Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


11.10.13

Secco Italian Bubbles Moscato 2011

Secco Italian Bubbles Moscato 2011
  • Valmistaja: Charles Smith Wines
  • Tyyppi: Kuohuviini, DOC Colli Euganei
  • Maa: Italia
  • Alue: Veneto, Padova
  • Rypäleet: Muscat Blanc à Petit Grains
  • Koko: 0,75
  • Hinta ostohetkellä: 8,90e (Elokuu 2013, Vin-Vin, Helsinki)
  • Hinta nyt: – (ei Alkon valikoimissa)


Hiljattain pientä medianäkyvyyttäkin saanut viinimaailman rocktähti Charles Smith (Suomessa parhaiten tunnettu mm. Kungfu Girl -viinistään) on lyönyt hynttyyt yhteen kahden italialaisen viinintekijäsiskoksen kanssa. Smith ja roomalaiset Casan siskokset tuottavat Secco Italian Bubbles -nimellä Pohjois-Italiassa, Proseccon alueella erilaisia kuplivia viinejä, joista makea Moscato oli ainakin vielä kesällä tarjolla Helsingin dynaamimmassa viinikuppilassa, Vin-Vinissä.

Hillitysti lasissa kuplivalla viinillä on syvänvihreä väri.

Makeassa, puhdaspiirteisessä tuoksussa tuntuu hyvin kypsää päärynää, hunajaa, jasmiininkukkia ja vihreätä mehukattia.

Maku on viinityylille uskollisesti varsin makea, pehmeä ja keskihapokas, ja sillä tasaisen runsaan ja pehmeän kuohkea mousse. Tuntuvan makeasta makumaailmasta löytyy päärynää, omenamehua, kukkia, rusinaisuutta ja kevyttä sitruunaa.

Viinillä on mieto ja pehmeä jälkimaku, joka jättää suuhun makeahkon, tasaisen, tuoreen sitruksinen, kevyen kukkean ja hennon simaisen jälkivaikutelman. Vaikka viini on melko makea eikä järin hapokas, jää siitä yllättävän raikas ja pirteä yleisfiilis.

Yleisesti viini on varsin ihastuttava, tasapainoinen, helppo ja uskottava Moscato – tämä ei jää juurikaan jälkeen Piemonten herkullisista Moscato d'Asti -viineistä. Makeita kuplivia kaipaaville Secco Moscaton suorastaan kosiskelevan makeat ja ryöppyävän hedelmävetoiset aromit ovat takuuvarma vetonaula, mutta viini on sen verran taidolla tehty esitys, että se pelaa hyvin kuivempaankin makuun: Vin-Vinissä lasillinen maistui hyvin, eikä viini missään vaiheessa ruvennut vaikuttamaan liian tahmealta, imelältä tai häiritsevän limonadimaiselta – mihin monet makean kuplivat helposti sortuvat.

Jos pokkaa on, voi tyylikkään aterian päätteeksi perinteisen Portviinin tai Sauternes'n sijaan mainiosti pamauttaa tämän modernilla etiketillä varustetun pullon jääkaapista ruokapöytään kepeäksi mutta makeaksi jälkiruoaksi. Viini soveltuu varmasti myös varsin mainiosti mm. erilaisten marja- ja/tai vaahtojälkiruokien palan painikkeeksi.

Lyhyesti: Italialais-amerikkalaisena yhteistyönä tuotettu moderni, makea ja hyvin hedelmävetoinen kupliva Moscato.

Arvio: Miellyttävä – monelle tämän tyyliset viinit tuovat mieleen teini-ikäisten halvat, limumaiset vappuskumpat, mutta parhaimmillaan nämä laadukkaat, makeat viinit ovat jälkiruokina tai sellaisten kanssa. Mistään kovinkaan kummoisesta tai fiinistä viinistähän ei nyt ole kyse, mutta tyylilajinsa edustajana Secco Moscato on vallan tyylipuhdas ja maukas esitys.

Hinnan (8,90e) ja laadun suhde: Vin-Vinissä 12cl lasillinen oli kohtuullisen hintainen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti