Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


6.10.13

Gosset Excellence Brut

Gosset Excellence Brut
  • Valmistaja: Champagne Gosset
  • Tyyppi: Kuohuviini, AOC Champagne
  • Maa: Ranska
  • Alue: Champgane
  • Rypäleet: Pinot Noir (45%), Chardonnay (36%), Pinot Meunier (19%)
  • Koko: 0,25
  • Hinta ostohetkellä: 9,95e (Heinäkuu 2013, Alko)
  • Hinta nyt: 10,00e (Tammikuu 2014, Alko)

Kesällä valikoimiin saapui piccolo-versio perusvalikoiman luotettavasta perus-shamppiksesta, Gosset Excellent Brutista, mikä on varsin mukava lisä melko vaatimattomaan (ennen kaksi shamppanjaa käsittäneeseen) piccolo-pullojen valikoimaan. Pullo pääsi melkein heti valikoimaansaapumisensa jälkeen meikäläisen testattavaksi.

Viinillä on hailakan vaaleanvihreä väri ja se kuohuu lasissa kohtalaisen voimakkaasti suurilla kuplilla.

Lasista löytyy hienovarainen tuoksu, josta erottuu kuorittua omenaa, sitruksenkuorta, kevyttä voimaisuutta, teräksisyyttä, hillittyä pullataikinaisuutta, hentoa mantelimaisuutta ja aavistus mineraalisuutta.

Suussa ensivaikutelma on kirpeän hapokas ja tiukahko, mutta kun erittäin pienikokoinen ja tiheä mousse haihtuu kieleltä melko nopeasti, paljastuu alta suutuntumaltaan yllättävän runsas, lempeä ja täyteläinen kupliva. Makumaailmassa toistuu paljon tuoksun elementtejä: sitruksisuutta, terästä, raakaa omenaa, kevyttä kiiviä ja hillittyä mineraalia. Yleisvaikutelmaltaan viini on ryhdikäs, freesi, melko napakka ja suurikokoinen, mutta samalla sillä on melko suoraviivainen ja yksiulotteinen keskimaku ja vaatimattoman oloinen mousse.

Jälkimaussa kielelle jää keskipitkäksi aikaa teräksistä mineraalisuutta, kevyen hiivaista ranskanleipää ja greippisyyttä. Viinin dosage tuntuu hennon makeana sitruksisuutena kielen kärjessä selvemmin kuin keskimaussa.

Yleisesti tämä mini-Excellence on varsin miellyttävä, raikas ja tasapainoinen esitys, joka menee enemmän rakenne ja mineraali kuin hedelmä edellä, mutta viini voisi kaivata lisää syvyyttä, fokusta ja hienostuneisuutta – muutama lisävuosi isossa pullossa voisi siis tehdä terää. Samaa on kuitenkin melko turha lähteä tekemään tälle muovikorkilla suljetussa piccolo-pullossa tulevalle versiolle. Yleisilmeeltään Gosset Excellence vaikuttaa olevan varsin turvallinen perusshamppanja.

Piccolo-pullojen tarpeeseen Gosset suoriutuu kelvollisesti, mutta akuuttiin shamppanjahätään lähden itse mielummin metsästämään isompia pulloja – tuntuu, että näihin aivan pienimpiin puteleihin pullotetut viinit ovat hieman väsähtäneempiä kuin täysikokoiset vastaavat. Todennäköisesti siis kuplivan viinin siirtäminen pullosta toiseen ja mahdollisesti muovisella kierrekorkilla sulkeminen vievät veronsa.

Suurin plussa viinille tulee kuitenkin siitä, että sen litrahinta tässä piccolo-pullossa on pienempi (49,25e) kuin täysikokoisessa (53,07e)!

Lyhyesti: Runsaanpuoleinen ja teräksisen mineraalinen perustason shamppis.

Arvio: Miellyttävä – hieman arkinen ja yllätyksetön esitys, joka kuitenkin onnistuu yhdistämään näppärästi runsaanpuoleisen ilmaisun ja napakan, teräksisen mineraalisuuden. Kuitenkin tämän Gosset'n laadullinen ero paremman pään kuohuviineihin on melko pieni, minkä johdosta tuntuu, että tämän viinin tapauksessa maksaa enemmän AOC Champagne -merkinnästä kuin varsinaisesta huippulaadusta.

Hinnan (10,00e) ja laadun suhde: Heikko – viini ei vastaa hinnan luomia odotuksia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti