Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


30.11.13

Bründlmayer Riesling Steinmassel 2012

http://www.alko.fi/tuotteet/513367/
Bründlmayer Riesling Steinmassel 2012
 • Valmistaja: Weingut Willi Bründlmayer
 • Tyyppi: Valkoviini, Kamptal DAC Erste Lage Steinmassl
 • Maa: Itävalta
 • Alue: Niederösterreich, Kamptal, Langenlois
 • Rypäleet: Riesling (100%)
 • Koko: 0,75
 • Hinta arviointihetkellä: 19,89e (Syyskuu 2013, Alko)
 • Hinta nyt: 20,90e (Tammikuu 2014, Alko)

Varsin mainion Brut Rosén jälkeen lienee luontevaa iskeä arvosteltavaksi Alkon perusvalikoimasta löytyvä Riesling Steinmassel – varsin upea Riesling, joka on jo aikaisemmin hurmannut allekirjoittaneen edellisellä vuosikerrallaan ja joka on tänä vuonna valittu peräti Viini-lehden vuoden viini -mittelön finaaliin.

Tämä kyseinen viini tulee Itävallan huippuviinialueena tunnetun Kamptalin alueella sijaitsevan Langenloisin kaupungin länsilaidalla sijaitsevalta Steinmassel-viinitarhalta. Vaikka tämä kyseinen, hyvin arvostettukin viinitarha ei löydy Traditionsweingüter Österreichin sivujen Erste Lage -listalta, on tämä kyseinen tarha ymmärtääkseni tätä nykyä Erste Lage -tasoinen – ainakin Bründlmayerin sivut näin väittävät, minkä lisäksi melko moni muukin tuottaja tuntuu tekevän Erste Lage Steinmassel -viinejä.

Steinmassel-tarha, jota Bründlmayer viljelee vain luonnonmukaisin lannoittein ja ilman torjunta-aineita, tuottaa tyypillisesti normaalia pienikokoisempia ja aromeiltaan konsentroituneempia Riesling-rypäleitä. Bründlmayer puristaa mehun näistä rypäleistä varsin hitaasti, n. 8 tunnin ajan, jolloin mehu saa rypäleenkuorista enemmän makua ja aromia. Mehu käytetään teräksessä viiniksi, minkä jälkeen viiniä kypsytetään teräksessä hiivasakkojen kanssa 6 kuukautta ja lopuksi vielä kuukauden ajan pullossa ennen myyntiinlaskua.

Väriltään viini on intensiivisen ja tiiviinkin oloisen neonvihreä, joka taittuu hennosti kellervään.

Tuoksu on todella mehevä, intensiivinen ja täynnä kypsää hedelmää, mutta samalla ihastuttavan viileän teräksinen ja raikas. Runsaasta aromikirjosta voi erittaa makeaa sitruksista, kevyttä tropiikin hedelmää, aavistuksen mineraalia ja paukkujaan säästelevää, hennon kukkaista hunajaisuutta. Yleisilme on ihastuttavan puhdaspiirteinen, nuorekas ja kutsuva.

Maku toistaa ihastuttavalla tavalla tuoksun luomat mielikuvat: kokonaisuus on todella runsas ja kypsän hedelmäinen, mutta samalla varsin hapokas ja jopa tiukkarakenteinen. Konsentroituneesta mausta erottuu makeaa omenaisuutta, kypsää persikkaisuutta, kivistä mineraalia ja hentoa päärynäisyyttäkin, mutta kokonaisuus ei vaikuta millään tavalla ylikypsältä tai ponnettomalta, vaan varsin nuorekkaalta, freesiltä ja kaikin puolin tasapainoiselta.

Keskipitkä jälkimaku on varsin kuiva ja tuntuvassa hapokkuudessaan jopa kirpeä. Kielelle jää häilymään raikkaan omenaisia, kypsän sitruksisia, makean aprikoosisia ja hennon yrttisiä vivahteita ja raikasta, suun puhdistavaa mineraalisuutta.

Bründlmayer Steinmassel on kyllä kaikin puolin upea, nuori, tyylipuhdas Riesling. Tyylillisesti viini muistuttaa laadukkaita, kypsiä ja raskastekoisiakin Alsace Grand Cru -Rieslingejä, mutta nuoren ikänsä vuoksi Steinmasselista puuttuu näiden vivahteikkuutta ja kehittyneitä piirteitä – kokonaisuus on tietyllä tavalla hyvin tyypillinen, nuori Riesling, mutta vastapainona viini tarjoilee todella vaikuttavalla tavalla intensiivistä, konsentroitunutta ja kypsää hedelmää, joka yhdistyy todella ryhdikkäisiin raameihin. Viini on selkeästi korkeatasoinen esitys, ja vaikka se ei suuria yllätyksiä tarjoile, on sitä helppo digata täysillä.

Riesling Steinmassel on varsin mainiossa tikissä juuri nyt, mutta koska viinissä riittää niin konsentraatiota kuin sitä kuuluisaa rakennetta ennemmän kuin tarpeeksi, voi viiniä aivan huoletta kypsytellä kellarissa pitkäänkin – samanhenkiset saksalais- ja elsassilais-Rieslingit kypsyvät upeasti vuosikymmeniä, joten viinille voi antaa elinaikaa huoletta kymmenenkin vuotta omien, persoonallisten ja uniikkien piirteiden löytymiseen. Nykykunnossa viini melkeinpä kerjää jotain runsaampaa, rasvaisempaa ruokaa taittamaan sen voimakasta hedelmää ja hapokkuutta (esimerkiksi perinteiseen suomalaiseen joulupöytään viini sopii kuin nakutettu), mutta kirpeiden Rieslingien ystäville viini kyllä varmasti uppoaa sellaisenaankin.

Vaikka Viini-lehden vuoden viini -skabassa on tänä vuonna kovatasoista osanottajaa, erityisesti valkoviinipuolella, on Bründlmayer Steinmassel sen verran vakuuttava paketti, että sen voi helposti nähdä vuoden valkoviini -mittelössä seuraavana manttelinperijänä – joskin samalla lailla hurmaava, mutta piirun verran karumpi ja pelkistetympi Trimbach on eritoten varsin kova kilpakumppani, näen kyllä Steinmasselin suuriin massoihin vetoavalla konsentraatiollaan ja hedelmävetoisuudellaan todennäköisenä voittajana. Jos tämä viini kiinnostaa, mutta ei ole tullut vielä napattua omaa kappaletta talteen, kannattaa käydä poistamassa yksi varmuuden vuoksi, jos viini saisikin plokattua tuon tittelin itselleen – ei tarvitse olla kovinkaan suuri Merlin ennustaakseen vuoden viinin äkkinäisen loppumisen varastoilta.

Lyhyesti: Nuorekas, kypsä, konsentroitunut ja rapsakalla hapokkuudella varustettu, ihastuttavan tasapainoinen huippu-Riesling. Mainio ostos niin joulupöytään kuin kellariinkin.

Arvio: Erinomainen – uusi vuosikerta vakuuttaa jälleen: tässä on ehdottomasti yksi parhaista Rieslingeistä, mitä Alkon perusvalikoima kykenee tarjoamaan. Nykyisellään vielä hieman turhan nuorekas ja kasvoton, mutta huokuu valtavasti potentiaalia tulevaisuutta ajatellen.

Hinnan (20,90e) ja laadun suhde: Erinomainen – viini on hintaluokkansa parhaimmistoa.

1 kommentti:

 1. Kyllä, upea Riesling, vuosikerrasta toiseen (juuri tuli testattua 2013). Täsmälleen samaa mieltä, Alkon parhaita, ellei paras, omassa hintaluokassaan.

  VastaaPoista