Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

24.3.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1453 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


22.10.13

Brewdog Lichtenstein APA

Brewdog Lichtenstein American Pale Ale
  • Valmistaja: Brewdog
  • Tyyppi: Olut, American Pale Ale
  • Maa: Skotlanti
  • Alue: Aberdeenshire, Ellon
  • Humala: Cascade, Centennial
  • Koko: 0,33
  • Hinta ostohetkellä: 9,20e (Elokuu 2013, William K., Helsinki)
  • Hinta nyt: – (ei Alkon valikoimissa)


Ennen Philip Glassin elokuista pianoresitaalia löytyi juuri sopiva, baarinmentävä aukko aikatauluistani. Istahdin siis Tennispalatsin kyljestä löytyvään oluttupaan ja pienen pähkäilyn jälkeen valitsin Brewdogin rajattuna panona valmistetun ruis-APA:n.

Olutpullon etiketti sekä internet paljastavat oluen olevan Tate Modern -museon Brewdogilta tilaustyönä pyydetty olut. Olut tilattiin museon pop-taiteilija Roy Lichtenstein – A Retrospective -näyttelyä varten. Yhdysvaltalainen Lichtenstein on kuuluisa voimakkaasti sarjakuvien tyylistä ammentavista maalauksistaan, joten Brewdog päätti tehdä taiteilijaa kunnioittaakseen voimakkaan ja amerikkalaisuutta uhkuvan oluen.

Lichtenstein APA (joka tunnetaan Lichtensteinin työllä varustetun etikettinsä puolesta myös nimellä "Torpedo... Los!") on rukiista valmistettu, jenkkihumaloilla humaloitu amerikan tyylin pale ale.

Tiskiltä poimin mukaan samean ja väriltään kohtalaisen tumman kuparisen oluen, jonka yllä nököttää hetken pari kevyt ja tiivis beige vaahto.

Tuoksu on kevyen rukiisen mausteinen, voimakkaan sitruksinen, jopa greippinen tai sitruunainen, aromaattisen ja kukkean humalainen, hennon multainen ja kaikin puolin raikas.

Maku on tuoksun tavoin freesi ja tasapainoinen. Hyvin kuiva maku tarjoaa kevyttä sitruksisuutta, hieman trooppisempaa, kevyen persikkaista hedelmää, kohtalaisen tuntuvaa mausteisuutta, mukavan tuntuvasti jenkkihumalien katkeron puraisua ja vain aavistuksen taustalle jättäytyvää, paahtunutta ruismallasta. Kokonaisuutta sävyttää melko maltillinen ja tasainen hiilihapokkuus.

Jälkimaku on keskipitkä, raikas, miellyttävän katkeroinen, tasainen ja melko voimakkaaseen ja mausteiseen keskimakuun nähden kevyehkö.

Yleisesti Lichtenstein on varsin kelvollinen APA, vaikkei nyt kovinkaan pale olekaan. Baarissa oluen hinta on kova, mutta Brewdogien oluet tuppaavat S-ryhmän oluthuoneissa olemaan tyyriitä – lisäksi kyseessä on kertaluontoinen, rajoitetun painoksen erä. Kovasta hinnasta huolimatta oluessa on maku ja balanssi kohdallaan. Vaikkei olut ole mitenkään kovinkaan kummoinen millään osa-alueella, on se kuitenkin sen tason esitys, että toivoisin Brewdogin tosissaan harkitsevan tällaisen jenkkihumaloidun ruis-APA:n ottamista pysyvämpään valikoimaan. Pienellä viilauksella jos panimo saisi hieman enemmän potkua hieman vaatimattomaksi jäävään jälkimakuun sekä enemmän rukiin omaa persoonaa – sekä toki kohtuullisempaa hintalappua – niin olisi tässä ehdottomasti panimon peruslinjaston kärkeä!

Lyhyesti: Roy Lichtenstein -näyttelyn kunniaksi pantu, ehdottoman hörppimiskelpoinen, helppo, tasapainoinen ja raikas ruis-APA. Olut ei millään lailla yritä olla machomaisen massiivinen, vaan enemmän kepeä, luonteikas ja tasapainoinen.

Arvio: Hyvä – tyylillisesti Lichtenstein APA on melko lähellä kaikin puolin mainiota 5 a.m. Saintia, kuitenkin selkeästi omilla, kuivemmilla ja vähemmän maltaisilla luonteenpiirteillään varustettuna. Vaikka kyseessä on rajattu erikoiserä, en sanoisi olutta hintansa väärtiksi ostokseksi William K:n kovemmanpuoleisilla baarihinnoilla; muuten olut on kyllä kaikin puolin nappikamaa.

Hinnan (9,20e) ja laadun suhde: Heikko – olut ei vastaa hinnan luomia odotuksia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti