Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


30.10.13

Gnarly Head Old Vine Zin 2010

http://www.alko.fi/tuotteet/405157/
Gnarly Head Old Vine Zin 2010
  • Valmistaja: Gnarly Head, Delicato Family Vineyards
  • Tyyppi: Punaviini, AVA Lodi
  • Maa: Yhdysvallat
  • Alue: Kalifornia, Central Valley, Lodi
  • Rypäleet: Zinfandel (100%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta arviointihetkellä: 11,50e (Elokuu 2013, Alko)
  • Hinta nyt: 11,90e (Helmikuu 2014, Alko)

Zinfandel tuntuu olevan minulle hieman hankala lajike tykättäväksi – osittain sen takia, että sitä löytyy varsin vähän tällä puolella Atlanttia, mutta osittain myös sen takia, että tämä rypäle kypsyy todella helposti ylikypsäksi ja kypsänäkin se tuottaa sellaisen määrän sokereita, että viinit ovat hyvin usein joko liian alkoholisia, liian makeita tai pahimmillaan molempia. Useimmiten viinin italialaisesta kloonista, Primitivosta, tehdyt viinit ovat omaan makuuni vaikuttaneet mielenkiintoisemmilta, jos kohta nekin usein kärsivät samoista ongelmista.

Zinfandel on myös siitä hankala lajike, että se tuppaa kypsymään äärimmäisen epätasaisesti – pahimmillaan yhdessä tertussa saattaa roikkua niin raakoja, vielä vihertäviä rypäleitä kuin ylikypsiä, jo rusinoituneita rypäleitä. Monesti Zinfandel-sato saatetaan korjata yhdellä kertaa, jolloin raakojen rypäleiden korkeampi hapokkuus tasoittaa ylikypsien, runsassokeristen rypäleiden happojen puutetta, mutta korkealaatuisia viinejä tavoittelevat viinitalot usein suosivat käsinpoimintaa monessa erässä – tällöin tertuista voidaan poimia optimikypsyydessä olevat rypäleet ja jättää raaemmat terttuun kypsymään.

Old Vine Zin on Gnarly Head -viinitalon selkäranka: talo valmistaa viiniä vanhojen, 35-80-vuotiaiden köynnösten rypäleistä, jotka vanhan ikänsä vuoksi tuottavat vain vähän, mutta sitäkin intensiivisempiä ja konsentroituneempia rypäleitä. Nämä vanhat köynnökset ovat iän myötä kasvattaneet rungostaan paksun ja muhkuraisen, mistä viinitalon nimikin juontuu. Tämä viini on valmistettu käsinpoimituista rypäleistä ja viiniksi puristamisen jälkeen sitä on kypsytetty 6 kuukautta amerikkalaisessa ja unkarilaisessa tammessa.

Väriltään viini on hyvin tiiviin tummanpunainen, hennosti purppuraisen viininpunaiseen taittuva ja varsin läpinäkymätön.

Runsas ja jopa paksuhko tuoksu on hyvin kypsä ja ekspressiivinen: tummaa marjaisuutta, erityisesti mustikkaa, makeaa portviinisyyttä ja mehevää viikunaa löytyy reilusti. Muhkean hedelmän alta erottuu myös aavistus vaniljaa ja kevyttä alkoholisuutta.

Tiivisluontoinen ja paksu maku lunastaa tuoksun luomat lupaukset. Tummanpuhuvasta makumaailmasta löytyy paljon tummaa marjaisuutta ja kypsää, hieman luumuista hedelmää; seassa on myös pippurisuuteen taittuvaa mausteisuutta, joka tuo hieman grippiä muuten melko pehmeään ja hieman yllätyksettömään makumaailmaan. Kuten yleensä Zinfandeleiden kanssa, myös tälläkin kertaa viinistä on mielestäni hieman vaikeaa saada otetta – kokonaisuus on varsin mehevä ja kypsän hedelmäinen, mutta sen piirteistä on vaikea saada kiinni ja niitä on hankala saada kuvattua paperille. Kokonaisuus on tasapaksu ja melkein-muttei-ihan ylikypsä, minkä lisäksi viinistä puuttuu hieman niin happojen kuin tanniinienkin puruvoimaa. Makumaailma on kuitenkin kaikesta kypsyydestään huolimatta ihan mukiinmenevä ja miellyttävä.

Viini jättää makean hedelmäisen ja kevyesti tumman hilloiseen taittuvan jälkimaun, johon vivahteikas mausteisuus sekä jopa kevyen karvaana tuntuva pippurisuus tuovat mukavaa luonteikkuutta. Kohtalaisen tuntuva alkoholi (14,5%) jättää kielelle jonkin verran tuntuvaa lämmön hohkaa.

Old Vine Zin on toisaalta melko yllätyksetön esitys, mutta silti se onnistui yllättämään ylittämällä odotukseni – kevyellä jäännössokerilla (5 g/l) varustettu kympin jenkki-Zin antaa odottaa paljon tylsempää ja rakenteettomampaa esitystä, mutta kokonaisuus on loppupeleissä varsin hyvä ja maukas esitys odotuksiini nähden. Onhan tämä viini kaikessa ylikypsässä makeudessaan ja suht pehmeässä ilmaisussaan selkeästi uuden maailman viinien faneille suunnattu, mutta sellaiseksi varsin kelpo Zin. Voin kuvitella tämän viinin toimivan kevyesti viilennettynä varsin monenlaisten jenkki-BBQ-grillailujen kylkeen ja kyllähän tällainen lämmin ja tummanpuhuva viini toimii ihan passelisti kylmenevien iltojen lämmikkeenä.

Lyhyesti: Tasapaksu, kypsä ja tiivisluontoinen Zinfandel. Ei järin mielenkiintoinen tapaus, mutta kuitenkin tyylissään ja hintaluokassaan ihan passeli esitys.

Arvio: Miellyttävä – tämä viini on sellainen, jota en itse ostaisi, mutta en myöskään ihmettelisi, jos joku toinen näin tekisi. Omalla tavallaan kelpo uuden maailman kympin punaviini, hakkaa esimerkiksi monet vastaavat chileläiset Alkon hyllyiltä.

Hinnan (11,90e) ja laadun suhde: OK – viini on hintansa arvoinen.

2 kommenttia:

  1. Syksyn ensimmäiset "kinkkujuhlat", kokeilimme tätä. Toimi hienosti. Taidan ostaa myös yhdeksi joulun viineistä. Olin jo unohtanut tämän viinin, kiitos suosituksesta.

    VastaaPoista
  2. No prob, aina ilo olla avuksi!

    VastaaPoista