Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


20.5.12

Tokaji Aszú 4 Puttonyos 2001

Tokaji Aszú 4 Puttonyos 2001
  • Valmistaja: Tokaj Kereskedőház Zrt.
  • Tyyppi: Jälkiruokaviini, Tokaji
  • Maa: Unkari
  • Alue: Tokaj-Hegyalja
  • Rypäleet: Furmint (50 %), Hárslevelű (50 %)
  • Koko: 0,5
  • Hinta ostohetkellä: 13,99e (Huhtikuu 2012, Alko)
  • Hinta nyt: – (ei Alkon valikoimissa)

Tässä tuli kuukausi sitten, matkallani äänitysstudioon, ostettua aivan sattumalta pullo Tokajia. Siinä matkan varrella Alkossa pyörähtäessäni kun huomasin että vanha kunnon 4 puttonyosin Tokaji oli poistumassa ja hinta oli pudonnut alkuperäisestä 17,16 euron hinnasta yli kolme euroa. Kun tulee Tokajin viinejä vastaan Suomessa tähän hintaan niin harvoin vastaan, oli viini käytännössä minulle "tarjous josta en voi kieltäytyä": pullon oli yksinkertaisesti lähdettävä matkaan.

Noh, tässä pari päivää sitten viinin hinta putosi edelleen alaspäin, jolloin sen hinta oli enää 12,19e, joten olihan sitä ostettava toinen pidempään kypsyttelyyn. Tokajeilla kun on tietynlainen maine pitkäikäisinä viineinä.

Tokajien puttonyos-merkinnät viittaavat viinin makeusasteeseen, joista tämän viinin "4 Puttonyos" viittaa jotakuinkin hieman vajaan 100 g/l jäännössokerimäärään. Viini on siis selvästi makea, mutta kuitenkin sieltä vähiten makeimmasta päästä, ollen samalla tasolla saksalaisten ja itävaltalaisten Auslesen ja Spätlesen-viinien kanssa.

Väriltään viini on todella upea, kuparisen ruskea, taittuen hieman kullankeltaiseen sävyyn. Valon leikkiä viinin läpi on nautinto katsella.

Tuoksussa on hyvin kevyesti jalohomeen aromia; kevyen hunajaisuuden peittää alleen valloittava, vaahterasiirappinen tuoksu, muskottipähkinäisyys ja aromikas, monisyinen tammisuus. Lisäksi tuoksusta nousee esiin aavistus rusehtavaa omenaa sekä hento ruosteen tuoksu.

Ensimaku on selvän makea, mutta sen ottaa hetkessä haltuunsa mausteinen, puinen ja kevyen vaniljainen tammi sekä kuiva mausteisuus. Hapokkuus on viinissä erinomaisesti kohdallaan, pitäen viinin hyvin särmikkäänä ja eloisana. Lähes sadan gramman jäännössokeristaan huolimatta viini ei tunnu suussa ollenkaan raskaalta. Hedelmäisyydessä on sekä ylikypsää, makeata nahistuneen ruskeata omenaa että raikasta ja hapokasta sitruunaa, molempien tasapainottaessa toisiaan ihastuttavalla tavalla.

Jälkimaku on kuin synteesi viinin kaikista ominaisuuksista: tuoksussa esiin tullut vaahterasiirappi tekee comebackin omenaisuuden kehittyessä sen avustuksella makeaksi omenahilloksi. Sitruksisuus ja hapokkuus pitävät jälkimaun makeuden oivasti aisoissa ja tuovat kielelle puhdistavaa ja raikasta mineraalisuutta. Lopuksi omenaisuudesta eronnut nahistuneisuus erkanee kevyesti sherryiseksi ja pähkinäiseksi hapettuneen viinin aromiksi, joka jää tukemaan toffeista, pehmeän mausteista ja vivahteikasta tammen makua minuuteiksi kielelle. Jälkimaku kutsuu maistamaan viiniä yhä uudelleen ja uudelleen.

Viini oli nappivalinta viikonlopun kunniaksi leivotun marenkitortun kumppanina. Tokajin jäännössokeri osui juuri kohdilleen tortun makeuden kanssa, minkä seurauksena Tokaji ei maistunut juuri ollenkaan makealta, muttei jäänyt tortun makeuden jalkoihinkaan, jolloin se olisi maistunut karvaan kitkerältä. Sen sijaan viinin upeat, kehittyneet vivahteet pääsivät loistavasti esille, ja omenaiset, sitruksiset, pähkinäiset ja tammiset vivahteet pääsivät upealla tavalla maustamaan jo valmiiksi maittavaa torttua. Todella onnistunut yhdistelmä kaiken kaikkiaan.

Ikävä kyllä viimeisetkin pullot viiniä ovat tainneet jo kadota Alkon hyllyiltä, mutta jos sitä löytyy pullo kaapistasi, säästä sitä sopivaan hetkeen! Tässä on todella miellyttävä, tasapainoinen ja jo upeasti kehittymään lähtenyt makeanpuoleinen jälkiruokaviini, joka ei edusta sitä kaikista eleganteinta ja moniulotteisinta alueen tyyliä, mutta on tasapainoisuudessaan ja kehittyneessä aromikkuudessaan varsinaista loistokamaa hintaansa nähden.

Tässähän historia toistaa itseään: Château Dereszlan arvostelussani kirjoittamin sanoin: "kirottua, kun tuotteen piti poistua monopolin valikoimista."

Lyhyesti: Upeasti jo kehittymään lähtenyt, tasapainoinen ja vivahteikas 4 puttonyon (=ei kovin makea) Tokaji. Viini ei ole erityisen elegantti tai juhlava Tokaji, mutta edullisten "halpis-Tokajien" luokassa se on mitä valloittavin tapaus.

Arvio: Erinomainen – vaikka viini onkin moniulotteisten ja upeiden jälkiruokaviinien maailmassa aromeiltaan melko keskikastin edustaja, on se todellinen mallikirjaesimerkki upeasta jäännössokerin ja happojen tasapainosta: makeus maistuu juuri sopivasti eikä tunnu lainkaan, samalla kun viini tuntuu ihastuttavan eloisalta ja kepeältä. Lisäksi reilun 10 vuotta vuosikerrasta on tehnyt hyvää viinille, sillä se on saavuttanut sekä upean kuparinruskean värin että valloittavia, kehittyneitä aromeita.

Hinnan (17,16e) ja laadun suhde: Hyvä – viini on hintaisekseen kelpo ostos.
Hinnan (13,99e) ja laadun suhde: Erinomainen – viini on hintaluokkansa parhaimmistoa.
Hinnan (12,19e) ja laadun suhde: Ylivoimainen – ajatus paremmasta viinistä samaan hintaan tuntuu mahdottomalta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti