Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


11.11.13

Diel Pittermännchen Riesling Spätlese 2011

Diel Dorsheimer Pittermännchen Riesling Spätlese 2011
  • Valmistaja: Schlossgut Diel
  • Tyyppi: Valkoviini, Prädikatswein (QmP) Spätlese
  • Maa: Saksa
  • Alue: Nahe, Dorsheim
  • Rypäleet: Riesling (100%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta arviointihetkellä: 19,90e (Syyskuu 2013, Pinard de Picard)
  • Hinta nyt: – (ei Alkon valikoimissa)


Neljän kuivan / kuivahkon Rieslingin jälkeen siirryttiin Akateemisen Viiniseuran järjestämässä, Pinard de Picardin Rieslingeihin keskittyneessä maistelussa makeampiin pullotteisiin. Koska edellinen setti päättyi kuivaan Pittermännchen Großes Gewächs Rieslingiin, oli luontevaa jatkaa seuraavaa settiä samasta pisteestä: makeammat Rieslingit siis aloitti saman Pittermännchen -tarhan rypäleistä valmistettu, makeahko Spätlese.

Viinin väri on kepeä, mutta intensiivisen kellanvihreä.

Viini tuoksuu siltä, miltä se näyttääkin: kepeältä, raikkaalta, mineraaliselta ja hillityn sitruksiselta; seassa tuntuu myös Rieslingin valkoisia kukkia. Hillitynpuoleinen kokonaisuus on hennon makeahko, mutta varsin nuoren ja freesin oloinen.

Pittermännchen Spätlese jatkaa vaivattomasti tuoksusta suoraan intensiiviseen ja nuorekkaaseen makuun, jossa tuntuu ylikypsää omenaisuutta, mineraalia, hentoa greippisyyttä, aavistus hunajaa ja hieman makeaa ananasmehua. Viinin runsaat hapot tuntuvat jopa kevyesti kieltänipistävinä ja kokonaisuudessa on reippaasti sekä kirpeyttä että rakennetta. Varsin maltillinen (8,5%) alkoholi ja tuntuvat, jäännössokerin pois häivyttävät hapot tekevät viinistä ylettömän kevyen, tasapainoisen ja verrattoman freesin esityksen.

Suht hedelmäinen jälkimaku on makeudestaan huolimatta varsin raikas ja ihastuttavan puhdaspiirteinen. Viinistä jää melko pitkään jatkuva, mehukkaan omenainen ja kevyen mineraalinen jälkivaikutelma.

Tämä Dielin huipputarhan rypäleistä valmistettu myöhäisemmän sadonkorjuun viini on kaiken kaikkiaan todella tyylikäs ja moniulotteinen esitys, mutta kuitenkin turhan nuoren oloinen ja hieman ujohko – intensiteettiä löytyy etenkin happopuolelta, mutta viini vaikuttaa paikoin sulkeutuneenkin oloiselta. Tämä ei varsinaisesti ole mikään yllätys ottaen huomioon viinin nuoren iän – Dielin viinien yhteydessä usein mainitaan sekä niiden kypsytyskestävyys, että se, kuinka monet talon viinit todella tarvitsevat jonkin verran ikää päästäkseen kunnolla loistamaan.

Pittermännchen Spätlese on todella lupaava ja jo nyt, nuoresta iästään huolimatta, varsin hurmaava tapaus, jonka voi helposti kuvitella merenelävien, kermaisten juustojen tai jopa kevyesti tulisten salaattien kylkeen, mutta ensisijaisesti suosittelisin antamaan viinille selvästi enemmän ikää. Viinissä on sen verran hapokkuutta, että iän myötä tapahtuva pieni happojen haihtuminen tuskin tekee sille mitään pahaa ja voisivatpa viinin omat aromit päästä samalla paremmin pintaan. Jos kuitenkaan kärsivällisyys ei riitä, kokkeile kylkeen jotain sopivan oloista, tarjoile riittävän-muttei-liian kylmänä ja valmistaudu upeaan happojen ja jäännössokerin yhteistyöhön.

Lyhyesti: Upean tasapainoinen, makeahko Riesling, jossa tiukan hapokkuuden vuoksi jäännössokeria ei kuitenkaan juurikaan aisti. Todella herkullinen, mutta niin nuori Spätlese, että sen paikka on vielä muutaman vuoden ajan kellarissa.

Arvio: Tyylikäs – todella mainio ja vakuuttava myöhäisen sadonkorjuun Riesling, mutta omalla laillaan myös ujohko ja sulkeutunut tapaus tällä hetkellä. Kourallinen vuosia ja viini varmasti aukeaa toden teolla kukkaansa.

Hinnan (19,90e) ja laadun suhde: Erinomainen – viini on hintaluokkansa parhaimmistoa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti