Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


3.11.13

Lat42 Gran Reserva 2000

http://systembolaget.se/12679
Lat42 Gran Reserva 2000
  • Valmistaja: Torre de Oña
  • Tyyppi: Punaviini, DOCa Rioja Gran Reserva
  • Maa: Espanja
  • Alue: Álava, Rioja, Rioja Alavesa
  • Rypäleet: Tempranillo (100%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta ostohetkellä: 99 SEK (~11,60e, Elokuu 2013, Systembolaget)
  • Hinta nyt: 99 SEK (~11,22e, Marraskuu 2013, Systembolaget)


Loppukesästä Ruotsin puolella pyörähtäessämme tuli vastaan Systemin hyllyiltä varsin hämmentävä tapaus: 13 vuoden ikäinen Riojan Gran Reserva reilun kympin hintaan! Järkeilin viinin olevan joko maailman parhaimman hinta-laatusuhteen espanjalainen tai sitten aivan epäkelpo esitys, sillä täällä pohjoisessa Riojan viinit tuppaavat oletusarvoisesti maksamaan vähintään kympin ja ne viinit ovat sitten niitä nuorimpia perustason DOCa Rioja- tai Crianza-viinejä. Riskillä siis rahat tiskiin ja pottu plakkariin!

Valtaosa Riojan viinialueesta sijaitsee La Riojan maakunnassa, mutta piskuinen osa tätä viinialuetta sijaitsee baskinkielisessä Álavan maakunnassa. Tällä viinialueella, Rioja Alavesassa, sijaitsee viinin tuottanut Torre de Oñan viinitalo. Tämä kyseinen viini, Lat42, on saanut nimensä Rioja Alavesan läpi kulkevan 42. leveyspiirin mukaan ja se on pelkästään Ruotsin markkinoille tuotu erikoispullote – esimerkiksi viinitalon kotisivuilta ei viiniä löydy.

Viiniin käytetyt, käsinkorjatut rypäleet tulevat pelkästään viinitalon yhdeltä Finca San Martin -tarhalta. Viinin annetaan käydä, maseroitua ja kypsä teräksessä, jonka jälkeen viini siirretään aluksi vuodeksi vanhoihin amerikkalaisiin tammitynnyreihin ja sitten vuodeksi uusiin ranskalaisiin tammitynnyreihin. Tämän jälkeen viinin annetaan kypsyä pullossa niin kauan kuin talo sopivaksi näkee. Viinilaki määrää pullokypsytyksen minimiajaksi 3 vuotta, mutta Torre de Oña kypsyttää selkeästi viinejään pidempään, jos kerran nyt on vasta vuosikerta 2000 meneillään!

Väriltään viini on tumman kirsikanpunainen ja kohtalaisen läpinäkyvä. Yllättävästi viinin väristä ei tunnu löytyvän vielä häivähdystäkään iän tuomasta ruskeudesta.

Erityisesti viinin voimakkaan vaniljainen tuoksu on käsittämättömän ilmaisuvoimainen: lasissa makoilevan viinin vaniljaisuuden voi erottaa peräti toiselta puolelta huonetta! Viinin erittäin vaniljainen ominaistuoksu tekee kokonaisuudesta voimakkaan viskimäisen – mieleeni tulee vahvasti mielikuvia 12-vuotiaasta Jamesonista. Vaniljaisen tammisuuden alta löytyy kuitenkin paljon kaikkea muuta, kunhan vain jaksaa etsiä: kirsikkahilloa, hillittyä nahkaisuutta, kevyttä lantaisuuttakin, makeata luumua, viikunahilloketta, hennon tillistä yrttisyyttä sekä rankalaisen tammen hillittyä kaakaojauhetta ja paahdettua mausteisuutta.

Maku on selvästi tuoksua kuivempi, mutta myös kevyempi ja suoraviivaisempi. Kielellä pyörii kirsikkaa, pölyistä ja paahtunutta maata, tummaa viikunaa, ikääntyneen Tempranillon kevyttä kukkaisuutta ja – ei missään tapauksessa yllättävästi – voimakasta tammen vaniljaa. Suutuntumaltaan Lat42 on kevyen pään keskitäyteläinen. Viinin runko on kohtalaisen hapokas ja freesi; tanniineja ei tunnu kokonaisuudesta erottuvan käytännössä ollenkaan vaikka niitä kuinka etsisi.

Lopuksi viinistä jää hieman lyhyehkö, kuiva ja melko suoraviivainen jälkimaku, joka jättää kielelle kirsikkaisia, suklaisen tammisia ja paahtuneen maamaisia piirteitä. Ainoastaan jenkkitammen vaniljaisuus jatkuu erittäin pitkään kielellä, jopa minuutteja.

Omalla laillaan Lat42 on ihan mielenkiintoinen esitys – en nimittäin varmaan koskaan ole maistanut yhtä vaniljaista viiniä! Melko vaatimattomasta hinnastaan huolimatta viini on kuitenkin melko tasokas ja elegantti riojalainen, mutta kiitettävästä iästään huolimatta myös suht mutkaton esitys.

Hassusti viinin hallitseva vaniljaisuus ei kuitenkaan missään vaiheessa vaikuttanut mitenkään päälleliimatulta, vaan yllättävänkin hyvin melko kepeään runkoon sointuvalta ominaisaromilta. Viinin melko kevyen ilmaisun ja bodyn vuoksi viiniä ei kannata parittaa kovinkaan runsaille tai voimakkaille ruoille, vaan melko kepeille tarjottaville, kuten miedosti maustetuille possu-, kana- tai kasvisruoille. Voin myös esimerkiksi kuvitella viinin sopivan mainiosti myös joulupöytään. Oma putelimme meni hyvin elokuvaa katsellessa – viinistä kun ei löytynyt tanniineja, joita olisi tarvinnut tapella vastaan ruoan avulla.

Tammiallergikot ja vaniljan viholliset älkööt vaivautuko!

Lyhyesti: Överivaniljainen, kepeähkö, miellyttävästi kehittynyt ja positiivisella lailla mutkaton Rioja Gran Reserva. Ei varmasti pärjää vertailussa vakavahenkisemmille ja moniulotteisemmille Gran Reservoille, mutta toisaalta on myöskin laatuunsa ja ikäänsä nähden varsin edullinen ostos.

Arvio: Hyvä – kunhan nokka ja kieli tottuvat viinin vaniljan määrään, paljastuu alta varsin miellyttävä, kevyt ja omalla laillaan hienostunut perus-riojalainen.

Hinnan (11,60e) ja laadun suhde: Hyvä – viini on hintaisekseen kelpo ostos.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti