Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


26.10.13

Chateau Ste. Michelle Riesling 2010

Chateau Ste. Michelle Columbia Valley Riesling 2010
  • Valmistaja: Chateau Ste. Michelle Wine Estates
  • Tyyppi: Valkoviini, AVA Columbia Valley
  • Maa: Yhdysvallat
  • Alue: Washington, Columbia Valley
  • Rypäleet: Riesling (100%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta ostohetkellä: 12,90e (Elokuu 2013, Alko, tilausvalikoima)
  • Hinta nyt: 13,50e (Tammikuu 2014, Alko, tilausvalikoima)


Parin kalifornialaisviinin arvostelun jälkeen palaamme takaisin länsirannikkoa pitkin pohjoiseen, Oregonin ohi, aina Washingtonin osavaltioon. Lähellä Kanadan rajaa sijaitseva Washington on tullut kuuluisaksi erityisesti Kaliforniaa viileämmän ilmaston viineistään ja lienee tätä nykyä Yhdysvaltain toiseksi arvostetuin viinialue Kalifornian jälkeen.

Ste. Michellen viinitalo on syntynyt vuonna 1954 Pomerelle Wine Companyn ja vuonna 1934 perustetun national Wine Companyn fuusiona ja pitkään se tunnettiin nimellä "Ste. Michelle Vintners"; vuonna 1974 yhtiö rakensi tiloilleen ranskalaishenkisen châteaun ja vaihtoi nimensä nykymuotoon, "Chateau Ste. Michelle". Tätä nykyä Chateau Ste. Michelle on Washingtonin osavaltion vanhin ja arvostetuin viinitalo ja sillä on kaksi erillistä tuotantolaitosta – toinen puna- ja toinen valkoviinille. Winestaten Yhdysvaltain suurlähetystössä järjestämässä maistelutilaisuudessa esitelty Ste. Michelle Riesling on viinitalon perustason valkoviini hieman viileämmältä vuosikerralta 2010.

Viinillä on nuorelle Rieslingille tyypillinen, melko vaatimaton, melko hailakan vaaleanvihreä väri.

Vaatimattoman värin vastapainoksi lasista kohoaa varsin aromaattinen ja kutsuva tuoksu, josta erottuu makeata omenaisuutta, hillitympää sitruksista hedelmäisyyttä, kukkeutta ja mineraalia, joka taittuu aavistuksen verran kypsemmän Rieslingin kokonaisuuteen sointuvaksi, heikohkoksi petrolisuudeksi. Viinillä on varsin vivahteikas ja moniulotteinen tuoksu.

Varsin intensiivinen ja makean omenainen makumaailma jatkaa varsin saumattomasti siitä, mihin tuoksu jää. Kokonaisuus on makean omenaisuuden ohella hyvin kypsän persikkainen, sitruksinen, mineraalinen, aavistuksen mausteinen ja hennon petrolinen. Luontevasti puolikuivan ja puolimakean välimaastoon asettuva makumaailma tekee kokonaisuudesta jopa kosiskelevan, mutta tämä ei onnistu vähentämään viinin viehättävyyttä ja moniulotteisuutta. Jäännössokeri (18 g/l ) lähinnä tuo hedelmäisyyttä pinnalle muttei tee kokonaisuudesta tahmeaa, imelää tai raskasta – kiitos viinin tuntuvan, tasapainottavan hapokkuuden.

Lopuksi viinistä jää tuoreen omenainen, kielen kärjessä makea, rapsakan hapokas ja suutapuhdistavan raikas jälkimaku, joka jatkuu melko pitkään.

Kokonaisuus on varsin tyylipuhdas, massoihinvetoavalla tyylillä tehty yleisrisukka, joka pistää mainiosti kampoihin hitti-Riesling Kungfu Girlille niin hinnalla kuin laadullaankin. Vaikka viini on helppo, on se samalla mainio ja ihastuttava hieman makeampi uuden maailman Riesling – parin vuoden ikä on selvästi tehnyt vain hyvää viinille!

Pähkinänkuoressa Ste. Michellen Riesling on varsin hyvin tehty jenkki-Riesling, joka osoittaa mainiosti Washingtonin potentiaalin laatuviinialueena: viinissä yhdistyy jenkkiviinien mehevä hedelmävetoisuus ja Saksan Rieslingeistä napattu mainio balanssi sopivan makeuden ja ryhdikkään rungon välillä. Jäännössokerinsa avulla viini pärjää mainiosti melko tulisillekin ruoille, kun taas ryhdikkään runkonsa puolesta viini kestää runsaat ja rasvaisetkin ruoat – kannattaa siis kokeilla viiniä kun seuraavan kerran suunnittelet kokkaavasi jotain aasialaista ruokaa, jonne on menossa mukaan tulisempia ainesosia! Tosin kuumana kesäpäivänä viini toimii aivan mainiona jäähdykkeenä aivan sellaisenaan. Kuten kaikki makeammat viinit, myös Ste. Michelle Riesling kannattaa tarjota hyvin viilennettynä.

Lyhyesti: Tyylillä tehty, helppo mutta samalla moniulotteinen, puolimakeahko jenkki-Riesling, jossa jäännössokeri ei juurikaan maistu, vaan ainoastaan tuntuu kypsänä hedelmäisyytenä. Mainio tuuraaja hiljattain valikoimista poistuneelle Columbia Winery Rieslingille.

Arvio: Erittäin hyvä – yksi harvoista Rieslingeistä, jotka sekä haastavat Kungfu Girlin asemaa Alkon puolikuivana / -makeana uuden maailman Rieslingiä että vielä nokittavat päälle. Varsin maukas esitys!

Hinnan (13,50e) ja laadun suhde: Erinomainen – viini on hintaluokkansa parhaimmistoa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti