Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


2.11.13

Clerico Capisme-E Langhe Nebbiolo 2011

Clerico Capisme-E Langhe Nebbiolo 2011
  • Valmistaja: Cantina Domenico Clerico
  • Tyyppi: Punaviini, DOC Langhe Rosso
  • Maa: Italia
  • Alue: Piemonte, Langhe
  • Rypäleet: Nebbiolo (100%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta ostohetkellä: 8,70e / 12cl (Elokuu 2013, Viiniravintola Latva)
  • Hinta nyt: 37,80e (Tammikuu 2016, Alko, erikoisvalikoima)


Cantina Domenico Clerico syntyi kun vuonna 1976 nykyisen viinintekijä Domenico Clericon isä kysyi pojaltaan haluaisiko tämä jatkaa hänen jalanjäljissään viininviljelijänä. Domenico toki halusi jatkaa viininviljelijänä, mutta ei myyden niitä paikalliselle osuuskunnalle, vaan tuottaen omia viinejään. Niin hän otti isänsä 4 hehtaarin viinitilukset ja ryhtyi päämäärätietoisesti kehittämään niistä korkealaatuisia viinejä tuottavaa viinitaloa. Domenico osti tarhoja ympäri Barolon alueen kuuluisimpia alueita ja nykyisin talon viljelemä pinta-ala on kasvanut peräti 21 hehtaariin.

Tämä viini tuli vastaani eräs loppukesän ilta lempiviinibaarissani, Latvassa, jossa tarjolla oli jäljellä vain viimeinen, vajaa 20 tuntia aikaisemmin avattu ja kohtalaisesti jo tyhjentynyt pullo. En antanut tämän kuitenkaan lannistaa – Nebbiolo kun monesti tuntuu vaativan melko pitkääkin hengittelyä loistaakseen!

Capisme-E on valmistettu Barolon alueeseen kuuluvan Monforte d'Alban kylän lähettyvillä sijaitsevilta Manzonin tarhojen Nebbiolo-rypäleistä. Viiniä kuitenkaan ei voida luokitella Baroloksi johtuen sen verrattain vaatimattomasta, "vain" 10 kuukautta kestävästä kypsytyksestä, joka kaiken lisäksi tapahtuu yksinomaan terästankeissa, ei tammessa (Baroloksi luokiteltavan Nebbiolon tulee kypsyä ennen myyntiinlaskemista vähintään kolme vuotta, joista kaksi tammessa).

Väriltään viini on reunoille asti ulottuvan tasaisen tumman kirsikanpunainen ja hieman läpinäkyvä.

Kevyehkönpuoleisesta, jopa hillitystä tuoksusta erottuu makean metsämarjaisuuden ja kevyen multaisen maamaisuuden ohella hentoa kumisuutta tai paperiliimaisuutta. Tämä vivahde yhdistettynä makeaan, hieman vadelmaiseen marjaisuuteen tuo kokonaisuuteen häivähdyksen viinikumimaista karkkisuutta.

Tuoksun makea karkkisuus kuitenkin johtaa harhaan: Capisme-E:n maku on kuiva, varsin hapokas ja intensiivinen. Hapankirsikkainen ja tuntuvan tanniininen makumaailma on suht karvas ja melko täyteläinen. Viini tuntuu yleisesti olevan täynnä luonnetta ja moniulotteisuutta: aavistus makeaa vadelmaa, pölyistä kivisyyttä ja ilahduttavaa ilmeikkyyttä yhdistyy luontevasti kaikin puolin helpostilähestyttävään kokonaisuuteen – viinin tuntuvista hapoista ja tanniineista huolimatta. Missään vaiheessa en edes tajua ihmetellä tammen puutetta kun olen niin keskittynyt ihastelemaan viinin hedelmän puhdaspiirteisyyttä.

Jälkimaussa tuntuu tuulahdus kevyen tervaista mausteisuutta, jonka takaa nousee niin makeampaa kirsikkaa kuin tiukempaa hapankirsikkaa, aavistus mineraalisuutta, makeaa vadelmaa, punaherukkaa ja lopuksi tanniinien mukanaan tuomaa, kielen takaosiin linnoittautuvaa karvautta. Viinistä jää todella napakka, ihastuttavan puhdaspiirteinen, hieman kireä ja suutakuivaava jälkivaikutelma.

Kokonaisuutena Capisme-E on kaikin puolin varsin positiivinen Langhen nebbiolo – erittäin tasapainoinen ja sopivalla tavalla nöyrä esitys, josta kaikesta huolimatta – tai juuri siksi löytyy paljon syvyyttä ja luonnetta. Viini ei selvästikään yritä olla suuri ja vaikuttava Barolo, vaan harmoninen nuori Nebbiolo, minkä vuoksi viini juuri onnistuukin vetoamaan. Vaikka viini on Nebbioloksi varsin nuori esitys, ei se tunnu millään tavalla liian raa'alta – joskin viinin tiukahkon tanniinit ja rapsakka hapokkuus saavat suun kaipaamaan jotain mutustettavaa viinin kylkeen.

Näin jälkikäteen viinin dataa ihmetellessä ei ihmetytä miksi viini oli niin hyvä kuin se olikin – kyseessähän oli käytännössä terästankeissa kypsytetty Barolo! Kyllähän viinistä puuttui pidempään kypsyneen Nebbiolon kompleksisuutta, mutta kun nykyisin tuntuu olevan niin vaikea löytää Baroloita tai Barbarescoja, joissa tammi ei näyttele pääosaa, oli todella ihastuttavaa tavata Nebbiolo, jossa esillä oli itseisarvoisesti tämä Italian viinirypäleiden korkein kuninkaallinen!

edit 10/01/16: Viini näköjään on saapunut visiitille Arkadian Alkon erikoisvalikoimaan vuosikerralla 2013. Sille on isketty hintaa piirun verran vajaa neljä kymppiä. Onhan viini kyllä ihan kelvollisen Barolon veroista tavaraa, jos tässä pari vuotta nuoremmassa vuosikerrassa on tyyli pysynyt samana, mutta on kyllä mielestäni melko paksua hinnoitella viini sellaiseksi. Aivan kelvolliseen hinta-laatusuhteeseen ei tällä siis ylletä.

Lyhyesti: Todella ihastuttava, terästankeissa kypsytetty Nebbiolo, jonka rypäleet tulevat Barolon alueen tarhoilta. Puhdaspiirteinen, luonteikas ja harmoninen esitys, joka on varsin nuoresta iästään mainiosti lähestyttävissä jo nyt. Viini kuitenkin tulee varmasti kehittymään vain parempaan suuntaan vähintään seuraavan viitisen vuoden ajan.

Arvio: Erinomainen – kaikin puolin ihastuttava nuori Nebbiolo. En voi muuta tässä tehdä kuin antaa lämpimät suositteluni.

Hinnan (8,70e) ja laadun suhde: Viiniravintola Latvassa 12cl lasillinen on oikein kelvollisen hintainen, suositteluni!
Hinnan (37,80e) ja laadun suhde: Heikko – viini ei vastaa hinnan luomia odotuksia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti