Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


16.10.13

Deinhard Medium Dry

Deinhard Medium Dry
  • Valmistaja: Deinhard Sektkellerei KG
  • Tyyppi: Kuohuviini, bA Sekt
  • Maa: Saksa
  • Rypäleet: Pinot Blanc, Chardonnay
  • Koko: 0,75
  • Hinta arviointihetkellä: 7,98e (Elokuu 2013, Alko)
  • Hinta nyt: 8,39e (Tammikuu 2014, Alko)


Kuohuviinitalo Deinhardin Sekt Halbtrocken, eli kansainvälisesti Medium Dry -kupliva lienee näin mutu-tuntumalta arvioiden yksi Suomen suosituimpia kuohuviinejä. Voisin myös veikata, ettei tässä tapauksessa kyse ole varsinaisesti viinin laadusta, vaan sen edullisesta hinnasta ja suomalaiseen makuun sopivasta jäännössokerin määrästä, joka huitelee lähempänä 50 grammaa per litra. Viinin laadusta kertonee myös se, että viini ei taida edustaa mitään erityistä viinialuetta, vaan viiniin käytettyjä rypäleitä voidaan korjata mistä päin Saksaa tahansa. Deinhardin kotisivut eivät viitsineet edes paljastaa käytettyjä rypäleitä, vaan asia kuitataan ympäripyöreällä "Cuvée of classic varieties" -maininnalla. Alkon sivut sentään osaavat kertoa viinissä käytetyn Pinot Blanc- ja Chardonnay-rypäleitä. Kuplat on saatu viiniin käyttämällä viini paineistetussa terästankissa, eli ns. charmat-menetelmällä.

Vaaleanvihreä viini kuohahtaa lasiin kaadettaessa pikaisesti ja jää sitten leppoisasti kuplimaan.

Kevyehkössä tuoksussa tulee vastaan kanelia, makeaa omenaa, ylikypsää sitruksisuutta ja mietoa inkivääriesanssia (siis hieman Schweppesin Ginger Alen mieleen tuovaa aromia.)

Kielellä viini on tasaisesti ja lempeän kevyesti kupliva. Sokerisen puolikuiva, suorastaan puolimakea ja suoraviivainen makumaailma on makean omenainen, kevyen kanelinen, päärynäinen. Happoisuus tuntuu olevan melko vaatimatonta viinin lähes tahmean makeaan suutuntumaan nähden.

Lopuksi viinistä jää pehmeä, tasainen, lempeä, makeahko ja lyhyt jälkimaku.

Kokonaisuus on varsin pehmeä, paikoitellen jopa imelänmakea ja korostetun helppo. Jopa hyvin viileänä viini muistuttaa enemmän limonadia kuin varsinaista kuohuviiniä, mikä vain korostuu entisestään viinin lämmetessä ja varsin lyhytikäisten kuplien väljähtyessä. Ymmärrän kyllä miksi ihmiset, jotka eivät pidä kuivasta kuohuvasta, pitävät tästä – tämä kun ei juurikaan muistuta kunnon kuohuviiniä. Kauas myös jäädään tyylikkäämpien makeiden kuohuviinien tyylistä (hyvä esimerkki tällaisesta on esim. Araldican Brachetto.) En kuitenkaan ymmärrä miksi aina silloin tällöin tulee vastaan ihmisiä, jotka haluavat juuri tätä juhlaviin tilaisuuksiin maljaviiniksi – tällainen halpa, makea ja ponneton kuplaviinihän on yhtä juhlava kuin lasi kokista.

Lyhyesti: Lähes limonadimainen, puolimakeahko ja ponneton tusinakuohuva. Suorastaan surullisen harmiton ja vaatimaton esitys.

Arvio: Kehno – vaikka viini on jotakuinkin juuri sen tasoinen mitä sen hinnalta voisi odottaa, en silti kehtaisi mennä sanomaan viinin olevan hintansa veroinen ostos. Plussaa kuitenkin viinille on annettava siitä, että tästä pullotteesta onneksi puuttuu monien halvimpien ja heikkotasoisten viinien virhemaut ja kiljumaisuus. Viini on siis ihan helposti juotavissa; se ei vain mene mistään vakavastiotettavasta kuohuviinistä.

Hinnan (8,39e) ja laadun suhde: Heikko – viini ei vastaa hinnan luomia odotuksia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti