Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


27.11.13

Bernard-Massard Millésimé Brut 2009

www.alko.fi/tuotteet/903067
Bernard-Massard Millésimé Brut 2009
  • Valmistaja: Caves Bernard-Massard
  • Tyyppi: Kuohuviini, Crémant de Luxembourg
  • Maa: Luxemburg
  • Alue: Grevenmacher
  • Rypäleet: Pinot Blanc (50%), Riesling (50%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta arviointihetkellä: 18,49e (Syyskuu 2013, Alko, tilausvalikoima)
  • Hinta nyt: 19,69e (Tammikuu 2014, Alko, tilausvalikoima)


Bernard-Massardin kuohuva on varmasti yksi Suomen suosituimpia kuohuviinejä ja lienee hyvin monille tuttu mm. lentokoneissa tarjoiltuna kuplivana. Kyseisellä kuohuviinitalolla on rosterissaan kuitenkin muitakin kuohuviinejä kuin se kaikkien tuntema Cuvée de l'Ecusson, joista reilu vuosi sitten testaamani Millésimé Brut 2008 hurmasi varsin kehittyneellä ja moniulotteisella makumaailmallaan. Viime syyskuussa tarjoutui Mikä viini -tilaisuudessa mainio tilaisuus päästä testaamaan viini uusiksi, tosin nyt myynnissä olevana 2009-vuosikertana.

Jean Bernard-Massardin vuonna 1921 perustama viinitalo on Luxemburgin vanhin yksityisesti omistettu viinitalo ja talo tuottaa vuosittain n. 4 miljoonaa pulloa. Caves Bernard-Massard sijaitsee Mosel-joen (Luxemburgissa Moselle) varrella Grevenmacherissa, aivan Saksan rajan tuntumassa. Alunperin viinitalon tavoitteena oli tuottaa vain kuohuviiniä, mutta sittemmin talo on laajentanut tuotantoaan myös valko- ja punaviineihin. Talon arvostetuimmat kuohuviinit ovat 100% lajikeviini Cuvée Chardonnay ja nyt arvioitava, aina yhden vuosikerran Millésimé. Ennen myyntiinlaskua tätä viiniä kypsytetään yhteensä kolme ja puoli vuotta, joista aluksi osaa terästankeissa ja osaa 2000-litraisissa puusammioissa, sitten pullossa sakan kanssa.

Väriltään viini on kevyesti kehittyneen kellervään taittuvan vaaleanvihreä.

Tuoksussa tuntuu hiivaista paahteisuutta, kypsää sitrusta ja kehittynyttä pähkinäisyyttä, mutta kokonaisuus on hieman vaatimaton – syynä tähän saattaa toki olla se, että viini on korkattu vain sekunteja aiemmin ja se on aivan täysin jääkylmää.

Suussa viini jatkaa tuoksun hillityllä linjalla: yleisilme on runsas, mutta pehmeähkö ja hienovarainen. Melko kuiva makumaailma on paahteinen, napakan vaaleasävyisen hedelmän hallitsema ja hennosti hiivaiseen leipäisyyteen taittuva. Vain kohtalaiseksi jäävä hapokkuus ja pehmeä mousse korostavat viinin runsasta ja melko täyteläistä suutuntumaa.

Lopuksi viini jättää kielelle keskipitkän, raikkaan sitruksisen, kevyen paahteisen ja hennon omenaisen jälkimaun. Viinistä jää melko nuorekas ja hyvin freesi, mutta hieman yksiulotteinen jälkivaikutelma.

Viini olisi todennäköisesti voinut toimia paremmin jos olisi ollut pidempään auki – eikä aivan hyytävän kylmänä. Nyt aromit tuntuivat varsin sulkeutuneilta ja etäisiltä verrattuna hurmaavan aromaattiseen ja peruskuohuviinitasolla yllättävän kehittyneeseen edelliseen vuosikertaan. Nykyisellään Millésimé 2009 ei vaikuta samalla tavoin kehittyneeltä kuin 2008, vaan paljon nuorekkaammalta esitykseltä, ja siksi viinistä myös puuttuu vakuuttavuutta. Vuosikerta 2008 on kuitenkin saattanut olla esimerkiksi varsin ketterästi kypsyvää, joten todennäköisesti vuoden pari odottamalla, antamalla viinille sopivasti aikaa avautua ennen tarjoilua ja tarjoilemalla hieman jääkaappikylmää lämpimämpänä viini suoriutunee paremmin.

Lyhyesti: Hieman kehittynyt, hienostunut ja tyylikäs kuohuviini Luxemburgista, joka kuitenkaan ei nykykunnossaan yllä edellisen vuosikerran tasolle – kenties asia, johon lisäkypsyttely voisi tuoda parannusta.

Arvio: Tyylikäs – hillitty ja elegantti esitys, jossa rupeaa jo hieman erottumaan iän tuomia, pähkinäisiä piirteitä, mutta yleisilmettä hallitsee vielä varsin nuorekas hedelmä. Persoonaa soisi löytyvän enemmänkin, mutta plussan puolelle silti jäädään.

Hinnan (19,69e) ja laadun suhde: OK – viini on hintansa arvoinen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti