Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


3.10.13

Oud Beersel Oude Geuze Vieille 2012

Oud Beersel Oude Geuze Vieille 2012
  • Valmistaja: Oud Beersel
  • Tyyppi: Olut, Lambic, Gueuze
  • Maa: Belgia
  • Alue: Flanderi, Flanderin Brabant, Halle-Vilvoorde
  • Maltaat: Pilsner, mallastamaton vehnä
  • Koko: 0,375
  • Hinta ostohetkellä: 7,68e (Heinäkuu 2013, Alko)
  • Hinta nyt: 7,79e (Tammikuu 2014, Alko)

Vaikka kaikkien Gueuze-oluiden esikuva, Cantillon Gueuze, edelleen killuu Alkon valikoimissa, on se jo käytännössä poistunut valikoimista, sillä sitä löytyy enää vain hajanaisesti yksittäisistä myymälöistä ympäri Suomea. Sen takia kesällä valikoimiin ilmestynyt Oud Beerselin Geuze oli varsin positiivinen yllätys.

Oud Beersel on sekä vanha tekijä että erittäin tuore tulokas Belgian Lambic-kentällä: Beerselin kylään vuonna 1882 perustettu Oud Beerselin panimo oli pitkään arvostettu oluistaan, mutta vuonna 2002 panimo oli saapunut tiensä päähän, kun perhetoiminnalle ei löytynyt jatkajia. Vuonna 2005 olutkulttuurihistoriallisesti merkittävän panimon katoamisesta huolestuneet Gert Christiaens ja Roland De Bus ostavat panimon ja aloittavat toiminnan uudelleen samalla modernisoiden panimon varustusta.

Alkon valikoimiin saapunut Oud Beerselin olut on tyyliltään Gueuze Lambic, eli sekoite eri ikäisiä, maustamattomia Lambiceja; sekoitteessa 2- ja 3-vuotiaat, rutikuivat oluet tuovat luonnetta ja makua, kun taas n. vuoden ikäinen olut tuo sekoitteeseen käytettäviä sokereita, jotka tuovat pullossa olueen hiilihappoa. Tämä olut on kerännyt vuodesta 2007 alkaen varsin kiitettävän pinon kulta- ja olutmitaleita eri olutkilpailuista ympäri maailmaa.

Väriltään olut samea ja likaisen sitruunankeltainen. Vaalea vaahto sekä kohoaa että katoaa varsin ketterästi.

Tuoksu on juuri niin uniikki ja omalaatuinen kuin Gueuzelta voi odottaakin: vanhaa puuta, maataloista funkkia, makeata viljaa, kirpeänhapanta sitruksisuutta, rusehtavaa omenaa, hieman pistävää ammoniakkisuutta ja aavistus jotenkin juustoiselta tuoksuvaa vanhaa humalaa.

Maku on kuiva ja hapan, muttei erityisen hyökkäävän happamankitkerä – kuten monet Gueuzet tuppaavat olemaan – vaan yllättävänkin pehmeä ja helpostilähestyttävä tyylilajinsa edustajaksi. Kesän aikana ehdin kahdesti maistaa oluen, joista toisessa oli varsin hillitty, jopa ponneton hiilihapokkuus, joka vain korosti oluen verrattain pehmeätä ilmaisua; toisesta taas löytyi mukavasti särmää tuovaa, kohtalaisen intensiivistäkin hiilihapokkuutta. Yleisilmeeltään oluen maku on sopivan kirpakka ja hieman riisuttu. Maalainen aromimaailma tuo mieleen totaalisen rutikuivan omenasiiderin, jonka seasta löytyy vanhaa, hapanta vehnäisyyttä, hapokasta sitruksisuuta ja kevyttä mausteisuutta.

Hapahko ja kevyen maalainen jälkimaku on pitkähkö, greippisen hapan, kuivan sitruksinen ja kevyen pippurisen mausteinen. Oluesta jää todella raikas ja kirpeähkö jälkivaikutelma, joka oluille epätyypillisesti ei ole ollenkaan karvas – yleensä oluiden jälkimaussa tuntuva karvas katkerohumalan aromi puuttuu Lambiceille tyylinmukaisesti täysin.

Kokonaisuutena Oud Beerselin vanha göössi on aromeiltaan varsin tyylipuhdas ja erittäin maittava esitys, mutta kuitenkin jää kuitenkin piirun verran tyylilajin huippujen alle – mistään poikkeuksellisen uniikista pullotteesta ei siis ole kyse. Sen sijaan tämä on astetta helpompi rankimpiin Gueuzeihin verrattuna, mutta silti mistään helposta tavarasta ei ole kyse – oluen pistävä, jopa hennon ammoniakkinen tuoksu yhdistettynä sen täysin kuivaan, kirpeään ja maalaiseen ilmaisuun on niihin tottumattomalle varmasti melko hardcore-luokan tavaraa.

Yleisesti tämä freesi olut kuitenkin suorittaa kohtalaisen vahvasti, eikä mitään suuria puutteita löydy. Vaikken tätä ihan huippu-Gueuzeksi nimittäisi, en myöskään lähde varsinaisesti ihmettelemään oluen keräämiä palkintoja. Oude Geuze on turvallinen, luotettava ja verrattain helpohko laatu-Gueuze, joka panimon nuoresta iästä huolimatta huokuu hienolla tavalla tämän perinteisen oluttyylin karaktääriä.

Koska Gueuze on pullokäyvä olut, se kehittyy iän myötä. Monet tuottajat lupailevat oluilleen useiden vuosikymmenien kypsytyspotentiaalia, mutta Oud Beersel puhuu turvallisemmin "vain" kymmenestä vuodesta. Pitänee varmaan napata jälleen yksi pullo ja tällä kertaa yrittää saada se tällä kertaa piiloon kellarin perille eikä lasiin.

Lyhyesti: Luonteikas ja erityisesti vasta-alkajille varsin armoton ja vaikeastilähestyttävä olut, jossa on kyse raikkaudesta, rakenteesta ja maalaisista vivahteista, ei runsaasta ja muhkeasta makumaailmasta. Tyylilajissaan ei edusta ehdotonta huippua, mutta varsin klassista ja tyylipuhdasta esitystä. Jos erityisesti rutikuivat ja pistävän hapokkaat maalaissiiderit ovat lähellä sydäntäsi, suosittelen testaamaan tämän oluen – lämä kun on lähempänä niitä kuin yhtäkään "tavallista" olutta.

Arvio: Tyylikäs – kaikin puolin todella tyylikäs, klassinen Gueuze. Vaikkei yllä mm. Cantillonin tasolle, onnistuu tämä kuitenkin olemaan varsin passeli täyte Cantillonin Alkoon jättämälle tyhjiölle.

Hinnan (7,79e) ja laadun suhde: Hyvä – olut on hintaisekseen kelpo ostos.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti