Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

24.3.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1453 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


7.9.13

Piccini Chianti 2011

Piccini Chianti 2011
  • Valmistaja: Tenute Piccini
  • Tyyppi: Punaviini, DOCG Chianti
  • Maa: Italia
  • Alue: Toscana, Chianti
  • Rypäleet: Sangiovese (95%), Ciliegiolo (5%)
  • Koko: 0,375
  • Hinta arviointihetkellä: 5,98e (Kesäkuu 2013, Alko)
  • Hinta nyt: 5,99e (Helmikuu 2014, Alko)

Nyt testavana on Alkon pikkupullo-hyllystä löytyvä perus-Chianti. Viini on Toscanan punaviineille tyypillisesti Sangiovese-vetoinen, mutta seasta löytyy myös pieni määrä paikallista, harvinaisenpuoleista erikoisuutta, Ciliegioloa. Lisäksi jos olen ymmärtänyt oikein, viini ei ole nähnyt kypsytysvaiheessa lainkaan tammea, vaan on kypsynyt ainoastaan terästankeissa ja pullossa.

Väri on kauniin tumman kirsikanpunainen ja kevyen läpinäkyvä; reunoilta väri pakenee melko värittömäksi.

Muhkea ja avoin tuoksu on makean kirsikkainen, melko paahteinen ja kevyesti maamaisen mausteinen.

Nuorekas maku keskitäyteläinen, kirsikkainen, kevyesti bitterisen yrttinen ja aavistuksen pölyisen paahtunut. Ryhdikäs hapokkuus ja keskitanniininen runko pitävät paketin kasassa, mutta koska viini on hedelmäpuoleltaan vaatimattomanpuoleinen ja aavistuksen ohuehko, on viini kokonaisuutena hieman kovahko ja mutkattoman yksinkertainen. Erityisesti tuhtiin tuoksuun verratessa tuntuu, että vaatimaton makumaailma laahaa paljon jäljessä.

Pitkähkö jälkimaku on kirpeän hapankirsikkainen, mausteinen ja kevyen mineraalinen.

Piccini on valmistanut peruspasselin Chiantin, joka toimii paremman puutteessa Alkon pikkupullo-hyllyssä hommansa hoitavana arki-Sangiovesenä, mutta muuten viini ei ole mitenkään erityisen ihmeellinen tapaus – tai oikeastaan edes erityisen tutustumisen arvoinen. Muheva tuoksu onnistuu luomaan varsin positiiviset ensivaikutelmat, mutta vaikka viini tarjoaa varsin puhdaspiirteistä Sangiovesen aromimaailmaa, sen loppupeleissä vaatimaton ja ohuehko maku jättää kyllä paljon parantamisen varaa. Useimmat isoista pulloista löytyvät perus-Chiantit Alkossa tarjoavat selkeästi parempaa vastinetta rahalle kuin tämä tapaus.

Sellaisenaan viini menee yllätyksettömänä peruspunaisena, eikä viini todennäköisesti kestä rinnallaan kovinkaan tuhteja ruokalajeja. Viini todennäköisesti suoriutuu parhaiten jos sen antaa hengittää riittävän kauan ja naittaa jollekin sopivan kevyelle pastaruoalle.

Lyhyesti: Puolikkaasta pullosta löytyvä yllätyksetön perus-Chianti, jonka kepeä ja ohut makumaailma jäävät selvästi jälkeen viinin muhkean kirsikkaisesta tuoksusta.

Arvio: Keskinkertainen – melko yhdentekevä esitys, joka ei kannusta palaamaan pariinsa uudelleen – siitä huolimatta, että toscanalaiset Sangioveset ovat usein allekirjoittaneelle varsin lähellä sydäntä.

Hinnan (5,99e) ja laadun suhde: Heikko – viini ei vastaa hinnan luomia odotuksia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti