Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


24.10.13

Fog Head Reserve Monterey Chardonnay 2011

Fog Head Highland Series Reserve Monterey Chardonnay 2011
  • Valmistaja: Delicato Family Vineyards
  • Tyyppi: Valkoviini, AVA Monterey
  • Maa: Yhdysvallat
  • Alue: Kalifornia, Central Coast, Monterey
  • Rypäleet: Chardonnay (100%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta arviointihetkellä: n. 11,00e (Elokuu 2013, wine-searcher.com)
  • Hinta nyt: – (ei Alkon valikoimissa)


Yhdysvaltain suurlähetystössä järjestetyssä viinitapahtumassa siirryimme Erathin Pinot Gris'n jälkeen viinialueiden näkökulmasta pohjoisemmalta Itärannikolta pätkän verran etelämpään, Kalifornian Montereyhyn.

Delicato Family Vineyards -yhtymään kuuluva Fog Head on tuttu Alkon hyllyiltä löytyvästä Pinot Noirista, mutta ei-niin-yllätävästi tämä viinitalo valmistaa muitakin viinejä. Nyt testattavana oli talon Highland Series -sarjan Reserve Chardonnay. Viiniin käytetyt rypäleet ovat korjattu varhain, jotta niiden hapokkuus pysyisi riittävän korkealla. Viini käytettiin terästankeissa, minkä jälkeen osa viinistä kypsytettiin 4-6 kuukauden ajan ranskalaisessa tammessa (erikoinen ja varsin positiivinen yllätys, sillä valtaosa jenkkiviineistä taitaa kypsyä loogisesti jenkkitammessa.) Lopuksi viini on suodatettu ennen pullotusta. Koska viiniä ei Suomesta saa, tarkastin viinin keskimääräisen hinnan wine-searcherista; todellisuudessa Suomen hinta lienee hieman korkeampi, sillä valtaosa wine-searcherin liikkeistä oli yhdysvaltalaisia kauppoja, joissa jenkkiviinit ovat loogisesti halvempia.

Bongasin netistä myös vanhemman vuosikerran (2009) datan, joiden mukaan viini on ollut vain 93% Chardonnay ja kypsytetty ranskalaisessa ja amerikkalaisessa tammessa täysin. Vaikuttaa siltä, että tuoreemmalla vuosikerralla ollaan menty parempaan suuntaan!

Lasissa nököttävä keskisyvä, melko kellervä ja hillityn vihertävä viini morjenstaa nuuskijaa runsaalla, hyvin savuisella, kevyen popcornisen tammisella ja jopa melko tunkkaisella tuoksullaan. Melko kevyeksi jäävästä hedelmäpuolesta löytyy hillitysti omenaa ja hento vivahde trooppisempaa meininkiä, muuten tammi jyrää ja jytisee. Ei anna siis mitenkään erityisen lupaavaa kuvaa tulevasta.

Makupuoli kuitenkin onnistuu yllättämään! Kuiva, intensiivinen ja kermainen maku on ilahduttavan kevyesti mausteisen tamminen ja hedelmälle on paljon enemmän tilaa kuin tuoksussa. Täyteläisen suutuntuman keskeltä voi erottaa tuoretta mutta jo mukavan mehukasta omenaa, hentoa persikkaa ja hillittyä sitrushedelmää, joille suorastaan yllättävästi esillä oleva hapokkuus antaa mukavasti lisää intensiteettiä.

Lopuksi viinistä jää hennon viheromenaisen kirpeä, kevyen puisevan, mausteisen ja jopa kevyesti karvaan tamminen ja hillityn voinen jälkimaku, joka jättää kielelle mukavan pitkän ja tasaisen jälkivaikutelman.

Fog Headin Chardonnay yllätti varsin positiivisesti! Vaikka tuoksun kohdalla ehdinkin jo ajatella "eih...", onnistui makupuoli tekemään varsinaisen täyskäännöksen tyylissä ja kokonaisuus oli paikoitellen jopa burgundilaisen tasapainoinen – tietyllä, hedelmävetoisella ja mutkattomalla jenkkiläisellä twistillä. Viini ei ole mitenkään erityisen ihmeellinen, mutta loppupeleissä yllättävänkin tasapainoinen ja miellyttävä ruokaviini, jossa selkeästi on haettu enemmän balanssia ja kykyä pelata purtavan kanssa kuin massaa ja blockbuster-tason vaikutuskerrointa. Mukavan hillitty ja maukas paketti, jolla on selkeästi parempi maku kuin tuoksu. Voinee vielä kehittyä hyvin muutamia vuosia, muttei tunnu millään tavalla sitä kerjäävän.

Lyhyesti: Tukevan tammisen tuoksun alta paljastuu varsin tasapainoinen ja raikkaan hapokas Chardonnay, johon on saatu amerikkalaisittain ilahduttavan kiitettävä balanssi freesin hedelmän ja mukavan hillityn tammisuuden välille.

Arvio: Hyvä – uuden maailman esitykseksi varsin hyvällä maulla tehty Chardonnay: vaikka tammea on, se ei tunnu olevan itseisarvo tai pääosan esittäjä, vaan enemmän kokonaisuuteen lisää mielenkiintoa ja syvyyttä tuova elementti. Nykyhinnallaan arvioisin viinin olevan varsin kelpo ostos ja hintansa väärti vielä 14-15 euron tuntumassa.

Hinnan (n. 11e) ja laadun suhde: Hyvä – viini on hintaisekseen kelpo ostos.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti