Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

24.3.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1453 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


30.9.13

G. H. von Mumm 50° Riesling 2012

G. H. von Mumm 50° Riesling 2012
 • Valmistaja: Weingut G. H. von Mumm
 • Tyyppi: Valkoviini, Qualitätswein (QbA) Rheingau
 • Maa: Saksa
 • Alue: Rheingau
 • Rypäleet: Riesling (100%)
 • Koko: 2,0
 • Hinta ostohetkellä: 24,90e (Heinäkuu 2013, Alko)
 • Hinta nyt: 25,70e (Tammikuu 2014, Alko)

Kesällä Alkoon saapui uutuus normaalia (3 litraa) pienempien hanapakkausten joukkoon – mikä onkin varsin tervetullutta vaihtelua, sillä valtaosa kolmilitraisista hanaviineistä tuntuu olevan melko köykäistä tavaraa. Sen sijaan pienemmissä bokseissa laatu on korkeampaa (sillä täysikokoisina niiden hinta olisi taas turhan korkea eikä siten riittävän kilpailukykyinen edullisempien käppä-hanojen kanssa.)

Saksan Rheingaussa sijaitseva G. H. von Mummin viinitalo kuuluu samaan viininvalmistajasukuun, joka vuonna 1827 perusti yhden maailman kuuluisimmista kuohuviinitaloista – G. H. Mumm & Cien – Champagnen maakuntaan; tämä shamppanjatalo ei kuitenkaan ole ollut 1900-luvun alun jälkeen suvun omistuksessa. Itselleni on jäänyt epäselväksi mikä mahtaa olla tätä nykyä tämän saksalaisen, 1800-luvun alusta asti pystyssä olleen viinitalon suhde Mummin viinisukuun, sillä talon omistajuus on ainakin siirtynyt sittemmin saksalaisen kuohuviiniyritys Henkellin alle.

50° Riesling on väriltään melko hailakan vaaleanvihreä.

Viinillä on varsin puhdaspiirteinen, kypsemmän Rieslingin tuoksu: makeaa omenaisuutta, persikkaa, kevyttä yrttisyyttä ja aavistus kukkaisuutta.

Vaikka maku on Rieslingille tyypillisesti melko hapokas ja sopivan ryhdikäs, on viini suutuntumaltaan kohtalaisen täyteläinen, rehevä ja jopa aavistuksen raskas – 9 g/l jäännössokeri on siis todennäköisesti tekemässä temppujaan. Kuivan ja puolikuivan välimaastoon luontevasti asettuva runsas ja kypsä maku on makean persikkainen, kypsän omenainen, melko mineraalinen ja hennon hunajainen. Vaikka viini on Rieslingiksi melko suurikokoinen, on se kuitenkin samalla suht tasapainoinen – vaikka tuskin niiden kepeimpien ja raikkaimpien Rieslingien fanien makuun.

Vaikka viinistä jää kypsänmakea, jopa puolikuiva ja makean omenainen jälkivaikutelma, on melko pitkä jälkimaku samalla raikkaan yrttinen ja kevyen mineraalinen ja siten sopivan raikas.

Kokonaisuutena 50° Riesling on ihan hyvä ja tasapainoinen edullisen pään kypsä Riesling. Rutikuivia ja tuntuvasti hapokkaampia Rieslingejä pehmeämpänä ja täyteläisempänä viini on todennäköisesti paljon helpomminlähestyttävämpi yleensä kepeitä ja rapsakoita Rieslingejä karttavalle.

Monia pullo-Rieslingejä pehmeämpi 50° Riesling tuntuu olevan, mutta aromeiltaan ja yleisilmeeltään sen sijaan viini on huomattavasti parempi kuin yksikään testaamani Alkon kolmen litran hana-Riesling. Aivan Steinschaden Grüner Veltlinerin ja Angel Cove Sauvignon Blancin tasolle tämä boksi ei yllä, mutta hirveästi niistä ei kyllä myöskään jälkeen jäädä. Kokonaisuutena 50° Riesling on varsin tasainen ja tasapainoinen esitys sellaisiin tilanteisiin kun kaivataan Rieslingiä pullojen sijaan hanamuodossa!

Lyhyesti: Tasapainoinen, puhdaspiirteinen ja lähes-puolikuiva saksalais-Riesling hanapakkauksessa. Viini ei aivan yllä kuivien ja hapokkaampien pullo-Rieslingien raikkauden tasolle, mutta muuten viini on varsin mainio.

Arvio: Hyvä – vaikkakin helppo ja melko yllätyksetön Rieslingiksi, on 50° Riesling hanaviiniksi varsin puhdaspiirteinen ja tasapainoinen esitys. Luotettava ja monikäyttöinen esitys, joka on ehdottomasti niin parhaita hana-Rieslingejä kuin hanaviinejä noin yleensäkin Alkon valikoimassa.

Hinnan (25,70e) ja laadun suhde: Hyvä – viini on hintaisekseen kelpo ostos.

2 kommenttia:

 1. Gambinamiäs2/10/13 16:40

  Aikalailla samaa mieltä. Tonkkaviiniksi sillä tavalla hyvä ettei tässä ollut mitään epämiellyttävää esansisuutta eikä hiivaisuutta ja happojakin oli kohtuullisesti. Ihan hyvä kyllä, mutta ei toisaalta tässä ollut mitään erityisen hyvää. Ehkä siis enemmänkin "ei paha". Tuota vastaavalla 9,4e pullohinnalla saa jo parempiakin valkkareita, mutta jos erityisesti tonkassa haluaa valkoviininsä, ehkä tämä on sitten se paras vaihtoehto.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuri näin! Oma näkemykseni tiivistettynä muutamaan virkkeeseen. :) Erityisesti tuo esanssisuuden ja virhemakujen puute on ihan positiivista, sillä valitettavan usein juuri ne tuntuvat hallitsevan hanavalkkareiden yleisilmettä! Tämä Mummin pussite onkin juuri sellaisiin tilanteisiin varsin oiva valinta kun lasipullo ei syystä tai toisesta ole varteenotettava vaihtoehto.

   Poista