Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


17.11.13

Nøgne Ø Julesnadder 2013

Nøgne Ø Julesnadder 2013
  • Valmistaja: Nøgne Ø
  • Tyyppi: Olut, ale
  • Maa: Norja
  • Alue: Grimstad
  • Maltaat: Amber-, Maris Otter-, karamelli-, musta-, München-, suklaa-
  • Humala: Cascade, Chinook, Columbus
  • Koko: 0,5
  • Hinta ostohetkellä: 5,69e (Marraskuu 2013, K-Supermarket Lauttasaari)
  • Hinta nyt: ?


Nøgne Ø:n kotisivuilla panimo kertoo, että perinteiset norjalaiset jouluoluet ovat olleet tukevia ja alkoholiltaan tuhteja esityksiä, mutta koska 98% norjalaisista ostaa oluensa ruokakaupoista, joissa saa myydä vain alle 4,75% vahvuisia oluita (kuulostaako tutulta?), on yksinkertaisesti järkevää tuoda markkinoille perinteisen jouluoluen ohelle myös maitokauppoihin soveltuva versio.

Julesnadder, "jouluherkku", on Nöggiksen esittelyn mukaan maltillisella 4,5% volteilla varustettu, tumma mutta kevyt ja raikas ale, joka soveltuu mainiosti norjalaisen joulupöydän runsaiden ja rasvaisten ruokien kumppaniksi. Katsotaanpa minkälaiset mielikuvat oluesta jäävät ilman joulupöytää!

Väriltään olut on varsin tummanruskea, kevyesti punertavaan taittuen. Päälle nousee maltillinen, beige vaahto.

Tuoksu on perinteisten makean maltaisten jouluoluiden sijaan kuivahko ja voimakkaan leipäisen maltainen. Alta erottuu myös kevyesti yrttisyyttä ja tummia hedelmiä, kuten luumua ja viikunaa.

Makumaailma toistaa hyvin tuoksun lupaamia sävyjä, mutta melko tuhdin ja tiukan oloisen tuoksun rinnalla maku on varsin kevyt ja hieman ohuehko – mikä tietenkin oli melko lailla odotettavissa maitokauppavolteilla. Tummanpuhuvassa makumaailmassa tuntuu leipäistä maltaisuutta, yrttisyyttä ja karvasta paahteisuutta – jopa palaneisuutta. Yleisilme on aluksi hieman vetinen, mutta aromaattiset ja kevyen katkeroisesti nipistävät humalat tuovat kokonaisuuteen mukavaa greippisyyttä ja oluen kepeän ilmeen kanssa sointuvaa raikkautta.

Jälkimaku on pitkähkö, kohtalaisen tuntuvalta mausteisuudeltaan kuivahkon reikäleipäinen ja hennon paahtunut, hillityn mausteinen ja kevyesti katkeroinen.

Maku on muuten oluessa ihan kohdallaan, mutta se yksinkertaisesti kerjää taakseen tukevampaa ja muhkeampaa runkoa – olut tuntuu yksinkertaisesti epätasapainoiselta. Maitokauppavahvuiseksi olueksi Julesnadder on ihan kelvollinen jouluolut, mutta yleisesti niin Alkon jouluoluiden kuin Nöggiksen tasoon nähden Julesnadder tarjoaa melko vähän mielenkiintoa. Lisäksi oluen hinta on sen laatuun nähden melko posketon – vaikka Nöggiksen oluet ovat korkealaatuista käsityötä ja tulevat puolilitraisissa erissä, on reilu viisi euroa jo aivan liian kovan tuntuinen tapaus, jopa Suomen kovassa hinnoittelussa.

Nøgne Ø on selkeästi yrittänyt tehdä jotain hyvää, mutta tuo 4,7% raja on melko armoton – se yksinkertaisesti asettaa tuhdeille oluille niin kovat rajoitukset, että hyvän ja tasapainoisen oluen tekeminen tuntuu yksinkertaisesti mahdottomalta. Nostan hattua hyvästä yrityksestä, mutta samaan hengenvetoon joudun toteamaan, että kyllä Julesnadder omalta osaltani jää tulevaisuudessa kaupan hyllylle. Monopolista löytyy mielenkiintoisempaa tavaraa kohtuullisemmalla hinnalla.

Lyhyesti: Hyvä yritys markettivahvuiseksi jouluolueksi, mutta jää loppujen lopuksi raikkaan mutta melko lailla ohuen oloiseksi esitykseksi. 4,7% rautaesiripun takaa vaikuttaa olevan mahdotonta löytää oikeasti päteviä jouluoluita, kun Norjan ihme Nøgne Ø:kään ei onnistu korjaamaan pisteitä plakkariin.

Arvio: Keskikertainen – olut menee kurkusta alas ja maistuukin ihan kelvolliselta siinä matkan varrella, mutta eipä tästä hullua hurskaammaksi tule. Taitaa tulevaisuudessa jouluolutostokset jäädä Alkon ja baarien puolelle.

Hinnan (5,69e) ja laadun suhde: Surkea – samaan hintaan saa paljon parempaakin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti