Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

24.3.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1453 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


29.9.13

Friedrich Becker "Schweigener" Muskat Ottonel 2011

Friedrich Becker "Schweigener" Muskat Ottonel 2011
  • Valmistaja: Weingut Friedrich Becker
  • Tyyppi: Valkoviini, Qualitätswein (QbA) Pfalz
  • Maa: Saksa
  • Alue: Pfalz
  • Rypäleet: Muscat Ottonel (100%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta ostohetkellä: 8,70e (Heinäkuu 2013, Viiniravintola Latva)
  • Hinta nyt: – (ei Alkon valikoimissa)
Metsästäessäni mielenkiintoisia viinejä viiniravintola Latvan viinilistalta silmiini osui luonteikkaalla Schwarzrieslingillään vakuuttaneen viinitalo Beckerin Muscat-valkkari – perinteisiä jokapaikanmuskatteja (Muscat Blanc à Petit Grains, Muscat of Alexandria) hieman harvinaisemmasta nimikkomuskatistani, Muscat Ottonelista.

Koska viininvalmistukseen liittyvää dataa en tähän hätään onnistunut löytämään mistään, voitaneen hypätä suoraan itse arvion pariin!

Väri on varsin neutraalin hailakan vihertävä.

Tuoksu on – kuten odottaa saattaa – rypäleelle tyypillisen muskattinen. Seassa on myös makean päärynäisiä, hillityn litsiluumuisia, kevyen muskottipähkinäisiä ja hennosti hikisellä tavalla pistävän kukkaisia vivahteita.

Maku on aluksi jopa puolimakea (jostain kyseisen viinin vuosikerrasta mainittiin 25 g/l jäännössokeri), mutta varsin mainio hapokkuus taittaa makeutta kiitettävällä tavalla ja viini suorastaan kuivuu kielellä hyvän hapokkuuden ja kohtalaisen tuntuvan mineraalin vaikutuksesta. Makeahkoksi Muskatiksi viini on varsin moniulotteinen, kompleksi ja tyylikäs: kielellä pyörii hunajaa, päärynää, kevyttä kukkaista mausteisuutta, limetinkuorta, Gewürztraminerien kanssa flirttailevaa litsiä ja Italian rannat mieleentuovaa sitruunagranitaa.

Tasainen jälkimaku on hieman keskimakua makeampi, kevyen hunajainen, makean omenainen ja hennon mausteinen. Jäännössokeri tuntuu hieman leikkaavan jälkimausta pituutta pois ja viinistä jää keskipitkä, aromaattinen ja kypsänmakea jälkivaikutelma.

Viinin astetta suurempi jäännössokeri tuntuu paikoitellen hieman peittävän viinin vivahteita, mutta samalla voin kuvitella sen ainoastaan tekevän viinistä paremman kumppanin mausteisille ja hyvinkin tulisille aasialaisruoille. Makeutensa puolesta viini oli toki myös vallan helppo sellaisenaan nautittava seurusteluviini, etenkin viinin runsaasti raikkautta ja ryhtiä tuovan hapokkuuden kanssa, mutta monesti näin makeat viinit (vaikkei viini todellisuudessa ollut edes kovin makea) tuntuvat kaipaavan jotain syötävää kylkeensä – niinsanotusti puhdistamaan palettia viinin makeudesta.

Hieman makeammaksi Muscat'ksi Beckerin Muskat Ottonel on ihastuttavan tyylipuhdas ja jopa harvinaisen moniulotteinen esitys. Latvasta viiniä ei taida enää löytyä, mutta suosittelen metsästämään viinin testattavaksi jos hieman makeammat laatuvalkkarit sattuvat kiinnostamaan!

Lyhyesti: Tyylikäs ja harmoninen puolimakea Muscat, jossa kohtalainen jäännössokeri ja hyvin eloisa hapokkuus tasapainottavat toisiaan mainiosti. Syvä, moniulotteinen ja sopivan intensiivinen esitys – varma valinta erilaisille aasialaisille ruoille tai voimakasmakuisemmille, pehmeille juustoille.

Arvio: Tyylikäs – Muscat-viinit tuppaavat olemaan varsin arvaamatonta tavaraa oman makuni suhteen, eli maistamatta on hyvin mahdotonta mennä arvioimaan onko viini osuma vai huti. Tällä kertaa mentiin kuitenkin varsin nappiin ja lasillisen hupeni kuin huomaamatta!

Hinnan (8,70e) ja laadun suhde: Viiniravintola Latvassa 12 cl lasillinen oli varsin kohtuullisen hintainen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti