Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


15.11.13

Château Bonnin Pichon 2007

http://www.alko.fi/tuotteet/005183/?fromsearch=true
Château Bonnin Pichon Grande Réserve 2007
  • Valmistaja: Vignobles Hostein-Bonnin
  • Tyyppi: Punaviini, AOC Lussac-Saint-Émilion
  • Maa: Ranska
  • Alue: Bordeaux, Libournais, Lussac-Saint-Émilion
  • Rypäleet: Merlot, Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon
  • Koko: 0,75
  • Hinta arviointihetkellä: 14,99e (Syyskuu 2013, Alko)
  • Hinta nyt: 14,99e (Helmikuu 2014, Alko)

Aikanaan ostettu ja vähän vähemmän aikanaan maistettu Château Bonnin Pichon 2006 hurmasi allekirjoittaneen ja sai vakuuttuneeksi siitä, että siinä oli melko varmasti Alkon paras Bordoo jos kahden kympin setelillä olisi tarkoitus pärjätä. No, sittemmin viinin hinta on noussut reilulla eurolla ja vuosikertakin vaihtunut, joten varmaan on aivan paikallaan tarkistaa mikä on homman nimi tällä hetkellä.

Vuosikerrat 2006 ja 2007 olivat Bordeaux'ssa hyvin erilaiset: 2006 oli muuten lämmin ja lähes optimaalinen, mutta hieman ennen sadonkorjuuta alkoivat suuret sateet koko alueella, minkä vuoksi erityisesti myöhään kypsyvän Cabernet't eivät päässeet kypsymään aivan täysin kypsiksi; monet oikean rannan viinit pärjäsivät vasenta rantaa paremmin, sillä Merlot kypsyy nopeammin ja sen sadonkorjuu on aikaisemmin kuin Cabernet-lajikkeilla – näin ollen Merlot-vetoiset Saint-Émilionin viinit suoriutuivat paremmin kuin Cabernet-vetoiset Médocin viinit. Vuosi 2007 oli taas haastavampi yleisesti koko alueella, sillä erityisesti elokuuta vaivasivat runsaat sateet, jotka viivästyttivät rypäleiden kypsymistä. Tämän vuoksi sadonkorjuu viivästyi runsaasti, eikä siltikään kaikilla alueilla saavutettu optimaalisia kypsyystasoja.

Château Bonnin Pichon ei tule varsinaisesti oikean rannan Saint-Émilionista, vaan tältä kuuluisalta viinialueelta muutamaa kilometria pohjoisemmasta löytyvän Lussacin kylän alueelta, joka tunnetaan Saint-Émilionin ns. "satelliittina", Lussac-Saint-Émilionin viinialueena.

Kevyen rusehtavanpunainen viini on ulkoasultaan hillityn läpinäkyvä – valo heijastuu melko himmeästi lasin läpi.

Tumman hedelmäisessä tuoksussa tuntuu melko runsaasti herukkaa, kypsänmehevää luumuisuutta, metsämaata, kevyttä alkoholia ja hillitysti hieman lyijykynän kanssa flirttailevaa tammen puumaisuutta.

Runsas ja mehevä tuoksu kuitenkin hieman johdattaa harhaan, sillä maultaan Bonnin Pichon on kuivan herukkainen, keskitäyteläinen ja tiukahko – viini tuntuu kohtalaisen kehittyneeseen, täyteläiseen ja melko pehmeään mutta rakenteikkaaseen 2006-vuosikertaan verrattuna suoranaiselta antiteesiltä. Yleisilmeeltään viini on ryhdikäs ja vaikka tanniinineja ei tunnu olevan erityisen paljon, ovat ne melko vihertävän ja aggressiivisen oloisia. Tuoreen mustaherukkaisuuden ohelta löytyy orastavaa punamarjaisuutta, metsäistä maaperää, lyijykynää ja kevyttä tammisuutta.

Elegantinpuoleinen jälkimaku on melko tamminen, kohtalaisen lyijykynäinen, tuoreen marjainen, kevyen multainen ja jatkuu kielellä varsin pitkään. Vaikka tammi tuntuu jälkimaussa voimakkaampana kuin keskimaussa, jättää viinin jälkimaku paljon keskimakua miellyttävän yleisvaikutelman.

Yleisesti Bonnin Pichon on tätä nykyä varsin tasapainoinen perus-Émilion, mutta ei missään nimessä läheskään yhtä hyvä kuin edellinen vuosikerta. Vaikea sanoa, auttaisiko lisäkypsyttely tässä mihinkään, vai kuoleeko ainoastaan viinin hedelmä ja koko paketti vain kuivuu kasaan. Selvää kuitenkin on, että rahalleen ei viinistä saa samaa vastinetta rahoille kuin 2006:sta.

Bordeaux'n faneille viinin klassinen ja kohtalaisen tasapainoinen aromimaailma toiminee, mutta jos Bdx ei ole sydäntä lähellä, Bonnin Pichon 2007 tuskin puhuttelee. Yleisilme ei tarjoile juuri minkäänlaisia yllätyksiä ja viini vaikuttaakin varsin tavanomaiselta, Merlot-vetoiselta perusviiniltä, joka kaipaa paikkaa ruokapöydässä toimiakseen. Anna hengitellä karahvissa tunnin parin ajan ja tarjoile pataruokien, hieman punertavan naudan tai vaikkapa fasaanin kumppanina.

Lyhyesti: Haastavan vuosikerran 2007 Merlot-vetoinen punaviini Saint-Émilionin satelliittialueelta. Vähän yllätyksiä, paljon geneeristä Bordeaux'n meininkiä.

Arvio: OK – viini on ihan passeli perus-Bdx ruokapöytään, muttei enää erotu edukseen Alkon Ranska-hyllyllä; itse asiassa viinin kohonnut hinta ja laskenut laatu saa mahdollisessa Bordeaux-himossa joko katselemaan kohtuullisemmin hinnoiteltuja tai laadultaan korkeampia ja muuten hinnakkaampia pullotteita. Tosin jos Bordeaux'n viinien hinnat vain jatkavat kohoamistaan, taidan jättää kyseisen alueen viinit ihan suosiolla hyllyyn.

Hinnan (14,99e) ja laadun suhde: Heikko – viini ei vastaa hinnan luomia odotuksia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti