Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


17.11.13

Müller-Grossman Frühroter Veltliner Göttweiger Berg 2012

Müller-Grossman Frühroter Veltliner Göttweiger Berg 2012
  • Valmistaja: Müller-Grossman
  • Tyyppi: Valkoviini, Qualitätswein Niederösterreich
  • Maa: Itävalta
  • Alue: Niederösterreich, Kremstal
  • Rypäleet: Frühroter Veltliner (100%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta ostohetkellä: 7,50e / 12cl (Syyskuu 2013, Viiniravintola Latva)
  • Hinta nyt: – (ei Alkon valikoimissa)


Kuten monia muitakin rypälelajikkeita, myös Veltlinereitä löytyy jos jonkinmoista – tosin sillä erotuksella, että toisin kuin esimerkiksi Pinot- tai Muscat-rypälesuku, ei Itävallan kuuluisin rypäle, Grüner Veltliner, ole sukua muille Veltliner-rypäleille, joita maassa tavataan. Tällä kertaa testissä on Latvasta löytynyt Frühroter Veltliner, joka on hailakan vaaleanpunaisen Roter Veltlinerin ja usein melko neutraalin Silvanerin varhain kypsyvä risteytys (knoppitietona myös Neuburgerina tunnettu rypälelajike on myös samoista lajikkeista tehty, hieman erilainen risteytys).

Viinin tuottanut Müller-Grossman on Helma Müller-Grossmanin ja hänen tyttärensä, Marlies Müllerin, viinitalo, joka sijaitsee Kremstalissa – pienellä, mutta melko arvostetulla viinialueella kahden yhtä pienen, mutta maailmalla arvostetumman viinialueen, Kamptalin ja Wachaun, välissä. Viinitalo Müller-Grossman viljelee pääasiassa Itävallan suosituimpia valkoisia rypälelajikkeita, mutta talolla on myös pienet istutukset paikallisille harvinaisuuksille, kuten Gelber Muskatellerille tai nyt testiin päätyneelle Frühroter Veltlinerille.

Väriltään viini on todella vaatimattoman hailakanvihreä, jopa neutraali.

Tuoksu on todella viileä ja raikas, mutta samalla melko yksiulotteinen: kokonaisuudesta erottuu lähinnä kypsää, makean päärynäistä hedelmää ja kepeää mineraalisuutta, ei juuri muuta.

Makumaailmaltaan viini jatkaa tuoksun viitoittamalla linjalla: yleisilme on kuiva, intensiivinen ja kirpakan hapokas. Viileä makumaailma on todella raa'an omenainen, yrttinen, kevyen päärynäinen, aavistuksen mineraalinen ja suutuntumaltaan hieman öljyinen. Kokonaisuus on kuitenkin hieman karu, sillä hedelmäisyys on melko vaatimatonta, mutta juuri muutakaan ei viinissä tunnu – viinin ideana tuntuu olevan vain kohtalaisen tiukka ja hapokas rakenne. Onneksi viini ei kuitenkaan kärsi Frühroter Veltlinerille tyypillisestä, matalasta hapokkuudesta.

Freesi jälkimaku on kirpakan – jopa kireän – hapokas, kiniinisen ja hennon kivipölyisen mineraalinen, greippinen ja aavistuksen savuinen.

Yleisesti Müller-Grossmanin Frühroter Veltliner on ihan jees ja mukavan freesi valkoviini, mutta myös turhan yksiulotteinen; viinistä ei löydy juuri mitään mielenkiintoa ja kokonaisuus tuntuu turhan pelkistetyltä. Lisäksi viinissä on melko huomattava ristiriita sen hedelmäisen tuoksun ja napakan, jopa kireän maun välillä.

Viini vaikuttaa enemmän arkiselta perusviiniltä ruokapöytään; ei semmoiselta, jota varsinaisesti tekisi mieli ihastella sellaisenaan nautittuna viinibaarissa. Viini pärjäisi varmasti paremmin raikkaiden kala- tai kasvisruokien kyljessä – tosin tästä huolimatta viini on kuitenkin melko yllätyksetön perustason viini. Latvasta kyllä löytyy samaan hintaan mielenkiintoisempiakin esityksiä.

Lyhyesti: Ryhdikäs, kuiva ja ilmeeltään varsin karu ja riisuttu perustason itävaltalaisvalkoviini melko harvinaisesta rypälelajikkeesta.

Arvio: OK – viini on ihan passeli, mutta siinä ei ole juuri mitään, mikä saisi allekirjoittaneen palaamaan sen pariin uudelleen. Neuburger vaikuttaa näillä näkymin mielenkiintoisemmalta Roter Veltliner x Silvaner -risteytykseltä kuin Frühroter Veltliner.

Hinnan (7,50e) ja laadun suhde: Viiniravintola Latvassa 12cl lasillinen on vielä joten kuten kohtuullisella tasolla, mutta paikasta saa parempaakin edullisemmalla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti