Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

24.3.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1453 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


23.10.13

Erath Oregon Pinot Gris 2012

Erath Oregon Pinot Gris 2012
  • Valmistaja: Erath
  • Tyyppi: Valkoviini
  • Maa: Yhdysvallat
  • Alue: Oregon
  • Rypäleet: Pinot Gris (100%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta arviointihetkellä: ? (Elokuu 2013)
  • Hinta poistumishetkellä: 15,20e (Kesä 2012, Alko)
  • Hinta nyt: – (ei Alkon valikoimissa)

Yhdysvaltain suurlähetystössä järjestetty, Jenkkien länsirannikon viinejä esittelevä tilaisuus aloitettiin loogisesti valkoviineillä. Ensimmäisenä vuorossa oli tovi sitten Alkosta poistunut Erathin Pinot Gris.

Erathin viinitalon historia alkaa 1960-luvun puolesta välistä, jolloin Dick Erath valmisti autotallissaan ensimmäiset viininsä. 1960-luvun lopulla hän osti 1,5 hehtaarin viinitarhan, jolle hän istutti 23 erilaista rypälelajiketta – niistä Pinot Noir paljastui selkeästi parhaiten tarhalla kasvavaksi lajikkeeksi. Vuonna 1976 perustettiin varsinainen Erathin viinitalo, toiminnan kasvettua melko suurimittaiseksi. Sittemmin Erath on profiloitunut erityisesti korkealaatuisten Pinot Noirien valmistajana, mutta myös valkoisia Pinot Blanc ja Gris -lajikkeita on istutettu tarhoille.

Sen kummempia tietoja en saanut tästä Pinot Gris'tä ongittua, kuin että se on teräksessä käytetty ja kypsytetty, eikä se ole käynyt läpi malolaktista käymistä.

Väriltään viini on varsin hailakka ja kevyesti vihertävä.

Tuoksu on varsin miellyttävä, moniulotteinen ja aromaattinen: kypsänmakeaa omenaa, hunajamelonia, makeaa sitruksisuutta, kevyttä mausteisuutta ja savua.

Lähes kuiva maku on runsas ja melko täyteläinen, mutta samalla kohtalaisen hapokas ja mukavan ryhdikäs. Pirteästä makumaailmasta löytyy kypsää omenaa, sitruksisuutta ja persikkaa. Tasaisessa kokonaisuudessa hedelmä ja rakenne ovat varsin hyvin tasapainossa, tosin pientä alkoholin (13,5%) tuomaa lämpöä erottuu kokonaisuudesta – ei kuitenkaan mitenkään häiritsevästi.

Raikkaan hapokas jälkimaku on Pinot Gris'ksi varsin pirteä ja rapsakka. Kielelle jää keskipitkä, viheromenainen, sitruksinen ja kevyen kukkea jälkivaikutelma.

Erathin Pinot Gris on sekä varsin tyylipuhdas että korkeatasoinen uuden maailman Pinot Gris: kaukana ollaan yksiulotteisista ja neutraaliaromisista Pinot Grigio -viineistä, mutta selvästikään ei olla myöskään tavoiteltu Alsacen hunajaisia, meheviä ja raskastekoisiakin Pinot Gris -viinejä. Viinistä löytyy varsin ilahduttava määrä hapokkuutta suhteessa sen täyteläisenpuoleiseen suutuntumaan (kiitos, MLF), mutta myös mukavasti runsasta hedelmää, josta löytyy niin sitruksia ja omenia kuin kypsempiä ja aromaatisempia trooppisten hedelmien vivahteita.

Erathin sivut kertovat viinitalon tavoittelevan tällä viinillään helposti lähestyttävää, ruokien kanssa monipuolisesti pelaavaa ja erityisesti Oregonien viileille osille tyypillistä valkoviiniä. Vaikea sanoa tuosta alkuperästä – monet uuden maailman Pinot Gris't ovat mielestäni usein keskenään varsin samanlaisia – mutta viini muuten tässä varsin hyvintehdyssä viinissä ollaan onnistuttu tavoitteissa varsin mainiosti!

Lyhyesti: Varsin tasapainoinen ja tasokas uuden maailman Pinot Gris, josta löytyy reilusti hedelmäisyyttä, mutta ei hapokkuuden ja ryhdin kustannuksella. Todella maukas ja monikäyttöinen arkivalkkari.

Arvio: Erittäin hyvä – varsin monipuolinen ja -ulotteinen valkoviini, josta löytyy sopivasti, muttei liiallisesti niin hedelmää kuin rakennetta.

Hinnan (15,20e) ja laadun suhde: Hyvä – viini on hintaisekseen kelpo ostos.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti