Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


9.9.13

VASP Prykmestar Double IPA

Vakka-Suomen Panimo Prykmestar Double IPA
  • Valmistaja: Vakka-Suomen Panimo Oy
  • Tyyppi: Olut, Double India Pale Ale
  • Maa: Suomi
  • Alue: Varsinais-Suomi, Uusikaupunki
  • Koko: 0,5
  • Hinta ostohetkellä: 6,87e (Kesäkuu 2013, Alko)
  • Hinta nyt: 7,07e (Tammikuu 2014, Alko)

Alkukesästä Alkon valikoimiin tippui Nöggiksen Two Captainin lisäksi toinenkin DIPA – kotimaista tekoa oleva Vakka-Suomen Panimon Prykmestar, nimittäin. Vaikuttaa siltä, että Alkon ostossakin on havaittu Suomea jo pidempäänkin vaivannut hopheadien humalavillitys.

Oluen valmistuksesta ei paljon tietoa löydy; VASP:n sivut eivät oluesta puhu sanallakaan ja Alkon sivuilla mainitaan vain olueen käytetyn "kuusi eri mallasta ja seitsemän eri uusiseelantilaista humalalajiketta." Ainoana lisätietona Alkon tuotekuvaus mainitsee sen, että olut on suodattamaton. Toivoisin pientä panostusta VASP:n sivuilta – tuotannossa olevien oluiden lisääminen oleellisine tietoineen (olutharrastajia tuppaa usein kiinnostamaan mm. käytetyt humalalajikkeet) ei ole suuri vaiva, mutta siitä olisi paljon iloa kyseisistä tiedoista kiinnostuneille!

Prykmestar DIPA on väriltään männynpihkaiseen taittuvan tumman oranssi ja hieman samea. Oluen päälle muodostuu niukka ja höttöinen vaahto, joka laskeutuessaan jättää lasin reunalle suurikuvioista pitsiä.

Tuoksu on aavistuksen maltillinen mutta ihastuttavan mehevä, aromikas ja monipuolinen: runsas humalointi ja makea maltaisuus tuovat kokonaisuuteen tasapainoisen kattauksen trooppista hedelmäisyyttä, makeata appelsiinisuutta, passiota, toffeisuutta, rusinaa ja kevyesti siirappista maltaisuutta. Taustalla lymyilee kukkeata, sitruksista ja kevyen mäntyistä humalaisuutta ja aavistuksen anetolista mausteisuutta.

Maku on varsin pehmeä ja täyteläinen, mitä hyvin hillitty ja kevyt hiilihappoisuus korostaa. Maussa pääosaan astuvat makea kermatoffee ja tumman siirappinen mallas, kuivatut hedelmät, vanilja ja ruohoisuus – runsas katkerointi jää vasta maun loppuvaiheille. Suutuntumaltaan olut on aavistuksen tahmea tuntuvan makeasta maltaisuudesta, mutta siitä löytyy silti hieno tasapaino kuivan ja makean välillä – runsas maltaisuus ei missään nimessä dominoi makupalettia. Lisäksi tuhti alkoholi (8,5%) pysyy mainiosti piilossa alusta loppuun.

Pitkähkö jälkimaku taas on tuntuvan katkerohumaloinnin omaa alaa; karvasta jälkimakua kuitenkin ryydittävät kevyet siirappisuus ja kielen kärjessä häivähtelevä aavistus makeudesta. Oluesta jää aromikas, maukas ja varsin harmoninen jälkivaikutelma, joss ahäivähtää hento puhallus alkoholin lämpöä.

Omaan makuuni Prykmestar DIPA on todella mainio tyylinsä edustaja, jossa osa-alueet ovat hienosti tasapainossa. Aromihumalaa voisi löytyä enemmänkin ja tuntuvan maltainen body antaisi tilaa katkeroisemmallekin keskimaulle, mutta kokonaisuudessa ei ole tipan vertaa valittamista. Yleensä itseäni puhuttelevat enemmän vaaleat ja kepeät alet kuin makeaan taittuvat, tummemmat alet, mutta IPA-puolella asia on toinen. Tämän oluen rapsakka katkeroisuus sekä kuivaa että elävöittää yleisilmeen niin mainiosti, että kokonaisuus toimii upeasti. Samalla olut välttää mainiosti perinteisen DIPA-sudenkuopan, eli sen, että oluen katkerohumala hallitsisi kokonaisuutta epäsopusuhtaisella tavalla – nyt runsas humalointi ja muhkea maltaisuus ovat varsin mainiossa tasapainossa, jopa ehkä piirun verran maltaan eduksi. Itse voisin jopa buustata oluen IBUja nykyisestä 87:stä piirun verran ylöspäin.

Kokonaisuutena Prykmestar DIPA on tietyllä tavalla hillitty, mutta samalla varsin suurikokoinen ja kaikilta osa-alueiltaan fiiniksi hiottu esitys. Olut, jossa yhdistyy upealla tavalla sekä freesin että tuhdin alen paradigma.

Lyhyesti: Tukevarakenteinen ja tasapainoinen DIPA, jossa mehevänmakea maltaisuus ja tuntuva, katkerohumalointi ovat upeassa balanssissa. Parhaita ja aromikkaimpia DIPA-oluita Alkon perusvalikoimissa.

Arvio: Erinomainen – hirveästi "palea" ei tästä tummemmanpuoleisesta DIPAsta löydy, mutta kaikkea muuta sitten onkin varsin reilulla kädellä. Olut kuitenkin pysyy mainiosti paketissa ja sen kaikki osa-alueet ovat kiitettävällä tavalla balanssissa keskenään. Omaperäinen ja tuhdin maltainen mutta samalla todella maukas ja mainio esitys suomalaiseksi DIPAksi.

Hinnan (7,07e) ja laadun suhde: Hyvä – olut on hintaisekseen kelpo ostos.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti