesling Rosacker. Joka tapauksessa diggailin vinkusta, pieksi niin ikään samassa paikassa testatun Schloss Johannisberg Gelblack Rieslingin, joka oli selkeästi askeettisempi tulkinta lajikkeesta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvin mahdollista, itse tässä vilkaisin Siljan jonkun ravintolan viinilistaa ja siellä ainakin näytti sama viini kukkuvan. Ja juu, varsinaisesti karuhan tämä viini ei ole, mutta sen erittäin rapsakka hapokkuus tuppaa sellaisenaan nautittuna pelkistämään viinin yleisilmettä. Tuo Johannisbergin pullote taas on itselleni vieras, joten siitä en osaa itse kommentoida mitään. Miten kyseinen viini pelitti, eli toimiko askeettisuus vai tekikö se kokonaisuudesta vain turhan riisutun?

   Poista
  2. No, kaikki on toki suhteellista, kyllä Gelblackikin ihan tasapainoiselta tuntui. Oikean ruuan kanssa toimii varmasti hyvin, oikeastaan kyse oli vain kontrastista hedelmäisempään elsassilaiseen, joka ei siis tosiaan sekään ollut millään tapaa erityisen hedelmäinen viini :)

   Poista