Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


7.11.13

Plevna Siperia Imperial Stout 2013

http://www.alko.fi/tuotteet/726234/?fromsearch=true
Plevna Siperia Imperial Stout 2013
  • Valmistaja: Panimoravintola Plevna
  • Tyyppi: Olut, Imperial Stout
  • Maa: Suomi
  • Alue: Pirkanmaa, Tampere
  • Maltaat: Karamelli-, paahdettu, pale ale-, pilsner-, wiennamallas
  • Humala: Amarillo, Columbus, Simcoe
  • Koko: 0,33
  • Hinta ostohetkellä: 4,50e (Marraskuu 2013, Alko)
  • Hinta nyt: 4,60e (Tammikuu 2014, Alko)

Tähän asti olen pyrkinyt perkaamaan lipastonlaatikoista löytyviä viiniarvioitani kronologisessa järjestyksessä, vihdoin päästen syyskuussa maistamiini viineihin ja olusiin, mutta Alkon jouluoluet saapuivat eilen hyllyille ja niillä on tapana (ainakin osalla) huveta melkoista haipakkaa, joten lienee perusteltua poiketa totutusta linjasta ja heittää tähän väliin hieman tuoreempaakin arvostelua. Tulee tässä myös heitettyä toinenkin periaate sivuun – olen nimittäin pyrkinyt välttämään kahta peräkkäistä olutarviota, viiniblogihan tämä nyt kuitenkin on!

Plevnan Siperia lienee Suomen ylivoimaisesti kehutuimpia oluita, ellei peräti jopa kehutuin, joten oli hienoa että saimme sitä vihdoin valtakunnalliseen myyntiin – on ihan mukavaa, että ihmiset, joilla ei ole mahdollista (tai ainakaan kätevää) päästä paikan päälle Tampereen panimoravintolaan nauttimaan Plevnan tarjonnasta, saavat testata myös tämän pikku hiljaa jo legendaarisen aseman saavuttaneen oluen.

Itse olen kerran aikaisemmin testannut Siperian, peräti ihan tänä vuonna, käydessäni Tampereella pyörähtäessäni myös Plevnan tarjontaa ihmettelemässä. Muistiinpanoja en oluesta tehnyt, mutta ainakin silloin ymmärsin, mistä oluen hehkutus on peräisin. Nyt kuitenkin on hanatuotteen sijaan ihan oluen pulloversio, joita Alkoon on saapunut hiljattain muutaman tuhannen kappaleen erä.

Oluella on läpinäkymätön, pikimusta väri, jonka päälle kohoaa maitokahvinruskea, melko tiivis ja kestävä vaahto.

Siperialla on ihastuttavan moniulotteinen ja vivahteikas tuoksu, jossa yleisilmettä ajoittain hallitsee sitruksinen ja kevyesti havuinen jenkkihumalaisuus, ajoittain taas lakritsi, espresso, paahteinen mallas ja palanut ruislimppu.

Maku on varsin kuiva, tummapaahtoisen kahvinen, kärtsäisen maltainen ja voimakkaasti katkerohumaloitu. Suht täyteläistä, jopa kermaista suutuntumaa kannattelee kohtalaisen maltillinen hiilihappoisuus. Kielen kärjessä tuntuu hetken aikaa makeata, maitosuklaista maltaisuutta kunnes voimakas katkeroisuus kuivaa hela hoidon. Tämä tukeva humalointi tuo kokonaisuuteen paljon greippistä sitruksisuutta ja tekee karvaudellaan oluen tummanpuhuvaan makumaailmaan bitteristä, hyvin tummaa suklaisuutta. Mitä lämpimämmäksi olut käy, sitä enemmän mallas pääsee puskemaan humalan alta esiin, mutta kokonaisuutta hallitsee tästä huolimatta erittäin tuore ja voimakas humalointi.

Jälkimaku on todella, todella pitkä, voimakkaasti katkerohumaloitu, kevyen pähkinäinen, palaneen maltainen, kevyen jälkiuunileipäinen, yrttinen ja raakasuklainen. Alkoholi (8%) pysyy mainiosti piilossa alusta loppuun.

Pähkinänkuoressa Siperia on jylhä, tuhti ja erittäin voimakkaasti humaloitu imperial stout, joka on todella vakuuttava ja moniulotteinen, mutta vielä äärimmäisen nuoren oloinen – todella karvas ja tuntuva jenkkihumalointi jättää hyvin vähän varaa oluen muille, maltaisemmille piirteille tulla esiin. Kenties ikääntyessään oluen humalointi hellittää otettaan ja paahteinen, suklainen ja lakritsinen monimuotoisuus pääsee paremmin framille? Ainakin Plevna tuntuu uskovan oluen ikääntymispotentiaaliin, sillä oluelle on sen korkkiin merkitty parasta ennen -päivämäärä vuodelle 2017.

Tästä huolimatta Siperia puolustaa helposti paikkaansa Suomen yhtenä parhaimmista stouteista ja porttereista – tosin perinteisempiin, brittityylisesti humaloituihin stouteihin ja portereihin tottuneelle Siperian voimakas, amerikkalaiset DIPA:t mieleen tuova, tuntuvan katkeroinen ja aromaattinen humalointi voi pelästyttää. Vaikea mennä lupaamaan että tässä olisi Suomen paras stout, mutta kaapissani on tällä hetkellä vielä neljä pulloa Siperiaa kypsymässä. Saattaapi siis olla, että kunhan viimeinen tulee joskus korkatuksi, saatan joutua tällaisen lupauksen tekemään.

Suosittelen kaikkia voimakkaan katkeroisten oluiden ystäviä käymään hakemassa Siperiaa muutaman pullon talteen vielä kun sitä on tarjolla.

Lyhyesti: Todella voimakkaasti katkero- ja aromihumaloitu, moniulotteinen, tanakka ja tasapainoinen imperial stout, jossa hallitsee makeamman hedelmäisyyden sijaan kuiva, kärtsäinen maltaisuus ja bitteri. Siperia on olut joka haastaa mainion Koffin Portterin paikan – ja vieläpä rökittää sen. Tässä on mahdollisesti paras suomalainen stout / porter.

Arvio: Täydellinen – upea, maailmanluokan olut, joka on nyt jo vakuuttava – ei massallaan, vaan tasapainollaan ja moniulotteisuudellaan – ja henkii puhdasta potentiaalia hieman pidempäänkin kypsytykseen.

Hinnan (4,60e) ja laadun suhde: Ylivoimainen – ajatus paremmasta oluesta samaan hintaan tuntuu mahdottomalta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti