Spy Valley Riesling 2012
- Valmistaja: Spy Valley Wines
- Tyyppi: Valkoviini
- Maa: Uusi-Seelanti
- Alue: South Island, Marlborough
- Rypäleet: Riesling (100%)
- Koko: 0,75
- Hinta ostohetkellä: 13,99e (Elokuu 2013, Alko)
- Hinta nyt: 14,29e (Tammikuu 2014, Alko)
Alkon valikoimasta löytyvistä Australaasian Rieslingeistä kirjoitetaan melko harvoin, mutta yleensä kun Spy Valleyn Riesling mainitaan, saa kyseinen viini varsin tasaiseen tahtiin melko positiivista kommenttia osakseen. Siksipä päätin napata viinin testiin loppukesästä kavereiden synttäreille – tarjolle kun oli tulossa reilumpi satsi erilaisia susheja.
Spy Valleyn viinitalolla on varsin lyhyt historia. Viinitalo sai ensimmäisen muotonsa vuonna 1993, jolloin Bryan ja Jan Johnson perustivat Marlborough'n viinialueelle Johnson Estate -tarhat, joilta he möivät rypäleitä sopimusviljelijöinä. Vasta vuonna 2000 Johnsonit ryhtyivät valmistamaan viinejä omalla Spy Valley -nimellään ja vuonna 2003 viinitalon tuotanto siirtyi modernisoituun Spy Valley Winery -viinitaloon.
Viinitalo on lisännyt tarhoja viljeltäviin alueisiinsa, mutta Alkosta löytyvä Spy Valley Riesling tulee talon alkuperäiseltä Johnson Estate -tarhalta Lower Waihopai Valleyn ala-alueella. Rypäleet ovat kerätty useassa eri erässä eri kypsyysasteilla ja niistä puristettu viini on käytetty terästankeissa ja vanhoissa, neutraaleissa tammiastioissa.
Viini on väriltään melko neutraali, vaalean neonvihreä.
Kypsänmakeahkossa tuoksussa tuntuu mehevää, mutta freesiä sitruksisuutta, Rieslingille ominaista valkoista kukkaisuutta, tuoretta viheromenaa, hillitysti kivistä mineraalisuutta ja hento vihjaus petrolisuudesta. Siinä missä petrolisuus on yleensä eurooppalaisissa Rieslingeissä vasta selvästi kehittyneen viinin merkki, Australian ja Uuden-Seelannin Rieslingeissä se tuntuu olevan lähes itsestäänselvyys. Tässä tapauksessa se ei kuitenkaan dominoi millään tavalla, vaan asettuu heikoksi taustajuonteeksi varsin hedelmäisen tuoksun keskelle.
Vaikka Spy Valley Riesling on suutuntumaltaan melko täyteläinen ja kypsähkö, on hyvin kuiva maku varsin kirpeän omenainen, hapokas ja jopa kieltäpistelevä. (Oli hyvin vaikea uskoa Alkon hyllynreunalapun "puolikuiva"-merkintää ja 11 g/l jäännössokeria, edes viinin luvatuilla 7,1 g/l hapoilla, joten vilkaisin tässä arvostelua naputellessa tuottajan sivut ja ko. speksit pätevät näköjään viinin vuosikertaan 2010 – vuosikerta 2012 tarjoaakin vain 6 g/l jäännössokeria sekä kiitettävät 7,7 g/l hedelmähappoja!) Hyvin tuoreen hedelmäinen, suutapuhdistavan hapokas ja kirpakan sitruksinen makumaailma paljastaa kielen totuttua happohyökkäykseen myös märän kivistä mineraalisuutta ja kevyen petrolista aromikkuutta. Yleisilme on varsin ryhdikäs, napakka ja tasapainoinen.
Happojensa puolesta viinin pirteä ja varsin intensiivinen jälkimaku on kireähkö, tuoreen viheromenainen, mineraalinen ja hennon yrttinen. Viinistä jää keskipitkä tai pitkähkö, makeankirpeätä omenaremmikarkkia muistuttava jälkivaikutelma.
Alkon hyllynreunalappu antaa odottaa varsin erilaista viiniä – tästä on vaikea lähteä etsimään puolikuivaa fiilistä tai 11 g/l jäännössokeria noin muutenkaan, mutta sen sijaan viinistä kyllä löytyy fokusta, nuorekasta hedelmää, rapsakkaa hapokkuutta ja intensiteettiä varsin riittämiin! Yleensä uuden maailman valkoviinien kypsyttely lähinnä arveluttaa ja ne tuntuvat olevan parhaimmillaan mahdollisimman nuorina, mutta tuottajan lupaama 7 vuoden kypsytyspotentiaali viinille vaikuttaa varsin realistiselta – sekä kypsää hedelmää että runsasta hapokkuutta on varsin lupaavasti kypsytystä ajatellen!
Viini toimi vallan mainiosti sushien kanssa, hennon jäännössokerisen makeuden pelatessa hienosti sushiriisin kevyen makeuden yhteen hapokkuuden puhdistaessa suun joka siemauksen päätteeksi; lisäksi elokuun auringossa näin rapsakka ja ryhdikäs Riesling oli varsin hedonistinen elämys aivan sellaisenaan! En ihmettele lainkaan viinin keräämiä hehkutuksia, kokonaisuus oli selvästi uuden maailman hedelmävetoista tyyliä edustava, mutta samalla viivalla tyylikkyydessään vastaavanhintaisten Keski-Euroopan risukoiden kanssa! Ehdottomasti suosituksen veroinen pullote niille, jotka pitävät viinissä niin kypsästä hedelmästä kuin leikkaavan terävästä hapokkuudesta.
Lisäksi on virkistävää havaita, että Marlborough tuottaa laadukkaita rypäleitä muustakin kuin Sauvignon Blancista. Ja lopuksi on tässä heitettävä vielä lisäpisteet viinitalon ihastuttavan tarkasta, jokaisen viinin vuosikertaan yksityiskohtaisesti menevästä raportoinnista! Olisipa jokaisella viinitalolla samanlainen lähestymistapa tuotteisiinsa.
Lyhyesti: Varsin kuiva ja rapsakan hapokas uuden maailman Riesling, jossa niin kypsempi kuin varsin tuore ja napakka hedelmäisyys mittelevät varsin napakkaa ja tiukkarakenteista rakennetta vastaan. Ryhdikäs, kirpeä ja tasapainoinen uusseelantilainen.
Arvio: Erinomainen – jos uuden maailman kypsemmät ja hedelmäisemmät kuivat valkoviinit vetoavat, mutta kuitenkin kaipaat eurooppalaisten viinien ryhtiä ja napakkuutta, on Spy Valley Riesling ehdottomasti yksi parhaista tyylin edustajista Alkon hyllyillä!
Hinnan (14,29e) ja laadun suhde: Erinomainen – viini on hintaluokkansa parhaimmistoa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti