Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


21.10.13

Brancott Estate South Island Pinot Noir 2012

Brancott Estate South Island Pinot Noir 2012
  • Valmistaja: Montana Wines / Brancott Estate
  • Tyyppi: Punaviini
  • Maa: Uusi-Seelanti
  • Alue: South Island
  • Rypäleet: Pinot Noir (100%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta arviointihetkellä: 11,48e (Elokuu 2013, Alko)
  • Hinta nyt: 12,48e (Helmikuu 2014, Alko)

Tämän viinin edellisestä testaamiskerrasta on kulunut reilusti aikaa. Viimeksi se on tainnut tulla vastaan vajaa kolme vuotta sitten, vuosikerralla 2008 – silloin, kun Montana Wines oli juuri vaihtamassa nimeään Brancott Estateksi ja pullon kyljessä komeili yhtiön molemmat nimet.

Montanan viinitarha on perustettu uusseelantilaiseksi viinitaloksi verrattain aikaisin, jo vuonna 1934, ja tarhan ensimmäiset viinit myytiin 1940-luvulla. Varsinainen Montana Wines -yhtiö perustettiin 1960-luvun alussa ja yhtiö tuli tunnetuksi Sauvignon Blanceistaan, joita yhtiö oli istuttanut Marlborough'hun 1970-luvun puolessavälissä – aikana, jolloin Uuden-Seelannin Eteläsaarta pidettiin yleisesti liian viileänä viininviljelyyn. Ensimmäiset vuosikerralliset Sauvignon Blancinsa talo myi vuonna 1979 ja Uuden-Seelannin Sauvignon Blanc -villitys räjähti käyntiin hyvin pian tämän jälkeen, heti 1980-luvun alussa. 2000-luvulla yhtiö uudelleennimesi itsensä Brancott Estateksi sen viinitarhan (Brancott Vineyard) kunniaksi, johon yhtiö istutti ensimmäiset Sauvignon Blancinsa vuonna 1975. Sauvignon Blanciensa lisäksi yhtiö viljelee myös valkoisia Sauvignon Gris'tä, Chardonnayta ja Pinot Gris'tä sekä punaisia Merlot'ta, Cabernet Sauvignonia ja nyt arvioitavaa Pinot Noiria.

Väriltään viini on tyypillinen Pinot Noir: läpinäkyvän hailakanpunainen.

Tuoksu tarjoilee niin ikään Pinot Noirin perusominaisuuksia: orvokkia, tuoretta punaherukkaa, mausteisuutta ja kevyttä savuisuutta.

Kepeä ja raikas maku tarjoilee kypsää kirsikkaisuutta, karpaloa ja miellyttävästi luonnetta tuovaa mausteisuutta. Uusseelantilaiseksi Pinot'ksi viini on ilahduttavan hapokas, jopa aavistuksen puolukkainen, ja kaikin puolin ryhdikäs. Aromikasta kokonaisuutta ryhdittää happojen ohella viinin kevyehkö tanniininen selkäranka.

Keskimaun liukuessa jälkimakuun jää kielle varsin rapsakka, hapokkaan marjainen, pirteä, mausteinen ja kevyen savuinen, melko pitkänä jatkuva jälkimaku.

Kyllä Brancottin Pinot on edelleen yksi parhaista uuden maailman arki-Pinot Noireista monopolimme valikoimissa. Viinin hinta on kyllä melko törkeästi kiivennyt vuodessa parissa kympistä peräti kahteentoista euroon, joten mistään huippuostoksesta ei enää ole kyse, mutta on viini edelleen ihan hintansa arvoinen.

Koska viini on varsin kevyt ja napakan hapokas, on se varsin mainio ja luotettava valinta kevyemmille kokkailuille. Kevyesti viilennettynä viini on varsin oivallinen kumppani mm. erilaisille kasvis- ja linturuoille tai miedosti maustetuille porsaanleikkeille. Voin myös kuvitella viinin pelaavan mainiosti vaikka uunilohen kanssa, jos kalalle haluaa punaista pistää.

Lyhyesti: Kepeä, raikkaan hapokas, paikoitellen kypsän marjainen ja paikoitellen puolukkaisen kirpeä Uuden-Seelannin Pinot Noir. Tasapainoinen kevyen pään arkipunaviini.

Arvio: Hyvä – simppeli, luotettava ja hyvin tehty perus-Pinot. Ei tarjoa yllätyksiä, mutta sen sijaan kaikkea sitä, mitä kevyt ruokaviini vaatii.

Hinnan (12,48e) ja laadun suhde: OK – viini on hintansa arvoinen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti