Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


14.11.13

Emrich-Schönleber Halenberg Riesling Auslese 2011

Emrich-Schönleber Monzinger Halenberg Riesling Auslese 2011
  • Valmistaja: Weingut Emrich-Schönleber
  • Tyyppi: Jälkiruokaviini, Prädikatswein (QmP) Auslese
  • Maa: Saksa
  • Alue: Nahe, Monzingen
  • Rypäleet: Riesling (100%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta ostohetkellä: 32,50e (Syyskuu 2013, Pinard de Picard)
  • Hinta nyt: – (ei Alkon valikoimissa)


Akateemisen Viiniseuran Riesling-ilta päättyi loogisesti illan makeimpaan viiniin, Nahen yläjuoksulta peräisin olevaan Ausleseen. Kyseinen viini oli – kuten kaikki muutkin illan viinit – plokattu Pinard de Picard -nettimyymälästä, mutta arvostelun kirjoitushetkellä viini on päässyt sieltä jo loppumaan.

Viinin on tuottanut pienen, vain nelihenkisen saksalaisperhe Schönleberin luotsaama Emrich-Schönleberin viinitalo, jolla on historiaa Emrich-nimen alla peräti 1700-luvun puolesta välistä. Emrichien johdolla tämä tila tuotti erilaisia maataloustuotteita, mutta Wilhelm Schönleberin siirryttyä tilan johtoon vuonna 1965 siirtyi tila tuottamaan yksinomaan viinejä.

Viinin tuottanut, yksinomaan Rieslingille omistettu Halenbergin tarha on Monzingenin alueen pienin ja valtaosa siitä on Emrich-Schönleberin omistuksessa. Sadevesi valuu hyvin nopeasti tarhan maaperästä pois, minkä ansiosta tarhan köynnökset tuottavat hyvin pienikokoisia ja aromeiltaan konsentroituneita rypäleitä.

Viinin väri on intensiivisen syvän vihreä. Lasissa makoillessaan lasin sisäpinnalle rupeaa muodostumaan kohtalaisen taajaan tahtiin pienenpieniä happokuplia.

Tuoksultaan Halenberg Auslese on intensiivinen, mehevän hedelmäinen ja ihastuttavan runsas. Makeassa tuoksussa tuntuu kypsää omenaa ja sitrusta, kukkeutta, kevyttä hunajaisuutta, hillittyä mineraalisuutta ja hentoa aprikoosia.

Makea mutta ihastuttavan raikas maku on tuoksun lailla runsas ja voimakas: hunajaisuutta, hedelmäsalaattia, ananasta, mineraalia, aprikoosimarmeladia ja taustalle jättäytyvää greippistä kirpeyttä. Kaikkea tätä makeiden hedelmien tykitystä tukee todella rapsakka hapokkuus, joka sekä tuo pientä nipistelevyyttä, särmää ja aromejakorostavaa intensiteettiä että upeata selkärankaa ja rakennetta. Runsaan (108 g/l) jäännössokerinsa vuoksi viini on selkeästi täyteläinen, mutta hapokkuutensa ja matalanpuoleisen (8%) alkoholinsa vuoksi aivan uskomattoman tasapainoinen ja todella kepeäliikkeinen.

Kielelle jäävä, runsas jälkimaku on kypsän persikkainen, mehevän ananaksinen, voimakkaan hunajainen, mausteisen kukkea, vivahteikas ja pitkään kielellä kehittyvä – ylläkuvaamiani aromeja tuntuu vain tulevan ja menevän toinen toisensa jälkeen.

Kyllä AVS:n Riesling-ilta sai arvoisensa päätöksen tämän viinin muodossa. Vaikka osa viinin vaikutuksesta toki perustui siihen, että se oli selvästi muita makeampi, oli se myös erittäin vaikuttava ja vakuuttava esitys myös jälkiruokaviininä noin yleisesti. Parasta viinissä kuitenkin oli se, että se ei vaikuta mitenkään turboahdetulta, superkonsentroituneelta Rieslingiltä, vaan varsin sopusuhtaiselta ja erittäin moniulotteiselta Rieslingiltä, jossa suurin runsaus ja voimakkuus tulee viinin todella tuntuvista, jopa kirpakoista hapoista ja niiden kanssa upeassa balanssissa olevasta jäännössokerista.

On sanomattakin selvää, että vaikka Halenberg Auslese oli jo nyt todella upea esitys, on se ennen kaikkea lupaava tapaus kypsytystä ajatellen. Viini ei missään nimessä vaadi väkisin lisää ikää – toisin kuin muutamat muut maistelussa testatut Rieslingit – mutta voin kuvitella viinin kehittyvän huomattavasti jos sen antaa odotella joitain vuosia. Potentiaalia kyllä löytyy helposti tätäkin pidempään ikäännyttämiseen; jos rahaa on, voi laatikollisen helposti unohtaa kellariin vaikka vuosikymmeniksi ilman sen suurempia tunnontuskia. Kannattaa kuitenkin toimia nopeasti, sillä niissä nettikaupoissa, joista viiniä vielä löytyy, tuntuu pullojen hinta nousseen jo jonkin verran parin kuun takaiseen.

Lyhyesti: Todella ihastuttava, moniulotteinen, särmikkään hapokas ja kaikin puolin harmoninen jälkiruoka-Riesling. Varsin verraton esitys tyylilajissaan.

Arvio: Täydellinen – nuoreksi Riesling Ausleseksi on enää vaikea odottaa parempaa esitystä. Parasta tässä viinissä on se, että voin kuvitella sen lähtevän tästä vain ylöspäin. Upea viini, piste. Vastaväitteitä ei suvaita.

Hinnan (32,50e) ja laadun suhde: Erinomainen – viini on hintaluokkansa parhaimmistoa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti