Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


9.11.13

BattenfeldSpanier Frauenberg Riesling Großes Gewächs 2011

BattenfeldSpanier Frauenberg Riesling Großes Gewächs 2011
  • Valmistaja: BattenfeldSpanier
  • Tyyppi: Valkoviini, Prädikatswein (QmP) Großes Gewächs
  • Maa: Saksa
  • Alue: Rheinhessen, Wonnegau
  • Rypäleet: Riesling (100%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta arviointihetkellä: 35,00e (Syyskuu 2013, Pinard de Picard)
  • Hinta nyt: – (ei Alkon valikoimissa)


Saksalaiseen laatutuottajayhdistys VDP:hen kuuluvan viinitalo BattenfeldSpanierin pääjehu Hans Oliver Spanier tuottaa luonteikkaita Rieslingejä erityisesti menneinä vuosina makeisiin bulkkiviineihin yhdistetyllä Rheinhessenin alueella. Mies kuitenkin puhuu Rieslingistä niin tunteella ja asenteella, että mistään geneerisestä bulkkiviinistä ei voi uskoa olevan kyse. Mies ei nimittäin valmista mitä tahansa valkoviiniä, vaan hän omien sanojensa mukaan valmistaa "kiviviiniä" (stone wine), kuvastaen hänen asennettaan terroirin Rieslingissä ilmentämään mineraalisuuteen. Joudun myös arvostamaan miehen asennetta muutenkin nykyisin niin markkinointiorientoituneessa maailmassa: "I am a tenacious person; my wines should be, too. They should be edgy and must not please everyone." Eli selvästikään tässä ei tehdä viiniä massoille, vaan niille, jotka kaipaavat viineiltään särmää ja mineraalia.

Tämä Akateemisen Viiniseuran Riesling-illassa esitelty viini on peräisin Wonnegaun alueella sijaitsevalta, Großes Gewächs -tason Frauenberg-tarhalta, jota pidetään yhtenä Rheinhessenin parhaista tarhoista. BattenfeldSpanierin omistaman alan rypäleet ovat kasvatettu täysin luonnonmukaisin menetelmin, niistä puristettu viini on käytetty villihiivoilla ja kypsytetty osittain terästankeissa, osittain vanhoissa tammisammioissa.

Viereisessä lasissa majailevaan, vaatimattoman väriseen Dönnhoff Kabinettiin verrattuna BattenfeldSpanier Frauenberg on varsin syvä ja intensiivisen sitruunankeltainen. Melkoista happohyökkäystä ennakoi se, miten viini muodostaa jatkuvasti melkoisella innolla pieniä kuplia lasin sisäpinnalle – selkeästi enemmän kuin kolme muuta ensimmäisen erän viiniä.

Tuoksu on tuhti, hunajainen ja kevyen mausteinen. Seasta löytyy melko paljon auringon lämmittämiä hedelmiä, kuten ylikypsää omenaa ja ananasta, sekä mineraalia, joka taittuu mitä hennoimmin petrolisuuteen, ja valkoisia kukkia. Kaikin puolin siis varsin klassinen laatu-Rieslingin tuoksu!

Kypsän ja kohtalaisen hedelmävetoisen tuoksun jälkeen makupuoli ottaa melkoisen käännöksen viinin ilmaisussa: kielellä viini on hyvin kuiva, kepeä ja todella karu. Kevyehköstä makumaailmasta löytyy hentoa sitruksisuutta, kohtalaista hunajaisuutta, mineraalia ja pomeloista kirpeyttä. Yleisilmeestä puuttuu selväpiirteisyyttä ja kokonaisuus tuntuu olevan hieman tukkoinen. Vaikka viini on tiukkarakenteinen kuin äärimmilleen pingotettu vieteri, ei se ole kuitenkaan ylettömän hapokas, vaan varsin kohtuullisesti kokonaisuuteen nähden.

Jälkimaku on varsin hento, suorastaan vaatimaton, ja melko synkkäpiirteinen kepeäksi Rieslingiksi. Kevyessä, mutta verrattain pitkässä jälkimaussa tuntuu kiniinistä mineraalisuutta ja greippistä karvautta sekä aavistus hunajaista makeutta.

BattenfeldSpanierin GG Frauenberg ei onnistu nyt varsinaisesti vakuuttamaan, mutta se ei vaikuta missään nimessä kehnolta viiniltä, vaan siltä, että se on korkattu aivan vauvana. Ymmärrän hyvin tuottaja Spanierin teesejä ja sitä, miksi hän kutsuu itseään "kiviviinin" tekijäksi – viinistä huokuu selkeästi läpi maaperän mukanaan tuomat, voimakkaan mineraaliset vivahteet. Yleisilme on kuitenkin niin tiukka, karu ja nuorekkaan primäärinen, että viini vaikuttaa olevan vasta matkansa alkutaipaleella, hädin tuskin kynnystä ylittäneenä.

Tyylillisesti tämä jäntevä viini on selvästi karua päätä edustava, eli hedelmää siitä on melko turha lähteä etsimään – viini puhuu enemmän rakenteen ja mineraalin kieltä. Tässä kunnossa kokonaisuus tuntuu kuitenkin vielä niin nuorekkaalta ja hajanaiselta, että ilman ruokaa viini mennee hukkaan. Ruoan kanssa voin kuvitella Frauenbergin suoriutuvan paremmin, mutta luotan viinin olevan oikeasti hyvässä tikissä vasta vähintään 4-5 vuoden kuluttua. Potentiaalia kypsytykseen riittää kuitenkin selkeästi tätä pidemmälle.

Lyhyesti: Jäntevä, karu, voimakkaan mineraalinen ja vielä hyvin primäärinen GG-tason viini Rheinhessenin parhailta tarhoilta. Vielä kovin vaatimaton esitys, mutta lupaava tulevaisuutta ajatellen.

Arvio: Hyvä – tässä upean mineraalisessa viinissä on potentiaalia vaikka mihin, kunhan se pääsee yli vaikeasta lapsuudestaan. Nykyisellään vielä vaatimaton esitys hintatasoonsa nähden ja vaatii selvästi aikaa saadakseen hinta-laatusuhteensa kohdilleen – en kuitenkaan epäile etteikö viini siihen pystyisi. Älkää siis tuijottako orjallisesti vain antamiani arvosanoja!

Hinnan (35,00e) ja laadun suhde: Surkea – samaan hintaan saa paljon parempaakin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti