Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


8.11.13

Castiglioni Chianti 2011

http://www.alko.fi/tuotteet/005675
Castiglioni Chianti 2011
  • Valmistaja: Marchesi de' Frescobaldi
  • Tyyppi: Punaviini, DOCG Chianti
  • Maa: Italia
  • Alue: Toscana, Chianti
  • Rypäleet: Sangiovese (90%), Merlot (10%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta arviointihetkellä: 10,99e (Syyskuu 2013, Alko)
  • Hinta nyt: 11,39e (Helmikuu 2014, Alko)

Firenzeläinen Frescobaldin suku on melko suuri tekijä Toscanan alueella, niin politiikassa kuin viininteossa – suvusta on merkintöjä 1000-luvun alusta ja viiniä Frescobaldit ovat ryhtyneet tekemään jo vunna 1308. Viinitalon kuuluisimpia asiakkaita ovat olleet mm. Englannin kuningas Henrik (Henry) kahdeksas ja taidemaalari Michelangelo. Nykyisin Frescobaldin suvun kuuluisimpia viinejä ovat legendaarinen Ornellaia ja yhdysvaltalaisen, jo edesmenneen Robert Mondavin kanssa yhteistyössä tuotettu Luce. Muita arvostettuja viinejä ovat mm. Alkostakin löytyvät Nipozzano Chianti ja CastelGiocondo Brunello.

Alkon perusvalikoimasta löytyvä Castiglioni Chianti on Frescobaldin Tenuta di Castiglionin tuottama perus-Chianti, jossa Chianteille tyypillistä Sangiovese-pohjaa on pehmennetty kymmenyksellä Merlot'ta. Viini ei ole nähnyt tippaakaan tammea kypsytysaikanaan, vaan sitä on kypsytetty 6 kuukauden ajan terästankeissa, rakennetta pehmentävää mikrohapetusta käyttäen.

Väriltään Castiglioni on tumman ja hennon läpinäkyvän viininpunainen.

Aluksi viini tervehtii klassisilla Toscanan hapankirsikkaisilla sekä hennon multaisilla piirteillä, mutta sitten seasta rupeaa erottumaan melko paljon eetteristä ja paikoitellen jopa suorastaan viinaista alkoholia, mikä rokottaa melko paljon yleisvaikutelmaa.

Kuiva maku on melko yksioikoinen, tarjoillen lähinnä hapankirsikkaa, hentoa luumuisuutta ja kevyesti savuisen maamaista mausteisuutta. Melko hapokkaan selkärangan kannattelema runko on mukavan ryhdikäs ja suutuntumaltaan keskitäyteläinen. Tanniinisuus on kevyttä, mutta kohtalaisen nuorekasta ja hillitysti tuntuvaa.

Lopuksi viinistä jää melko ohut, multaisen maamainen ja paikoitellen jopa kirpeän marjainen jälkimaku. Viinillä on hieman vaatimaton, alkoholin (14%) hallitsema ja todella lämmin jälkivaikutelma.

Castiglioni ei vakuuta juurikaan. Viinin tunnistaa selvästi Chiantiksi, mutta siihen se jääkin – yleisilme on todella vaatimaton ja yksiulotteinen, jopa perus-Chiantien mittapuulla. Lisäksi viinin ronski alkoholisuus tuntuu olevan pahasti epätasapainossa sen muuten kevyemmän ja hennomman yleisilmeen kanssa. Viini jää tyylillisesti kauas esimerkiksi saman tuottajan yhtä tasoa paremmasta, varsin hurmaavasta Nipozzano Chiantista.

Hyvin viilentämällä voi Castiglionin alkoholisuutta hillitä ja saada kokonaisuudesta ihan kelvollisen arkiviinin, mutta kokonaisuus on silti hieman turhan tasapainoton ja vaatimaton. Yleisesti viini ei ole kovinkaan kummoinen ostos ja samalla rahalla saa paljon parempia viinejä Alkon Italia-hyllyltä.

Lyhyesti: Mutkaton, yksiulotteinen ja häiritsevän alkoholinen perustason Chianti.

Arvio: Keskinkertainen – viini ei juuri mitään ihmeempiä elämyksiä tarjoa ja ruoan kumppaniksi löytyy parempiakin tarjokkaita. Epätasapainoista alkoholia lukuunottamatta viini ei ole varsinaisesti huono, muttei siitä tunnu hirveästi hyvääkään löytyvän.

Hinnan (11,39e) ja laadun suhde: Surkea – samaan hintaan saa paljon parempaakin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti