Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


28.9.13

Barco del Corneta Verdejo 2011

Barco del Corneta Verdejo 2011
  • Valmistaja: Beatriz Herranz
  • Tyyppi: Valkoviini, Vino de la Tierra Castilla y León
  • Maa: Espanja
  • Alue: Castilia y León, Rueda
  • Rypäleet: Verdejo (100%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta ostohetkellä: 6,40e / 8cl (Heinäkuu 2013, Kombo, Helsinki)
  • Hinta nyt: 21,10e (Marraskuu 2013, Viinitie)


Kesän alkupuolella tuli bongattua Kurvissa uusi viini-/tapasbaari Kombo, jonka ohikävellessä orastava kiinnostus ehti syntyä. Varsin pian rupesi kuulumaan paikasta myös positiivisia kommentteja, joten pitihän se lähteä itse tarkistamaan mistä paikassa oli kyse.

Kombo on varsin pienikokoinen, joten paikka menee hetkessä täyteen. Meidän onneksi kuitenkin paikka sattui olemaan juuri tyhjillään, joten saimme henkilökunnan (ja hellyydenkipeän Kiko-koiran) täyden huomion heti alusta alkaen. Viinilista vaikutti varsin pieneltä, mutta sitäkin mielenkiintoisemmalta, joten valintojen ihmettelyyn ei mennyt kovinkaan pitkään! Tilasimme kolmet kevyet tapakset ja niille espanjalaiset valkoviinit – itselleni suuresta lasista tarjoiltu Ruedan Verdejo ja paremmalle puoliskolleni pienemmästä lasista tarjoiltu Albariño Rias Baixasista.

Portugalin itäpuolella, eli keskellä Iberian niemimaata sijaitsevassa Castilla y Leónin maakunnassa sijaitseva Rueda on poikkeus alueen yleiseen tyyliin: Castilla y León on tullut kuuluisaksi ensisijaisesti kuumassa ilmastossa erittäin muhkeiksi ja roteviksi kypsyvistä Ribera del Dueron, Toron ja Cigalesin punaisista Tempranilloista, mutta niiden keskeltä löytyvä Rueda on pikku hiljaa noussut viinimaailman huulille erityisesti valkoisilla Verdejo-viineillään.

Luonnonmukaisesti valmistettu Barco del Corneta Verdejo 2011 on varsinainen harvinaisuus, sillä kyseessä on vasta viinin toinen vuosikerta ja sitä on valmistettu vain noin tuhannen pullon erä. Viini on luokiteltu matalampaan VT-tason luokkaan, mutta se on Ruedan alueelle, 700 metrin korkeuteen istutetuista nuorista (vuonna 2008) köynnöksistä kerätyistä rypäleistä valmistettu 100% Verdejo. Viinin annetaan käydä villihiivoilla omaan tahtiinsa, minkä ohella viinin on annettu kypsyä käytetyissä 300-litraisissa tammitynnyreissä sakkojen päällä 8 kuukauden ajan. Viinin tuottanut Beatriz Herranz on tähän asti toiminut toiselta viinitalolta vuokratuissa tiloissa, mutta nyt hän on saamassa (tai jo saanut) oman viinitilan käyttöönsä La Secan kylästä.

Viereisessä lasissa majailevaan hennon vihreään Albariñoon verrattuna tällä Verdejolla on syvempi, kellertävämmän vihreä väri.

Lasista kohoilee viekoitteleva, melko hedelmävetoinen ja hurmaavan aromaattinen tuoksu: trooppisia hedelmiä, hunajamelonia, hyvin kevyttä päärynää ja leivontamausteista pullataikinaa. Taustalta erottuu hentoja sakkakypsytyksen aromeja ja aavistus olkisuutta.

Suhteellisen täyteläinen ja lähes rutikuiva maku on tuoreen hedelmäinen ja tuoksua tiukempi. Aromaattinen makumaailma tarjoilee hieman makeaan taittuvaa kypsää omenaisuutta, mineraalisuutta, kevyttä mausteisuutta, josta on vaikea mennä sanomaan onko se peräisin tammesta vai hedelmästä, sekä taustalta hieman sauvignonblancmaisuutta – hennon vegetaalinen yhdistelmä ruohoa, yrttejä ja kypsää karviaista. Täyteläisestä ja runsaasta ilmaisustaan huolimatta tämä hapokas viini on sekä napakka että rakenteikas.

Raikas, aromaattinen ja napakka jälkimaku jättää melko pitkän, greippinen sitruksisen ja bitteriseen taittuvan kiniinisen mineraalisen jälkivaikutelman.

Yleisesti Barco del Corneta Verdejo yllätti varsin positiivisesti – viinissä on sekä substanssia että sopivaa keveyttä. Vaati varsin suuria ponnistuksia saada tätä erittäin moniulotteista hurmuria riittämään myöhemmin pöytään saapuneille tapaksille – joille viini sitten sopikin suorastaan täydellisesti. Kaiken kaikkiaan upea valinta Kombon pariskunnalta ottaa näin ihastuttava viini listoille!

Lisäksi pakko myös hehkuttaa paikan julmetun herkullisia tapaksia, jotka vievät kielen mennessään! Suurta nälkää vastaan ei kannata ryhtyä taistelemaan paikassa, mutta jos pieni purtava ja laadukkaat viinit houkuttavat, suosittelen suuntaamaan kurviin! Plussaa myös pienennetyistä viiniannoksista – 8cl annoksella ehtii halutessaan nauttia useamman erilaisen viinin ilman että juotava rupeaa käymään turhan hanakasti kupoliin! Hintataso ei ole Kombossa missään nimessä edullisimmasta päästä Kallion yleiseen hintatasoon nähden, mutta samalla niin ruokien kuin viinienkin taso on paikassa selvästi muuta aluetta korkeammalla!

Sääli vain ettemme voinut olla tovia kauempaa asiakkaina, sillä koira-allergiani aiheuttama nokan kutina ja valuminen pakottivat meidät jatkamaan melko pian matkaa. Kiko oli mitä mainiointa seuraa pyöriessään asiakkaiden jaloissa, mutta samalla ongelmallinen elementti allekirjoittaneelle. Pitää siis ottaa etukäteen yliannostus allergialääkkeitä kun seuraavan kerran tietää menevänsä Komboon!

Viinistä enemmän kiinnostuneet voivat tilailla Espanjalaisiin viineihin erikoistuneesta Decántalo-nettikaupasta sen tuoreempaa vuosikertaa vajaalla parilla kympillä per pullo – vuosikerta 2011 on jo myynyt itsensä loppuun.

Lyhyesti: Runsas ja rehevä mutta samalla myös napakka ja intensiivinen luomu-Rueda Verdejo, joka on mitä ihastuttavin esitys niin sellaisenaan kuin kevyempien tapaksien kumppanina!

Arvio: Erinomainen – vaikea kuvitella viinin olevan valmistettu äärimmäisten nuorten köynnöksistä, sillä kokonaisuudesta löytyy sellaista intensiteettiä ja syvyyttä, jota harvemmin tulee Espanjan valkoviineissä vastaan! Tuoreelta viinintekijältä todella mallikas ja vakuuttava esitys.

Hinnan (6,40e) ja laadun suhde: Viinibaari Kombossa 8cl lasillinen oli varsin kohtuullisen hintainen, suosittelen tutustumaan!
Hinnan (21,10e) ja laadun suhde: Hyvä – viini on hintaisekseen kelpo ostos.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti