Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


24.2.14

Malmgård Emmer Tripel

http://www.alko.fi/tuotteet/718586/
Malmgård Emmer Tripel
  • Valmistaja: Malmgård
  • Tyyppi: Olut, Belgi, Tripel
  • Maa: Suomi
  • Alue: Uusimaa, Loviisa
  • Maltaat: Ohramallas, emmervehnä
  • Koko: 0,5
  • Hinta ostohetkellä: 5,51e (Helmikuu 2014, Alko)
  • Hinta nyt: 5,51e (Helmikuu 2014, Alko)

Pernajassa, Malmgårdin huvilassa sijaitseva Malmgårdin panimo pääsi belgihenkisellä Tripel-oluellaan osallistumaan yhdessä 12 muun suomalaispanimon kanssa Alkon kevättalven 2014 käsityöläisolutkatsaukseen. Panimo on tuonut tähän tripel-henkiseen olueen omaa näkemystään kartanon omalla, luonnonmukaisesti kasvatetulla emmervehnällään, joka on siis niukkasatoinen durumvehnän sukulainen. Malmgårdilta löytyy myös tästä muinaisvehnästä valmistettu portteri katalogistaan, mutta tämä on ensimmäinen kerta kun itse pääsen ihmettelemään emmervehnäistä olutta!

Koska olut on belgityylinen tripel, löytyy yllätyksettömästi ainesosien joukosta myös sokeri. Tripel-oluille on nimittäin tyypillistä melko tuhti alkoholiprosentti, joka yleensä saavutetaan lisäämällä käyvään olutvierteeseen käymiskelpoisia sokereita, joilla saadaan tavallista vaaleaa olutta tanakampi runko.

Oluella on varsin kaunis, kuparisen oranssi ja hennon samea väri, joka on jotakuinkin oluen etiketin värinen; se antaa siis hyvin osviittaa siitä, minkä näköistä olutta kannattaa odottaa! Vaikka koetan melko rivakasti kaataa oluen lasiini, muodostuu oluen päälle vain kevyehkö, tiivisrakenteinen ja melko nopeasti haihtuva valkoinen vaahto.

Tuoksu on kevyehkö, mutta miellyttävän aromikas: kaurakeksisyyttä, makeaa hunajaa, kevyttä belgihiivaista ja myös aavistuksen verran kypsän appelsiinista hedelmää sekä hennon hapahkoa meininkiä vihjaavaa viheromenaisuutta.

Tripelit voivat olla melko lailla mitä tahansa verrattain kevyistä oluista varsin tukeviin tapauksiin, ja Emmer Tripel edustaa selkeästi jälkimmäistä tyyliä: olut on suussa hyvin täyteläinen suutuntumaltaan ja se vyöryttää kielelle varsin runsaita ja meheviä, melko makeitakin aromeja: vaaleaa siirappista ja kevyen karamellista mallasta, kypsää sitrushedelmää, maltillista aprikoosisuutta, hillittyä belgihiivaisuutta ja kevyttä, mukavasti muhkeaan yleisilmeeseen särmää tuovaa mausteisuutta. Hiilihappoisuus on varsin maltillista ja lempeää, mikä omalta osaltaan korostaa oluen täyteläistä habitusta.

Jälkimaku on melko pehmeä, runsaalla tavalla kypsän hedelmäinen ja hillityn mausteinen. Melko vaatimaton katkerohumalointi (28 EBU) tuo vain hentoa bitteristä puraisua, mutta tätä puutetta paikkaa jälkimaussa korostuva belgihiivainen happamuus ja keskimakua voimakkaampi, hieman särmikkäämpi maltaisuus – lieneekö tässä se emmervehnä asialla? Kohtalaisen runsas (8,3%) alkoholi tekee suuhun jäävästä jälkivaikutelmasta hyvin lämmönhehkuisen.

Malmgårdin Emmer Tripel on melko raskastekoinen ja roteva, mutta samalla melko pehmeä ja hieman makeahkoon taittuva esitys. Tämä ei ole mikään varsinainen raikas ja kepeäarominen Tripel, sillä oluesta puuttuu sekä hiilihapon että humalan tuomaa raikkautta. Olut ei kuitenkaan ole missään nimessä kehno tapaus, sillä makumaailma on miellyttävän runsas ja mielenkiintoinen. Aivan tyylipuhtaasta Tripelistä oluessa selvästikään ei ole kysymys, joten pahimmat belgipuristit voivat ehkä nyrpistellä nenäänsä oluelle, mutta ainakin omaan makuun tämä pernajalaisten näkemys osuu mainiosti! Raikkaaksi janonsammuttajaksi tästä ei ole, mutta sen sijaan rauhallisempaan makusteluun olut soveltuu sitäkin paremmin.

ps. kai muistit myös lukea tuoreimmat horinani edellisestä postauksestani?

Lyhyesti: Raskastekoinen, mausteinen, kypsän hedelmäinen ja aromikas Tripel-versiointi pernajalaiselta Malmgårdin panimolta.

Arvio: Hyvä – ei tämä aidosta belgistä mene, mutta esikuvat paistavat riittävän selvästi läpi, jotta voi todeta oluen kumartavan – ei pyllistävän – oikeaan suuntaan. Varsin muhkea, makeahko ja maukas aromipommi lämmittämään kevättalven synkkyyteen.

Hinnan (5,51e) ja laadun suhde: OK – olut on hintansa arvoinen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti