Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

24.3.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1453 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


11.9.13

Rotari Riserva Brut 2007

Rotari Riserva Brut 2007
  • Valmistaja: Cantina Rotari
  • Tyyppi: Kuohuviini, DOC Trento
  • Maa: Italia
  • Alue: Trentino-Alto-Adige, Trentino, Trento
  • Rypäleet: Chardonnay (90%), Pinot Noir (10%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta ostohetkellä: 13,95e (Kesäkuu 2013, Alko)
  • Hinta nyt: 14,50e (Tammikuu 2014, Alko)

Juhannuksen vietimme kavereidemme luona kokkaillen ja lautapelejä pelaillen. Kuten viime vuonna, päätin tänäkin vuonna napata mukaani skumppapullon, jolla voisi juhlia keskikesän saapumista ja valoisinta yötä. Alkon hyllyillä kohtasin kuitenkin dilemman: kun olin päätynyt valitsemaan italialaisen Rotari Riservan, huomasin viinistä löytyvän kahta eri vuosikertaa, 2007 ja 2008 – kumpi olisi se oikea valinta? Yleensä edullisemmat skumpat ovat sitä parempia mitä nuorempia ne ovat, mutta paremman pään tyylikkäämmät edustajat voivat hyvin kehittyä ikääntyessään. Mutta kumpaa Rotari edustaa?

Päädyin lopulta vajaat 6 vuotta vanhaan vuosikertaan 2007.

Kuohuviinitalo Cantina Rotari sijaitsee Trentinon pääkaupungissa Trentossa, Dolomiittien – Italian Alppien – juurella aivan maan pohjoisosassa ja se on suuren, pohjoisitalialaisen Mezzacorona-yhtymän omistuksessa. Talon kaikki viinit valmistetaan perinteisellä méthode champenoise -pullokäymismenetelmällä; niiden kaikkien annetaan kypsyä vähintään 24 kuukautta hiivasakan päällä; ja niiden dosage tapahtuu barrique-tammitynnyreissä kypsytetyllä, makealla liquore della casa -viinillä. Rotari Riserva Brut eroaa 100% Chardonnaysta tehdystä perus-Brut-viinistä sillä, että siitä löytyy myös 10% Pinot Noiria ja sitä on kypsytetty peräti 36 kuukauden ajan ennen makeutusta ja uudelleenkorkitusta. Tämän jälkeen viinin on annettu asettua vielä muutaman kuukauden ajan ennen myyntiinlaskua.

Lasissa Rotari Riserva Brut on runsaasti kuohuava ja väriltään kirkkaan neonvihreä.

Hieman makeahkon hedelmäinen tuoksu on hillitty, kypsähkö, kevyen sitruunamarmeladinen, aavistuksen trooppisen hedelmäinen ja hennon paahteinen. Yleisilme on kevyt mutta yllättävän hienostunut.

Viinin suutuntuma on täyteläinen ja hyvin kevyen hiilihappoinen varsin pienillä kuplilla. Kuiva muttei erittäin kuiva maku vihjailee makeudesta, tarjoillen kielellä sitruunamarmeladisuutta ja kevyttä hunajaisuutta sekä hiivaisia ja paahteisia vivahteita. Viini on hedelmävoittoinen, mutta yleisilmeeltään ikäänsä nähden varsin tuore. Kokonaisuus raikas, helppo, pehmeänpuoleinen ja kaikin puolin miellyttävä.

Jälkimaku on melko pitkä ja siinä kevyen kehittyneet piirteet nousevat hieman enemmän esiin hedelmän alta tarjoillen aavistuksen verran palanutta paahtoleipää ja pähkinäisyyttä. Viinistä jää pehmeä, lempeä ja makean sitruksinen jälkivaikutelma.

Yleisesti Rotari Riserva pysyi mainiosti plussan puolella. Kokonaisuuten se oli helppo, miellyttävä ja kypsän sitruksinen perusskumppa. Pitkästä kypsytyksestään ja Riserva-lisänimestään huolimatta viini ei ollut mitenkään erityisen kunnianhimoinen tapaus, vaan varsin tasapainoinen paremman pään peruskupliva, joka tarjosi varsin hyvää haastetta saman hintaluokan Cavoille ja uuden maailman kuohuville. Sen sijaan italialaiseksi kuohuvaksi Rotari oli kyllä varsin vakuuttava ja tasapainoinen esitys – siinä missä Proseccot harvemmin saavat aikaan meikäläisessä hurraahuutoja, nosti Rotari jo ujon "jippiin." Eihän tämä rapeille Franciacortille pärjää, mutta hintaa on sitten vastaavasti huomattavasti vähemmän.

Shamppanjarypäleistä ja -kypsytyksestään huolimatta Rotari Riserva ei kyllä erityisesti shamppiksia tuo mieleen, mutta toimii tästä huolimatta varsin miellyttävänä ja maukkaana peruskuplivana. Viinin vieno makeus, hillitty hapokkuus ja pehmeä mousse tekevät viinistä myös varsin helpostilähestyttävän niille, jotka karsastavat niitä kuivimpia ja kirpeimpiä kuplivia – tosin tästä samasta pehmeydestään johtuen viini ei ole ehkä optimaalisin kumppani ruokapöytään. Maljakuohuvana sen sijaan Rotari Riserva pelittää todistetusti varsin mainiosti!

Lyhyesti: Pehmeä, makeita aromeita vihjaileva ja tyylikkäällä tavalla arkinen kuiva kuohuva Italian pohjoisrajalta.

Arvio: Erittäin hyvä – kohtuulliseen hintaansa nähden varsin maukasta kamaa sekä varsin mukavaa vaihtelua iänikuisille Cavoille. Mukavaa, että Alkosta löytyy muitakin italialaisia peruskuplivia kuin Proseccot.

Hinnan (14,50e) ja laadun suhde: Hyvä – viini on hintaisekseen kelpo ostos.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti