Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


18.10.13

La Croix Beaucourt Sauvignon Blanc 2012

La Croix Beaucourt Bordeaux Sauvignon Blanc 2012
  • Valmistaja: Sovex Woltner
  • Tyyppi: Valkoviini, AOC Bordeaux
  • Maa: Ranska
  • Alue: Bordeaux
  • Rypäleet: Sauvignon Blanc (100%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta ostohetkellä: 9,69e (Elokuu 2013, Alko)
  • Hinta nyt: 10,11e (Tammikuu 2014, Alko)

Useamman vuoden ajan Alkossa tilanne oli niin surkea, ettei valikoimissa ollut ensimmäistäkään uskottavaa Bordeaux'n valkoviiniä ja lähimmäksi pääsi luomuviini Château de la Jaubertie läheisestä Bergeracista. Kun lopulta ensimmäiset valkoiset bordoot saapuivat, olivat ne järjestään suurten ja arvostettujen tuottajien pullotteita, jotka olivat automaattisesti hinnoiteltu peruskuluttajan ulottumattomiin. Kesällä lopulta saapui aito Bordeaux'n valkoinen (ymmärtääkseni St. Émilionin puolelta), mutta se taas ei ollut perinteinen, hieman tammea nähnyt Sauvignon Blanc-Sémillon (-Muscadelle) -blend, vaan ihan teräskypsytetty 100% Sauvignon Blanc. Noh, onpahan edes yksi valkoinen Bordeaux. Nappasin sen kesällä mukaani Spy Valley Rieslingin kumppaniksi matkalla kavereiden luokse sushisyöminkeihin.

Viinillä on Sauvignon Blanceille tyypillisen neutraali, vetisen vihreä väri.

Tuoksu on aluksi hyvin kukkea, mutta sitten aromikas herukkaisuus ja passio rupeavat nousemaan pintaan. Seassa tuntuu kevyttä ruohoisuutta ja hyvin hillittyä tölkkiparsaa.

Keskitäyteläinen ja raikas maku on tasainen, kuiva ja kevyen kirpeä. Mukavan hapokas ja sopivan napakka, kirpakan sitruksinen makumaailma on lajiketyypillisesti yrttinen, hapokas, ruohoinen, kevyen nokkosinen ja kaikin puolin mukavan puhdaspiirteinen.

Keskipitkä tai pitkähkö jälkimaku jättää kielelle yrttisyyttä, vihertävää ruohoisuutta ja hillittyä mineraalisuutta.

Kaikin puolin miellyttävä kokonaisuus on varsin lajiketyypillinen, ryhdikäs, raikas ja tasainen: mikään osa-alue ei korostu. Suuria yllätyksiä viinistä myöskään ei löydy, vaan kyseessä on oppikirjaesimerkki hyvästä, ranskalaisesta perus-Sauvignon Blancista. Hintaluokka huomioon ottaen viini on kuitenkin varsin mainio lisä valikoimiin: kokonaisuus on astetta ryhdikkäämpi ja moniulotteisempi kuin varsin hyvä perusviini Fumées Blanches ja hinnallaan La Croix Beaucourt hakkaa muuten varsin mainiot loirelaiset Le Petit Bourgeois'n ja Lurton Sauvignon Blancin (vaikka samassa hintaluokassahan kaikki nuo pyörivät).

Viini on siis tyypillisen ranskalainen – ylikorostuneen trooppiset hedelmäiset ja muhkean aromaattiset aromit ovat siistitty taustalle ja pääosassa on yrttisyys, hennon vihertävä vegetaalisuus, tuore sitruksisuus ja sopusuhtainen, napakka rakenne. Siinä missä monet uuden maailman aromaattisemmat SB:t ovat parhaimmillaan kesäisenä päivänä sellaisenaan nautittuna, on nämä ranskalaiset vahvimmillaan ruokapöydässä merellisten ja muiden kevyiden tarjottavien parissa. Erilaiset makizushit, inarizushit ja muut pikkuherkut toimivat varsin mainiosti tämän oman testikappaleemme parina siitä huolimatta, että yleensä valkoisissa suositellaankin aavistuksen verran jäännössokeria sisältäviä tapauksia.

Lyhyesti: Varsin mainio, freesi ja tasapainoinen perus-Sauvignon Blanc Ranskasta. Alkuperästään huolimatta on tyylillisesti hieman lähempänä Loiren rapsakoita Sauvignoneita kuin Bordeaux'n aromikkaampia ja hieman tuhdimpia valkoisia.

Arvio: Hyvä – varsin näpsäkkä, tasapainoinen ja tyylipuhdas perusvalkoinen arkiseen ruokapöytään. Varsin tutustumisen arvoinen esitys, jos ranskalainen ilmaisu Sauvignon Blancista sattuu lämmittämään mieltä.

Hinnan (10,11e) ja laadun suhde: Erinomainen – viini on hintaluokkansa parhaimmistoa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti