Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


10.11.13

Leitz Berg Kaisersteinfels Riesling Alte Reben 2008

Leitz Rüdesheimer Berg Kaisersteinfels Riesling Alte Reben 2008
  • Valmistaja: Weingut Leitz
  • Tyyppi: Valkoviini, Qualitätswein (QbA) Rheingau
  • Maa: Saksa
  • Alue: Rheingau, Rüdesheim
  • Rypäleet: Riesling (100%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta arviointihetkellä: 29,50e (Syyskuu 2013, Pinard de Picard)
  • Hinta nyt: – (ei Alkon valikoimissa)


Viinitalo Leitz on kerran aikaisemminkin tullut vastaan; Saksan viinitiedotuksen messuilla MW Caro Maurer esitteli Saksan vuosikerran 2009 parhaimmistoa ja yksi esitellyistä viineistä oli Leitzin Rüdesheimer Berg Roseneck Trocken, joka oli kaikin puolin vakuuttava ja tasapainoinen esitys, muttei oikein onnistunut säväyttämään niin paljoa, että viinin n. neljännessatasen hinta olisi tuntunut perustellulta.

Nyt Leitz tuli uudestaan vastaan, tällä kertaa Akateemisen Viiniseuran Riesling-illassa. Tämä tarjolla ollut Riesling tulee samasta Rüdesheimin kylästä mistä aikaisempikin testaamani Leitzin Riesling, mutta eri tarhalta: Berg Roseneckin länsipuolelta löytyvältä Berg Keisersteinfels -tarhalta.

Vuonna 2011 Vuoden saksalaiseksi viinintekijäksi valittu Johannes Leitz on pelkästään Rieslingiin keskittynyt viinintuottaja Rheingausta, joka ylläpitää sukunsa varsin pitkälle ulottuvia perinteitä viinin parissa – ensimmäiset merkinnät Leitzin viineistä ovat vuodelta 1744! Johannes Leitz on luotsannut viinitaloa vuodesta 1985 ja moninkertaistanut tänä aikana talon viljelyalan vaatimattomasta 3 hehtaarista nykyiseen 40 hehtaariin. Talon viininvalmistusfilosofia nojaa vahvasti perinteisiin, joten viinit valmistetaan vanhoissa, neutraalista tammesta valmistetuissa sammioissa ja käytetään luonnonhiivoilla. Pinard de Picardilta sekä tämä että tätä seurannut vuosikerta ovat jo loppuunmyytyjä. Systemistä viini löytyi perusvalikoimasta vielä semikohtuulliseen 299 SEK (33,95e) hintaan, mutta sieltäkin viini on nyttemmin jo kadonnut.

Väriltään viini on syvä ja intensiivinen, sävyltään kevyen hunajaisen sitruunankeltainen.

Tuoksu on todella ekspressiivinen ja moniulotteinen: hunajaa, hennon savuista mausteisuutta, kypsää sitruunaa ja raastettua sitruunankuorta, mineraalia, kevyttä aniksisuutta ja hentoa, taustalla häilyvää ja hienosti kokonaisuuteen sulautuvaa bensiinisyyttä.

Kuiva maku jatkaa saumattomasti tuoksun aromeista, mutta siinä missä viinin tuoksu oli varsin rauhallinen ja kuulas, on maku erittäin eloisa ja sähäkkä. Suussa tuntuu intensiivistä hunajaisuutta, hyvin runsaana tuntuvaa mineraalia, omenaisuutta, valkeita kukkia, kevyttä mausteisuutta ja vihjeitä makeudesta. Suutuntumaltaan tämä vivahteikas viini on runsas mutta ei raskas, vaan korkeintaan keskitäyteläinen ja rakenteeltaan suorastaan kirpeän hapokas. Viiden vuoden iästään huolimatta kokonaisuus on valkoviiniksi erittäin nuorekas.

Jälkimaku on keskimakua kuivempi ja myöskin kirpeähkö. Viini jättää pitkän, erittäin raikkaan ja napakan jälkivaikutelman, jossa tuntuu hyvin voimakasta, kirpeää omenaisuutta, sitruksista hapokkuutta, mineraalia ja hennosti häilyvää savuisuutta.

Tiivistettynä tämä vanhojen köynnösten tuotos Berg Kaisersteinfelsiltä menee heittämällä ohitse aiemmintestatusta Berg Roseneckista – tosin tällä viinillä on ollut maistamishetkellä huomattavasti enemmän ikää, mikä voi toki aina vaikuttaa asiaan. Joka tapauksessa, tämä viini on todella upea, harmoninen ja ihastuttavan moniulotteinen esitys, joka tuntuu selkeästi enemmän hintansa väärtiltä kuin Berg Roseneck. Vaikka Rheingaun viinit tunnetaan yleensä melko rotevastakin ilmaisusta, on tämä viini kaikesta runsaudestaan huolimatta myös kohtalaisen kepeä ja mukavan sopusuhtainen tapaus.

Mutta kuten mainitsin aiemmin, viini on myös varsin nuorekas tapaus aromimaailmaltaan, joten viinille voi turvallisin mielin povata varsin pitkää ikää kellarissakin. Ruokaviiniksi viin sopii kuitenkin jo nyt varsin mainiosti – kiitos pienen, mutta kevyesti erottuvan jäännössokerin ja rapsakan hapokkuuden tuoman, laserintarkan fokuksen, viini on helppo yhdistää monille eri ruoille. Voin kuvitella tämän sopivan niin rasvaisille, leivitetyille leikkeille kuin ruokaisammille salaateille tai öljyisille aasialaisruoille.

Lyhyesti: Erittäin tyylikäs, moniulotteinen, maukas ja harmoninen laatu-Riesling. Paljon kaikkea erittäin sopusuhtaisessa paketissa.

Arvio: Tyylikäs – maukas ja monisyinen esitys, jonka voi turvallisesti jättää kypsymään kaapin perälle, mutta joka loistaa jo nyt ruokapöydässä. Kannattaa tarjoilla perinteistä valkoviinilasia isommasta lasista, jotta viinin aromit pääsevät oikeuksiinsa.

Hinnan (29,50e) ja laadun suhde: Hyvä – viini on hintaisekseen kelpo ostos.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti