Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


3.5.13

Yalumba Hand Picked Shiraz Viognier 2009

Yalumba Hand Picked Shiraz Viognier 2009
  • Valmistaja: Yalumba
  • Tyyppi: Punaviini
  • Maa: Australia
  • Alue: South Australia, Eden Valley
  • Rypäleet: Syrah (95%), Viognier (5%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta ostohetkellä: 11e / 16 cl (Maaliskuu 2013, Tintå, Turku); 27,90e (Alko)
  • Hinta nyt: 29,40e (Helmikuu 2014, Alko)

Turun mökkeilyreissullamme kävimme useamman kerran viiniravintola Tintåssa. Jälkimmäisellä kerralla päätimme testata myös paikan pizzat, joten juomat piti ottaa sen mukaisesti. Itse nappasin lasillisen yhtä Alkon hyllyiltä tuttua ja jo pitkään kiehtonutta Yalumban versiointia Pohjois-Rhônen punaviineistä; näyttävään mustaan pulloon pakattua Hand Picked -sarjan Shiraz Viognieria.

Valkoisen Viognierin sekoittaminen punaiseen Syrahiin on Pohjois-Rhônen oma trademark, sillä muita kuin näitä kahta rypälettä alueella ei käytännössä viljellä. Siellä ollaan viinejä valmistaessa havaittu, että lisäämällä Viognieria Syrahiin, ei tapahdukaan niinkuin maalaisjärki sanoisi, eli väri haalenisi, vaan Viognierin synnyttämä ko-pigmentaatio itse asiassa tummentaa ja tasoittaa Syrahin väriä – samalla toki tuoden viiniin omaa aromaattisuuttaan. Ja koska parhaat Pohjois-Rhônen Syrah-viinit ovat maailman kenties arvostetuimpia (ja hinnakkaimpia) lajissaan, tottakai uuden maailman tuottajien kuuluu apinoida perässä – kuten suuren australialaisen Yalumban tässä tapauksessa.

Väriltään viini on tumman viininpunainen, tiivis ja hyvin läpinäkymätön.

Melko runsasta tuoksua hallitsevat tyypilliset australialaisen Shirazin aromit: makea, tumma hedelmäisyys, joka paikoitellen taittuu kevyesti hilloisuuteen asti, mustapippurisuus ja kevyt savuisuus. Sekaan on saatu myös runsaasti makeata tammisuutta, mutta se on jotenkuten balanssissa kypsänmakean boysenmarjaisuuden, karhunvatukan ja cocktailkirsikan kanssa. Joka tapauksessa, tuoksun perusteella viini vaikuttaa olevan tyyliä "kaikkea mahdollista mahdollisimman paljon."

Erittäin täyteläinen maku tarjoaa tuoksun tavoin runsaasti kaikkea; melko makeata ja hieman kypsänhilloista tummaa hedelmää, kevyesti pistävää mustapippuria, savuisuutta, karhunvatukkaa, vaniljatoffeista tammea ja kaakaota. Runsaat tanniinit tuovat viiniin sopivasti grippiä, mutta yleisilme on varsin samettisen pehmeä ja runsas. Vaikka viini on suorastaan monoliittinen, on se runsaudestaan ja massastaan huolimatta yllättävänkin hienostunut; kaikkea on paljon, mutta mikään osa-alue ei dominoi ja kypsästä hedelmästään ja runsaasta tammestaan huolimatta viiniä siemailee ihan mielellään ison lasillisen verran.

Kevyesti nielua lämmittävä, keskipitkä jälkimaku jättää pehmeän, aromaattisen pippurisen, kuivaan taittuvan ja leppoisan jälkivaikutelman, joka on kuitenkin tuhtiin keskimakuun nähden hieman ylätyksetön ja tavanomainen.

Yalumba ei vieläkään varsinaisesti pettänyt – Hand Picked Shiraz Viognier on varsin katu-uskottava, hyvin tehty överisuuren pään aussi-Shiraz, eikä esimerkiksi täysin tasapainoton, hedelmävetoinen hillopommi. Silti viinin Motörheadmainen "everything louder than everyone else" -mentaliteetti käy nopeasti hyvin raskaaksi, eikä viini jaksa viihdyttää ensimaistamisen jälkeen kovinkaan kauaa. Jos tuhdimmat uuden maailman viinit vetävät enemmän puoleensa kuin uuden maailman hienostuneemmat ja kevyemmät esitykset, on tämä viini varmasti mainio ostos, mutta omaan makuuni viini oli turhankin järkäle – vaikka se toimikin suorastaan hämmentävän hyvin lohipizzan kanssa!

Kenties viini voisi olla parempi tuttavuus, jos sen iskisi kellariin seestymään? Ainakin pari testaamaani n. kymmenen vuoden ikään yltänyttä Australian punaviiniä ovat olleet varsin mielenkiintoisia ja mainioita esityksiä, joten ehkä tämäkin voisi parantua ajan saatossa? Aussiviinien hedelmä kun tuntuu hieman "kuivuvan kokoon" viinin kerätessä ikää; ja tässä viinissä jos jossain riittää sitä hedelmää kuivatettavaksi!

Lyhyesti: Melko massiivinen, hilloiseen taittuvan kypsä ja tummanpuhuva mega-Shiraz maailmankuulun Barossa Valleyn naapurista. Tasokas ja yllättävän tasapainoinen, mutta omaan makuuni silti turhan monoliittinen esitys.

Arvio: Tyylikäs – viinissä on yllättävän paljon tyyliä ja tasapainoa giganttiseen kokoonsa nähden, eli ei viinin korkeahko hinta ole ihan tuulesta temmattu. Makumieltymyksiini peilaten viini on silti turhan hinnakas nykykunnossaan, mutta viini on varmasti enempi hintansa väärti, jos satut rakastamaan hyvin kypsiä ja meheviä uuden maailman viinejä!

Hinnan (29,40e) ja laadun suhde: Heikko – viini ei vastaa hinnan luomia odotuksia.

2 kommenttia:

  1. Viinien hinnoittelu Tintåssa on kyllä varsin kiitettävällä tasolla. Kaippa se on se stadia halvempi vuokrataso...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu, pakko myöntää sama asia! Valikoimassakaan ei piirun vertaa valittamisen aihetta; kattava tarjonta, josta löytyy vähän jokaista sorttia ympäri palloa.

      Mutta vaikka yleensä viinit pyörivät +10e/12cl hinnoissa Helsingissä, saa esim. Latvasta usein varsin mielenkiintoisia viinejä 7-9e hintaan, mikä on mielestäni jo varsin kohtuullista.

      Poista