Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


13.10.13

Le Domaine du Moulin Cheverny 2010

Le Domaine du Moulin Cheverny 2010
  • Valmistaja: Hervé Villemade
  • Tyyppi: Punaviini, AOC Cheverny Rouge
  • Maa: Ranska
  • Alue: Loire, Touraine, Cheverny
  • Rypäleet: Gamay (50%), Pinot Noir (50%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta ostohetkellä: 13e / 16cl (Elokuu 2013, Vin-Vin, Helsinki)
  • Hinta nyt: – (ei Alkon valikoimissa)


Loiren laaksossa, Chevernyssä, viinitalo Domaine du Moulinia pitävä Hervé Villemade vannoo äärimmäisen luonnolisen viininvalmistuksen nimeen: talon viinirypäleet viljellään täysin luonnonmukaisesti ilman torjunta-aineita, satomäärät pidetään alhaisina, rypäleet poimitaan käsin, viini valmistetaan ilman minkäänlaisia spooffauksia eikä ylimääräistä rikkiä lisätä valmistusvaiheessa – kyseessä on siis ns. natural-viini, joita täällä päin myös "alkuviineiksi" on nähty kutsuttavan. Viinitalon historia ulottuu vuoteen 1939 asti, mutta nykyiseen, luonnonmukaisuutta korostavaan tyyliinsä viinitalo vaihtoi vuonna 1999.

Tämä fifty-fifty Gamayn ja Pinot Noirin blend tuli vastaan Helsingin Vin-Vinissä, jossa viini oli esillä listan ulkopuolelta pienenä kuriositeettieränä.

Viinin tumman punertava, hennon samea ja aavistuksen rusehtava väri kielii varsin luonnonläheisestä alkuperästä. Ei kuitenkaan yhtä paljon kuin viinin kireä ja hämmentävä tuoksu, jossa tuntuu todella voimakkaasti Camparimainen chinotto-appelsiinin aromi, käynyttä hedelmänkuorta, fluoria, raakaa metsämarjaa, kivistä mineraalisuutta, maamaisuutta ja kukkaisuutta.

Maussa tulee vastaan Pinot Noirin kypsää karpaloa, maamaisuutta, puolukkaa ja rypäleille tyypillisesti, vähäistä ja vain aavistuksen tuntuvaa tanniinisuutta. Kuivahko ja kohtalaisen hapokas maku ei yhtään muistuta radikaalia tuoksua, vaikka hieman Lambicmaisen hapahkossa maussa erottuukin hennosti tuoksun camparinen aromi. Makumaailmaa laventavat yrttiset ja hieman Loiren Cabernet Francit mieleentuovan paprikaiset aromit. Kokonaisuus on eloisan hapokas ja suutuntumaltaan keskitäyteläinen, mutta samalla hieman hajanaisen oloinen.

Lopuksi viinistä jää pitkähkö jälkimaku jossa tuntuu keskimaun vegetaalisia, yrttisiä ja kuivan punamarjaisia vivahteita.

Yleisesti viini oli erittäin jännittävä – erityisesti todella persoonallisen tuoksunsa puolesta. Makupuoli onkin paljon perinteisemmän loirelainen, joten jos tuoksusta pääsee ylitse, on viini paljon helpommin lähestyttävissä. Mutta vaikka viini onkin miellyttävän freesi, puhdaspiirteinen ja erityisesti "luonnollinen", on se paikoin myös hieman raa'ahkon oloinen eivätkä palaset tunnu aivan loksahtavan kohdalleen.

Oli myös hauska vertailla tämän pidemmän aikaa korkattuna olleen viinin tuoksua vastakorkattuun pullotteeseen – saimme pienen verrokkilasin ihmeteltäväksi kommentoituamme viinin varsin persoonallista tuoksua. Vastakorkattu oli selvästi tummempi ja tunkkaisempi hyvin maalaisilla, nahkaisilla ja jopa kevyen lantaisilla piirteillään, mutta nämä aromit tuntuivat haihtuvan lasista muutamissa minuuteissa ja pian myös tämä vastakorkattu viini asettui Camparimaisten ja raa'an marjaisten aromien hallitsemaan tuoksuun.

Lyhyesti: Eloisa, rakenteikas ja paikoitellen jopa hennosti raa'an vegetaalisen oloinen, marjaisa Loiren laakson alkuviini, jonka todella luonteikas, haastavakin tuoksu voi olla melkoinen dealbreaker monelle. Oli viinistä loppupeleissä mitä mieltä tahansa, ei voi kiistää, etteikö siitä löytyisi persoonaa ja luonnetta.

Arvio: Miellyttävä – viinillä on ansionsa ja se on yleisilmaisunsa puolesta (lainaten monissa suomalaisissa viiniblogeissa suosittua termiä) varsin korkealla dokabiliteetillä varustettu esitys. Kuitenkin viinin hyvin voimakas, jopa pistävä tuoksu sekä makumaailmassa paikoitellen läpitunkevaksi äityvä vegetaalisuus tekevät kokonaisuudesta paikoitellen turhankin haastavan esityksen. Viini menee vahvasti oikeaan suuntaan, muttei onnistu viemään hommaa aivan perille asti.

Hinnan (13e) ja laadun suhde: Vin-Vinissä 16 cl lasillinen oli kohtuullisen hintainen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti