Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


19.10.13

Villa Maria Reserve Wairau Sauvignon Blanc 2012

Villa Maria Reserve Wairau Valley Sauvignon Blanc 2012
 • Valmistaja: Villa Maria
 • Tyyppi: Valkoviini
 • Maa: Uusi-Seelanti
 • Alue: Marlborough
 • Rypäleet: Sauvignon Blanc (100%)
 • Koko: 0,75
 • Hinta arviointihetkellä: 19,98e (Elokuu 2013, Alko)
 • Hinta nyt: 20,30e (Tammikuu 2014, Alko)

Tämä Villa Marian Sauvignon Blanc jätti kyllä melko voimakkaan muistijäljen kun se tuli testattua Alkon valikoimiin saavuttuaan – vastaani ei nimittäin ollut koskaan aikaisemmin tullut yhtä överiaromaattista ja ylilyötyä tykittely-Sauvignon Blancia. Siksi tuoreimman vuosikerran testaaminen on paikallaan – pitäähän sitä tietää onko viini edelleen tyyliltään samanlainen.

Villa Marian viinitalo on yksi Uuden-Seelannin kuuluisimpia ja arvostetuimpia (ellei peräti arvostetuin) viinitalo, minkä lisäksi se on ollut koko Uuden-Seelannin palkituin viinitalo viimeisen 30 vuoden ajan. Vuonna 1961 George Fistonichin perustama Villa Maria on alusta asti pyrkinyt tuottamaan mahdollisimman korkealaatuisia, intensiivisiä ja luonteikkata viinejä. Tämä ei ole ollut viinitalon alkuaikoina mitenkään itsestään selvää, sillä Uuden-Seelannin viinintuotanto lähti kunnolla käyntiin vasta 1970- ja 80-lukujen taitteessa.

Villa Marian valikoimista löytyy pelkästään Sauvignon Blanceja 8 erilaista, neljässä eri laatuluokassa. Reserve-sarjan viinit tulevat eri Marlborough'n ala-alueilta ja edustavat toiseksi korkeinta laatuluokitusta korkeimmalla ovat talon yhden viinitarhan pullotteet. Tämä viini tulee Marlborough'n sydämessä sijaitsevan Wairaun laakson viinitarhoilta, joilla Villa Maria pyrkii pitämään satomäärät varsin alhaisina. Uuden-Seelannin Sauvignon Blanceille tyypillisesti viini on terästankeissa kypsytetty.

Viinillä on selvän vaaleanvihertävä väri.

Tuoksu on suorastaan ryöppyävän aromaattinen ja siinä tuntuu olevan sekaisin kaikkeaa vihreää: murskattuja mustaherukanlehtiä, tomaatinlehteä, säilykeparsaa, leikattua nurmea ja nokkosta. Seasta erottuu myös kypsempää passiota ja hentoa sitruunaisuutta. Tätä runsaammaksi ja selväpiirteisemmäksi Sauvignon Blancin tuoksu ei voi tulla, siitä olen melko varma.

Kuiva ja erittäin aromikas maku lunastaa tuoksun vaivatta. Kielellä pyörii hyvin paljon tuoksun aromeja, mutta mukana on myös yrttisyyttä, kypsiä karviaisia ja kevyttä mineraalisuutta. Todella intensiivisessä maussa viinin 3 g/l jäännössokeri ei erotu lainkaan, mutta 7,7 g/l hapokkuus sitäkin enemmän. Kokonaisuus on todella ryhdikäs, napakka ja siinä tuntuu olevan todella paljon kaikkea. Runsaudestaan ja intensiivisyydestään huolimatta viinin hapokkuus pitää kokonaisuuden varsin kepeänä ja tasapainoisena.

Lopuksi viini jättää kielelle mineraalisen, yrttisen ja hyvin aromaattisen jälkimaun. Kielelle jää pitkäksi aikaa vihreä mutta lempeä jälkivaikutelma.

Villa Marian Reserve Wairau SB on todella tyypillinen in-your-face-Sauvignon Blanc, mutta samalla uskomattoman rakenteikas ja tasapainoinen esitys – viinin hapokkuutta ja balanssia ei siis olla uhrattu äärimmäisen ilmaisuvoimaista aromimaailmaa tavoiteltaessa. Lopputuloksena on siis todella tasapainoinen viini, joka muistuttaa kaikessa intensiivisessä aromaattisuudessaan enemmän Sauvignon Blanc -tiivistettä kuin perinteistä valkoviiniä.

Voin kyllä kuvitella, ettei tällainen räiskyvän pompöösi superviini ole jokaisen makuun – näin ylilyövään viiniin on helppo kyllästyä jo toisen lasillisen kohdalla, vaikka tällaisista pitäisikin. Huonoa viiniä ei tästä kuitenkaan saa; rakenne on mitä mainioin, aromit mitä tyypillisimmät ja kaikki osa-alueet ovat balanssissa. Tyylikästä tästä ei saa mitenkään, mutta Sauvignon Blanc -faneille viini tarjoaa varmasti paljon, paljon enemmän kuin esimerkiksi mielestäni vallan yliarvostettu, saman vuosikerran ikoniviini Cloudy Bay.

Parhaimmillaan viini on pienellä seurueella jaettuna jonkin vuohenjuustoruoan kumppanina – tällöin viinin ääretöntä aromimaailmaa pääsee hyvin ihastelemaan ja se saa aromikkaasta ruoasta mainion vastinkappaleen, mutta viinin herukkatykittelyyn ei ehdi kyllästyä.

Ja siis kyllä, viini on vaihtuneesta vuosikerrastaan huolimatta edelleen yhtä huvittavan ylilyövä kuin muutama vuosi takaperin, jolloin se tuli ensi kertaa testattua.

Lyhyesti: Suorastaan käsittämättömän aromaattinen super-Sauvignon Blanc, jonka aromit ovat jo niin liiallisia, että ne muistuttavat enemmän Sauvignon Blanc -tiivistettä, kuin perinteistä valkoviiniä. Tästä liioittelevuudestaan huolimatta viini on kuitenkin varsin tasapainoinen, tasokas ja maukas esitys.

Arvio: Erinomainen – tämä viini on todennäköisesti Frankensteinin hirviöön verrattavissa oleva kauhistus, jos ei pidä Sauvignon Blancista, tai korkeintaan sen hillityn yrttisistä ja eleganteista ilmentymistä, mutta muille tämä viini voi olla silmät avaava kokemus siitä, mihin Sauvignon Blanc oikeasti taipuu.

Hinnan (20,30e) ja laadun suhde: Erinomainen – viini on hintaluokkansa parhaimmistoa.

2 kommenttia:

 1. Jännää jos Alkon sivuilla ilmoitettiin vuosikerrasta 2012 arviointihetkelläsi jäännössokerin olevan 3 g/l ja hapokkuuden 7,7 g/l, sillä nyt samasta vuosikerrasta ilmoitetaan
  "Sokeri: 4 g/l, Hapot: 6,9 g/l".
  Viini itsessään ei SB-faniudesta huolimatta päässyt pureutumaan kovinkaan syvälle ja vaikutelmaksi jäi pidättyväisempi, mutta hyvärunkoinen eksoottinen hedelmämehu, josta kunnon hapokkaat purennat jäivät katselmaan vierestä. Arvokkaampi pullo Alkosta, mutta uuden tilaisuuden voinee antaa, josko VMRWSB jäi tällä kertaa eilisen hieman enemmän silmiä avaavan kokemuksen - psykoosin - jalkoihin, johon yritin hakea perspektiiviä tutuista käymistuotteiden substansseista...
  Yst. terv. nim.merk. "SB tasottavat"

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itse asiassa nuo meikäläisen speksit ovat ihan tuottajan sivuilta juuri tämän kyseisen vuosikerran viinille. Alkon sivuilta kun ei voi aina olla varma menevätkö annetun vuosikerran tiedot yhteen analyysitietojen kanssa.

   Toki mahdollisuus myös on siinä, että Alkon omat labratulokset vain ovat hieman erilaiset kuin tuottajan analyysitulokset, jolloin todellisuudessa oikea vastaus voi olla jompi kumpi tai sitten jotain siltä väliltä.

   Poista