Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


1.11.13

Stag's Leap Artemis Cabernet Sauvignon 2010

Stag's Leap Artemis Cabernet Sauvignon 2010
  • Valmistaja: Stag's Leap Wine Cellars
  • Tyyppi: Punaviini, AVA Napa Valley
  • Maa: Yhdysvallat
  • Alue: Kalifornia, North Coast, Napa Valley
  • Rypäleet: Cabernet Sauvignon (88%), Merlot (12%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta arviointihetkellä: $55,00 (~40,30e, Elokuu 2013, Stag's Leap)
  • Hinta nyt: – (ei Alkon valikoimissa)
Stag's Leap Wine Cellars Kalifornian Napa Valleysta on niitä viinitaloja, jotka ovat sattuneet olemaan oikeaan aikaan oikeassa paikassa. Warren Winiarski perusti tämän alunperin 18 hehtaarin tilan vuonna 1970 innostuttuaan Italiassa käydessään viininviljelystä. Viinitalon ensimmäinen markkinoille asti päätynyt vuosikerta oli 1972.

Vuonna 1976 järjestettiin yksi viinimaailman historian merkittävimpiä tapahtumia, ns. Judgment of Paris, brittiläisen viinikauppias Steven Spurrierin järjestämä maistelu, jossa olivat vastakkain Kalifornian punaviinejä Bordeaux'n kuuluisimpien punaviinien ja Kalifornian valkoviinejä Bourgognen kuuluisimpien valkoviinien kanssa. Kisaan päätyi muiden viinien ohella myös Stag's Leap Cabernet Sauvignon 1973 (siis vasta viinin toinen kaupallinen vuosikerta!) joka lopulta päätyi kymmenen punaviinin joukosta sijalle 3 – korkeimmalle sijalle kuudesta kalifornialaisesta viinistä. Tämän tapahtuman seurauksena viinimaailman fokus siirtyi ensi kertaa kunnolla Yhdysvaltain viinintuotantoon, etenkin Kaliforniaan, ja siellä Napa Valleyn tuotantoon. Kaiken tämän huomion keskipisteessä sijaitsi nyt jo legendaarinen Stag's Leap.

Nykyisin nimellä Cask 23 tunnettua voittajaviiniä valmistetaan talon kahden kuuluisimman viinitarhan rypäleistä ja vain parhaimpina vuosina. Winestaten Yhdysvallat viinimaana -tilaisuudessa esitelty Stag's Leap Artemis Cabernet ei kuitenkaan ollut tämän voitokkaan viinin tuore versio, vaan talon tuottama keskitason viini, jonka rypäleet korjataan tarhoilta ympäri Napa Valleyta. Nimestään huolimatta viini ei ole 100% Cabernet, vaan Bordeaux'n hengessä valmistettu, Cabernet-vetoinen cuvée. Viinin on annettu kypsyä ranskalaisissa tammitynnyreissä peräti 18 kuukauden ajan; tynnyreistä vain 12,5% oli uusia.

Väriltään vini on tasaisesti sinertävään taittuvan viininpunainen ja syvä, mutta useamman lähes täysin läpinäkymättömän viinin jälkeen Artemis on jopa kohtalaisen läpinäkyvä.

Lasista tervehtii hieman hajanainen tuoksu, jossa tuntuu mustaherukkaa, luumua, kahvia, kevyttä kirsikkaa, hieman setrisen puista mausteisuutta ja vienosti tummaa suklaata. Kokonaisuus on miellyttävästi melko hillitty ja viileähkö.

Ensisiemaus yllättää erittäin positiivisesti: alkumaku on pirteä ja raikas. Kieleltä löytyy aluksi tuoretta, freesiä marjaisuutta, jonka alta vasta alkaa paljastumaan tiivis, moniulotteinen ja tumman hedelmäinen body. Kielellä pyörii tummia marjoja, kuten mustaherukkaa ja karhunvatukkaa, luumua, kevyttä paprikaisuutta, hillitysti minttua ja hyvin integroitunutta, hennosti suklaista tammea, joka tanniinien karvauden kanssa sulautuu tumman suklaiseksi bitterisyydeksi. Kokonaisuus on melko kypsän oloinen, mutta tästä huolimatta mukavan ryhdikäs ja kuivahko; kohtalainen tanniinisuus tuo yllättävän hillittyyn ja tyylikkääseen yleisilmeeseen mukavaa tiiviyttä ja purutuntumaa. Ainoastaan (verrattain matala, 13,5%) alkoholi tuntuu paikoitellen hentona lämpönä.

Viini jättää jälkeensä pitkän, aromikkaan ja rehevän jälkimaun, jossa tuntuu tuoretta tummaa marjaisuutta, kuten vastapoimittuja mustaherukoita, kevyttä mausteisuutta, hennon vihertävää yrttisyyttä, steristä tammea ja häivähdys makeampaa kirsikkaa ja luumua. Viinistä jää todella vivahteikas ja tyylikäs jälkimaku, jossa alkoholikaan ei nosta päätään ja kaikki osa-alueet tuntuvat nivoutuvan yhteen varsin hurmaavaksi kokonaisuudeksi.

Viini yllätti allekirjoittaneen todella positiivisesti: olisin odottanut, että maistelun loppuun olisi jätetty joku todella massiivinen ja ylikypsähkö super-Cabernet, mutta Artemis ei yllättäen ollutkaan missään tapauksessa niin tykitystä kuin olisi Napa Cabilta voinut odottaa. Pakko kyllä paukuttaa plussaa tälle, sillä vaikka yleensä uuden maailman (ja monesti myöskään vanhan maailman) Cabernet't eivät puhuttele, onnistui Artemis hurmaamaan meikäläisen. Ihailtavalla tavalla tasapainossa oleva yhdistelmä Kaliforniaa ja Bordeaux'ta; niin alkoholi kuin rypäleiden kypsyysaste ovat varsin maltillisella tasolla ja kokonaisuus tuntui useammin olevan enemmän kuin osiensa summa.

Viini oli varsin helpostilähestyttävissä jo nyt, eikä se iästään huolimatta ollut – kuten monet muut nuorena korkatut ns. huippuviinit – millään tavalla kehittymättömän tai yksiulotteisen oloinen, joten sen voi suoraan kiikuttaa ruokapöytään sen kummempia miettimättä. Luotan viinin kuitenkin tarjoavan parastaan vasta useamman vuoden kypsyttelyn jälkeen; hyvällä tuurilla viinin ikääntyessä kypsin ja paksuin hedelmäkin onnistuisi kuivumaan pois tieltä ja paljastamaan altaan jotain entistä mielenkiintoisempaa. Itse voisin veikata viinin olevan huipullaan 7-10 vuoden päästä vuosikerrasta.

Lyhyesti: Tyylikkäällä otteella tehty, sopivan hillitty ja erittäin harmoninen, Bordeaux'n suuntaan kumartava Napa Cabernet. Ei missään nimessä itseisarvoisen suurikokoinen tai massallaan vaikuttava viini, vaan tasapainoinen, rakenteikas ja sopusuhtainen esitys; varma valinta niin juhlapöytään kuin viinikellariin.

Arvio: Erinomainen – todella hurmaavan tasapainoinen Napa Cab, jossa yhdistyy upealla tavalla jenkkiläinen aromimaailma eurooppalaiseen ilmaisuun.

Hinnan (40,30e) ja laadun suhde: Hyvä – viini on hintaisekseen kelpo ostos.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti