Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


5.11.13

Yellowglen Pink

http://www.alko.fi/tuotteet/529077/?fromsearch=true
Yellowglen Pink
  • Valmistaja: Yellowglen
  • Tyyppi: Kuohuviini
  • Maa: Australia
  • Alue: South Eastern Australia
  • Rypäleet: Chardonnay (78%), Pinot Noir (20%), Syrah (2%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta ostohetkellä: 9,99e (Elokuu 2013, Alko)
  • Hinta nyt: 9,98e (Tammikuu 2014, Alko)

Valtavan Treasury Wine Estatesin omistuksessa oleva, vanhasta, hylätystä kultakaivoksesta nimensä saanut Yellowglen on yksi Australian kuuluisimpia kuohuviinitaloja – Yellowglen tuottaa mm. Australian eniten myytyä kuohuviiniä.

Viinitalon on perustanut viinintekijä Ian Home vuonna 1971, jolloin hän ryhtyi tuottamaan 5 tarhahehtaarillaan rypäleitä kuohuviinintuotantoa varten. Ensimmäinen myyntiinlaskettu vuosikerta oli vuonna 1975 ja tästä lähtien Yellowglen on pyrkinyt tuottamaan perinteisellä, ns. shamppanjamenetelmällä laadukkaita, tyyliltään selkeästi australialaisia kuohuviinejä kohtuulliseen hintaan. Alkon valikoimista löytyvä Yellowglenin kuohuva on muuttunut ulkonäöltään hieman aussiversiota hillitymmäksi ja tunnetaan nimen "Pink Soft Rosé" sijaan simppelisti vain nimellä "Pink", mikä ainakin omiin korviini kuulostaa vetoavammalta.

Väriltään Pink on nimestään huolimatta hennosti oranssiin taittuvan keskisyvän lohenpunainen sekä tasaisesti ja kohtalaisen runsaasti lasissa kuohuva.

Lasista tervehtää melko runsas, makean marjainen, hillityn paahteinen ja kevyen sitruksinen tuoksu. Erityisesti makeata mansikkaisuutta ja vadelmaa erottuu tuoksun marjaisuudesta.

Pinkin maku on runsas ja yleisilmeeltään kuivahko tai puolikuiva. Kypsän marjainen, makean vadelmainen ja kevyen sitruksinen maku on hennon paahteinen. Vaikka hapokkuudeltaan viini on melko maltillinen ja lempeä, tuo viinille hyvin raikkautta sen pienet kevyet ja melko pitkäkestoiset kuplat.

Melko kuiva ja freesi jälkimaku on melko pitkä ja siitä erottuu raikasta sitruksisuutta, makeata karpaloa ja muuta kypsää marjaisuutta sekä kevyesti tuoretta punaherukkaisuutta. Maltillinen alkoholi (11%) tuo jälkimakuun hennon lämpimän vivahteen.

Pähkinänkuoressa Pink on varsin mainio, omalla laillaan simppeli ja helppo, mutta samalla varsin tyylipuhdas ja tasapainoinen roséekuohuva, joka on selvästi marjainen rosée – eikä monien roséekuohuvien tyyliin vain punertava perusskumppa. Maltillisesta hapokkuudestaan ja kohtalaisesta (25 g/l) jäännössokeristaan huolimatta kokonaisuus on mukavan raikas ja rakenteikas arkiskumppa. Kun katsoo minkälaisia roséekuohuvia Alkon hyllyiltä tällä hetkellä saa kympin setelillä, voin helposti väittää Pinkin olevan omalta osaltaan jopa hinta-laatusuhteeltaan paras valinta Alkosta.

Lisäksi Pink on omalla laillaan varsin sopiva yleiskuohuva suurempiin maljannostamisiin: viini on mukavan tasokas vaikkei hinta päätä huimaa, minkä lisäksi kokonaisuus on riittävän kuiva kuivan ystäville mutta samalla jäännössokeria on sen verran ettei viini ole täyttä hiekkapaperia makeammasta pitäville. Ruokaa viini ei varsinaisesti kylkeensä kaipaa, mutta se suoriutunee mm. erilaisista, mahdollisesti hedelmillä höystetyistä salaateista ja muista kesäisistä, kepeistä ruoista.

Lyhyesti: Runsas, mehevän marjainen, ryhdikäs ja mukavan raikas, kesäinen roséekuohuva.

Arvio: Hyvä – vaikka viini on huoleton, helppo ja arkinen, on se makuuni selkeästi luonteikkaampi ja mielenkiintoisempi kuin monet vastaavat esitykset Alkossa. Australialaisittain hedelmävetoinen skumppa, joka ei sorru turhaan kosiskeluun.

Hinnan (9,98e) ja laadun suhde: Erinomainen – viini on hintaluokkansa parhaimmistoa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti