La Soufrandise Pouilly-Fuissé Vieilles Vignes 2011
- Valmistaja: Domaine La Soufrandise
- Tyyppi: Valkoviini, AOC Pouilly-Fuissé
- Maa: Ranska
- Alue: Bourgogne, Mâconnais, Pouilly-Fuissé
- Rypäleet: Chardonnay (100%)
- Koko: 0,75
- Hinta ostohetkellä: 21,00e (Maaliskuu 2013, Alko)
- Hinta nyt: 21,50e (Tammikuu 2014, Alko)
Ranskan sydämestä löytyvä Burgundi tunnetaan yleisesti Pinot Noirin ja Chardonnayn kehtona. Yleisesti Chardonnayn parhaan ilmaisun sanotaan löytyvän Burgundin keskiosissa sijaitsevan Côte d'Or'n, "kultaisten rinteiden", eteläpuoliskolta, Côte de Beaunesta; jotkut voivat mainostaa parhaan Chardonnayn ekspression taas tulevan Burgundin pohjoiskärjestä, viileästä Chablis'ta. Sen sijaan Burgundin eteläosissa sijaitsevat Côte Chalonnaise ja Mâconnais harvemmin saavat vastaavaa huomiota, minkä vuoksi eteläisen Burgundin valkoisia saattaa saada kohtalaisen edulliseen hintaan – ainakin jos vertaa vastaavanhenkisiin Côte d'Or'n tai Chablis'n viineihin.
Aivan Beaujolais'n viinialueen pohjoispuolelta löytyvää Mâconnais'n viinialuetta kuvaillaan usein välimuodoksi Bourgognen ja uuden maailman viinien väliltä: vaikka viinit ovat tyylillisesti samanhenkisiä kuin muutkin valkoiset burgunderit, tuo alueen eteläinen sijainti ja hieman lämpimämpi ilmasto monesti uutta maailmaa henkivää, runsaampaa ja kypsempää ilmaisua viineihin. Kuuluisimpia alueen viinialueita ovat (Loiren laakson Pouilly-Fumén kanssa helposti sekoittuva) Pouilly-Fuissé ja vain n. 15 vuotta sitten luotu Viré-Clessé.
Alkon valikoima on melko surullisenkuuluisa vaatimattomasta burgunderitarjonnastaan ja esimerkiksi Mâconnais'n paremman pään tarjontaa edustaa vakiovalikoimassa tämä Pouilly-Fuissén viinialueen tuotos omassa ylhäisessä yksinäisyydessään. Viinin tuottanut perheyritys Domaine La Soufrandise on melko pieni tekijä vain kuudella tarhahehtaarillaan, mutta talon vahvuus onkin sen köynnösten iässä: viinitalo omistaa keskimäärin melko vanhoja köynnöksiä, sillä n. puolet talon köynnöksistä on yli 45-vuotiaita. Tämä kyseinen viini on valmistettu kuuden eri tarhan hyvin vanhojen köynnösten (keskimäärin 75 vuotta) rypäleistä; täten viinin nimi, "vanhat köynnökset", on varsin hyvin perusteltu – termillä vieilles vignes kun voidaan yleensä kattaa niinkin "nuoret" kuin n. 25 vuotta vanhojen köynnösten tuotteet.
Viinistä 55% kypsytettiin teräksessä ja 45 % ranskalaisessa tammessa 10 kuukauden ajan. Käytetyistä tammitynnyreistä vain 20 % oli uusia.
Tämä kaapissani keväästä asti makoillut viini tuli korkattua loppukesästä perunasalaatin ja leivitettyjen kasvispihvien kumppaniksi.
Viinillä on neutraalihko, vaatimattomanpuoleinen kellanvihreä väri.
Tuoksu on todella tasainen ja harmoninen: kypsää omenaa, hentoa ananasta, hillityä toffeeta, kevyttä persikkaisuutta, vivahde päärynäisempää hedelmää, tyylikästä pähkinäisyyttä ja aavistus mausteisuutta. Tammi on upeasti integroitunut osaksi kokonaisuutta, ja vaikka se tuntuu selkeästi tuoksussa, ei siitä erota mistä hedelmä loppuu ja tammi alkaa. Edes pitkään auki ollessaan tammi ei ryhdy vyörymään päälle, vaan pysyy hyvin aloillaan tasapainoisena osana kokonaisuutta. Lisäksi tuoksusta löytyy erityisesti vastakorkattuna ilahduttavasti melko runsastakin mineraalisuutta. Muuten varsin miellyttävään ja moniulotteiseen tuoksuun tulee kevyt kauneusvirhe hennosta asetonisuudesta.
Maku jatkaa tuoksun viitoittamalla tiellä: kypsähköä, konsentroitunutta, melko moniulotteista ja aavistuksen trooppiseenkin taittuvaa hedelmää, tuoretta persikkaa etunenässä, kevyen karamellista ja kohtalaisen mausteista tammea, miellyttävää kermaisuutta ja jälleen mukavan tuntuvaakin mineraalisuutta. Suutuntuma on kohtalaisen runsas ja jopa yllättävänkin täyteläinen. Hapokkuutta on varsin sopivanlaisesti – kokonaisuus ei ole erityisen raikas, muttei missään nimessä raskaskaan, ja täyteläisen suutuntuman vastapainoksi viinillä on myös mukavasti ryhtiä. Yleisesti tammi tuntuu kohtalaisen selvästi, mutta tuoksun tavoin se pysyy varsin mainiosti balanssissa ja yleisilmeeseen integroituneena.
Viinistä jää mineraalinen, makean sitruksinen ja kevyesti karvaaseen taittuvan tammisen mausteinen jälkimaku. Ikävästi jälkimaku tuntuu kuitenkin melko lyhyehköltä, jopa tylpältä, kohtalaisen runsaaseen ja aromikkaaseen keskimakuun nähden.
Kokonaisuutena La Soufrandise on todella ihastuttava ja harmoninen eteläisen pään burgunderi, joka toimii malliesimerkkinä hyvin tasapainoisesta tammituksesta. Se ei ehkä ole se tyylikkäin ja hienostunein Chardonnay, mutta osoittaa kuitenkin varsin hyvää yritystä siihen suuntaan ja kohtalaisen tuntuvasta hinnastaan huolimatta tarjoaa hienosti vastinetta rahalle.
Vaikka viinin mehevä ja konsentroitunut hedelmä toivat mieleen vahvasti Burgundia lämpimämmät uuden maailman Chardonnay-alueet, ei yhtä hienosti integroitunutta ja kokonaisuuteen nähden sopusuhtaista tammitusta uudesta maailmasta tunnu juuri koskaan löytyvän: La Soufrandise välttää hienosti sekä dominoivan ylitammituksen että hedelmästä raikkauden tappavan ja tunkkaiseksi tekevän liian varovaisen tammituksen.
Periaatteessa kermaviilinen, uusista perunoista tehty perunasalaattimme ja rasvaiset, leivitetyt kasvispihvimme olisivat kaivanneet hieman freesimpää ja hapokkaampaa ilmaisua, joten aivan nappiin paritus ei mennyt. Kuitenkin viinin makumaailma kuitenkin pelasi syötävien kanssa mainiosti yhteen, joten myöskään aivan metsään ei päästy onneksi menemään ja loppupeleissä plussan puolelle tuli jäätyä.
Lyhyesti: Kypsä, täyteläinen, konsentroitunut ja erittäin tyylikkäästi tammitettu Chardonnay Bourgognen lämpimämmistä eteläosista.
Arvio: Erittäin hyvä – kokonaisuus ei ole turhan hienovarainen tai elegantti, mutta kaikin puolin tasapainoinen ja maukkaan mehevä: erittäin vanhat köynnökset ovat tuoneet selkeästi paljon runsautta ja konsentraatiota niiden rypäleistä puristettuun viiniin. Lisäksi tammea on käytetty juuri sopivasti suhteessa muhkeaan hedelmään; jos kaipaan selkeää tammen makua viiniin, en kaipaa sitä yhtään enempää mitä tästä löytyy.
Hinnan (21,50e) ja laadun suhde: Hyvä – viini on hintaisekseen kelpo ostos.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti