Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

24.3.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1453 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


7.10.13

Tommasi Il Grigio Ramato 2011

Tommasi Il Grigio Ramato 2011
 • Valmistaja: Tommasi Viticoltori
 • Tyyppi: Oranssi viini, IGT delle Venezie
 • Maa: Italia
 • Alue: Veneto, Garda
 • Rypäleet: Pinot Gris (100%)
 • Koko: 0,75
 • Hinta ostohetkellä: 11,99e (Heinäkuu 2013, Alko, tilausvalikoima)
 • Hinta nyt: 12,28e (Tammikuu 2014, Alko, tilausvalikoima)


Kesällä Arkadian Alkossa pyöriessäni silmiini osui valkoviinihyllyn keskeltä kumman punertava pullo: Tommasin Il Grigio Ramato. Kyseessähän on siis ns. oranssi viini, eli valkoisista rypäleistä valmistettu roséentapainen. Periaatteessa kyllä hieman ihmetyttää oranssin viinin heittämistä valkoviinien keskelle pelkästään sillä perusteella, että se on valmistettu valkoisista rypäleistä – tämähän on hieman sama asia kuin roséeviinit sijoitettaisiin punaviinien keskelle, koska ne ovat valmistettu punaisista rypäleistä. Ainakin omasta mielestäni kävisi enempi järkeen jos tämä viini sijaitsisi roséehyllyssä...

Il Grigio Ramato on yksi Tommasin single vineyard -sarjalaisista; se valmistetaan Garda-järven tuntumassa sijaitsevan Fossa Granara -tarhan Pinot Grigio -rypäleistä. Rypäleiden kevyesti punertavien / harmahtavien kuorten annetaan maseroitua viinin kanssa 36 tunnin ajan, jolloin viini saa tavallisesti melko väritöntä Pinot Grigio -viiniä syvemmän värinsä. Tämän jälkeen viiniä käytetään ja kypsytetään teräksessä 4 kuukauden ajan.

Lasissa viinillä on kaunis, kevyesti oranssiin taittuva vadelmanpunainen väri, jonka kirkkailta reunoilta väri tuntuu pakenevan tyystin. Lasin seistessä pidemmän aloillaan alkavat viinin hapot luoda kuplia lasin sisäpinnalle.

Tuoksultaan viini tuo paljon kypsää Pinot Gris'n hedelmää pinnalle: makeaa trooppisuutta, ananasta, mandariininkuorisuutta, kevyttä yrttisyyttä, aasialaista mausteisuutta ja makeaa persikkaisuutta. Mukavan maltillisesta (12%) alkoholistaan huolimatta tuoksu on hieman alkoholinen.

Vaikka viini on valkoisista rypäleistä valmistettu, tuntuu sen maussa kevyesti myös hieman punaisempaakin marjaisuutta. Yleisesti kuivahkoa makumaailmaa kuitenkin hallitsevat valkoisen Pinot Grigion aromit: sitruksisuus, persoonallinen mausteisuus, hieman bitterinen yrttisyys ja aavistuksen mantelimainen keltaisten hedelmien kivien aromi. Pinot Gris'lle ominaisesti viini on keskihapokas, melko pehmeä ja täyteläisenpuoleinen.

Viini jättää kielelle suorastaan yllättävän pitkän, kevyen mausteisen, kypsän aprikoosisen, mineraalinen ja kevyen karviaismaisen jälkimaun. Viinistä jää rehevähkö, miellyttävän moniulotteinen, hieman karhea ja aavistuksen savuinen jälkivaikutelma.

Kokonaisuutena Il Grigio Ramato on kuin mehevä ja rehevä Pinot Grigio: vaikka italialaista Pinot Grigioisuutta viinistä löytyykin, on kokonaisuudessa niin paljon enemmän syvyyttä ja runsautta sekä keski-eurooppalaisista Grauburgunder- ja Pinot Gris -viineistä tuttua trooppisuutta ja mehevyyttä, että sokkona olisi vaikea keksiä mikä viini mahtaisi olla kyseessä. No, itse asiassa, viinin näkeminen tuskin auttaisi, sillä kevyestä punamarjaisuudestaan huolimatta ei kokonaisuus muistuta varsinaisesti mitään roséetakaan.

Vaikka viini on melkoisen uniikki ilmaisultaan, ei se ole kuitenkaan millään lailla haastava esitys. Oma pullo meni pienessä seurassa lautapelejä vääntäessä, mutta voin kuvitella viinin pelaavan hyvin yhteen esimerkiksi kevyiden kanaruokien tai ruokaisempien salaattien kyljessä. Vaikkei viini ole roséeviini, kannattaa siihen käyttötarkoitusten puolesta suhtautua sellaisena.

Lyhyesti: Mehevänpuoleinen, runsas, mausteinen ja helpostilähestyttävä oranssi viini tunnetulta ja luotettavalta pohjoisitalialaiselta tuottajalta. Varsin näppärä valinta niin seurusteluun kuin ruokapöytään yleisviiniksi.

Arvio: Hyvä – varsin jännittävä ja mielenkiintoinen viini, joka yhdistää valkoviinin aromeja roséeviiniseen yleisilmeeseen ja ilmaisuun. Ei aivan pärjää Scarbolon mainiolle Ramatolle, mutta silti varsin mielenkiintoinen ja yleiskäyttöinen tuttavuus.

Hinnan (12,28e) ja laadun suhde: Hyvä – viini on hintaisekseen kelpo ostos.

4 kommenttia:

 1. Hieman kummallista, ettei Alko kohtele viiniä roseena, kun tuottaja kuitenkin laskee viinin sellaiseksi - nettisivuja ja etikettimerkintöjä myöten. Yleensähän etikettimerkinnät ovat Alkossa olleet kaiken viiniin liittyvän tiedon oikeellisuuden perusta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä. Tosin veikkaan kyseessä olevan sen, että tämä Ramato on tilausvalikoiman tuotetta ja edustaa kategoriaa, jota Alkon normivalikoimasta ei löydy. Maahantuojillahan on ymmärtääkseni aika paljon vapauksia noiden viinien kuvailuissa, joten he varmaan ovat alun perin tarjonneet viiniä tilausvalikoimaan valkoviininä. Voisin uskoa, ettei viiniä markkinoitaisi valkoviininä, jos se otettaisiin vakiovalikoimaan.

   Poista
 2. PG on itse asiassa aika tumman värinen rypäle (vaikkakin rypäleen liha taitaa olla valkoista), joten tämä ei ole ihan perinteinen "oranssi" viini, jotka tehdään vaaleakuorisista rypäleistä. Jos saat jostain käsiisi, maistapa Puzelat'n Pinot Gris roséta. Se on huikea viini ja tuoksuu enemmän hyvältä Pinot Noirilta kuin miltään PGltä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eihän tämä ihan perinteinen "oranssi viini" ole, mutta kuitenkin melko perinteinen Ramato, joka on ymmärtääkseni italialainen oranssin viinin tyyli. :) Mutta totta mooses maistan, jos vain joskus satun tuohon kyseiseen viiniin törmäämään! Ei kuitenkaan ole tainnut yksikään suositus teikäläisen suunnalta olla huono, päinvastoin! Luottoa siis löytyy.

   Poista