Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


26.11.13

Anna de Codorníu Brut Rosé

http://www.alko.fi/tuotteet/915547/
Anna de Codorníu Brut Rosé
  • Valmistaja: Codorníu
  • Tyyppi: Kuohuviini, DO Cava
  • Maa: Espanja
  • Alue: Katalonia, Lleida
  • Rypäleet: Pinot Noir (70%), Chardonnay (30%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta arviointihetkellä: 11,99e (Syyskuu 2013, Alko, tilausvalikoima)
  • Hinta nyt: 12,48e (Tammikuu 2014, Alko, tilausvalikoima)


Codorníun, Katalonian kuohuviinijättiläisen, Anna de Codorníu – myös Suomessa erittäin suosittu kuohuviini – oli 1980-luvun alussa yksi ensimmäisiä Cava-kuohuviinejä, joka oli Chardonnay-pohjainen (Chardonnay sallittiin Cavan valmistuksessa vasta 1981). Tämä viinisuvun viimeisen Codorníu-sukunimeä kantaneen henkilön kunniaksi nimetty kuohuviini on tätä nykyä Codorníun tuoteperheen tunnetuin viini ja sille on ilmestynyt ohelle myös 100% Pinot Noirista valmistettu Blanc de Noirs, sekä Alkon tilausvalikoimastakin löytyvä Brut Rosé, johon pääsin tutustumaan Mikä viini -tapahtumassa.

Käytännössä lähes kaikki Cava tulee Espanjan koillisnurkassa sijaitsevasta Kataloniasta, missä valtaosa kuohuviinituotannosta on keskittynyt Penedèsin viinialueelle. Kuitenkin pieni osa Cavasta tulee Penedèsin ulkopuolelta; esimerkiksi tähän roséekuohuvaan kerätyt rypäleet tulevat Penedèsin pohjoispuolelta löytyvän Lleidan maakunnassa sijaitsevilta tarhoilta. Viiniin käytettävien Pinot Noir -rypäleiden kuorten annetaan jäädä puristamisen yhteydessä muutamaksi tunniksi rypälemehun sekaan antamaan viinille väriä. Puristetun mehun annetaan käydä viiniksi, minkä jälkeen valkoinen Chardonnay ja punertava Pinot Noir sekoitetaan yhteen, pullotetaan hiivasokeriliuoksen kanssa ja jätetään kellariin kypsymään 12 kuukauden ajaksi, jotta viiniin saadaan ryhdikäs, kestävä kuohu ja sakkakypsymisen tuomat paahteiset aromit.

Väriltään Anna de Codorníu Rosé on intensiivisen tumman vaaleanpunainen – selkeästi tummempi ja syvempi kuin valtaosa roséekuohuvista.

Tuoksu on todella runsas ja makean marjainen: paikoitellen jopa ylikypsän oloinen, mehevä tuoksu tuo nokkaan makeita, tummia metsämarjoja ja hillottua puolukkaa. Taustalla tuntuu myös tuhtia, maamaista ja kevyesti vanhentunuttakin metsämansikkaa.

Yllättäen maku on paljon kuivempi ja napakampi kuin makea ja runsas tuoksu antoi odottaa. Yleisilme on kuiva ja rapsakka; keskihapokasta makumaailmaa hallitsevat kypsän vadelmaiset, kevyesti kirpeän karpaloiset ja hillityn yrttiset piirteet. Kypsähköä yleisvaikutelmaa raikastaa mukavasti viinin tasainen, runsaanpuoleinen ja pienikuplainen mousse, joka jatkuu kohtalaisen pitkään.

Varsin maltillisesta (9 g/l) jäännössokeristaan huolimatta viinin jälkimaku tuntuu paikoitellen jopa puolikuivalta kypsänmakeassa marjaisuudessaan. Viinistä jää mehevän marjainen, yrttinen, kevyen mineraalinen ja suoraviivainen jälkivaikutelma, joka jatkuu keskipitkään.

Pähkinänkuoressa Anna de Codorniun rosée-versio on mukavan tasokas, huoleton ja miellyttävä kuiva perusrosée, jolla ei Alkossa hintaluokassaan ole varsinaisesti päteviä kilpailijoita: edullisempi Pink on myöskin mukava ja kelvollinen tapaus, mutta samalla selkeästi makeampi. Muut uskottavat roséet ovatkin sitten jo 15 euron tuntumassa tai sen tuolla puolen.

Esimerkiksi Raventós i Blanc de Nitin kaltaista, korkealaatuista nautiskelu-Cavaa rosée-Annasta ei saa, sillä tämä viini on loppupeleissä melko mutkaton marjapommi. Plussaa viinille tippuu kuitenkin siitä, että kokonaisuus on varsin kuiva, ryhdikäs ja riittävän moniulotteinen tyylilajissaan; kypsyyttä ja konsentraatiota löytyy, mutta tässä tapauksessa se ei välttämättä ole ollenkaan paha asia – kevyempänä esityksenä viini olisi ennemminkin vaatimaton kuin hillitty ja elegantti. Nyt viini on juuri sopiva simppeliksi, rapsakaksi kesä-roséeskumpaksi!

Vaikka tässä viinissä on sopivasti potkua vaikka ruokaisammillekin pöydän antimille, ei tämä tunnu kaipaavan paikkaa ruokapöydässä – korkkaa pullo vaikka uutena vuotena ja tunne kuinka tulevan kesän mansikat ovat taas piirun verran lähempänä.

Lyhyesti: Mutkaton ja huoleton mutta samalla mukavan tasapainoinen ja kuiva marjapommi-roséekuohuva, jossa hyvin kypsänmakea tuoksu johdattelee kuivaan ja rapsakkaan keskimakuun. Mukava malja- ja seurustelukupliva.

Arvio: Hyvä – varsin näppärä esitys Katalonian Cava-mammutilta. Mainio ostos Alkosta jos Yellowglenin Pink on liian makean tuntuinen eivätkä +15 euron roséekuohuvat houkuttele.

Hinnan (12,48e) ja laadun suhde: Hyvä – viini on hintaisekseen kelpo ostos.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti