Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


28.11.13

Bernard-Massard Cuvée de l'Ecusson Pinot Noir Brut

http://www.alko.fi/tuotteet/935347/
Bernard-Massard Cuvée de l'Ecusson Pinot Noir Brut
  • Valmistaja: Caves Bernard-Massard
  • Tyyppi: Kuohuviini, Crémant de Luxembourg
  • Maa: Luxemburg
  • Alue: Grevenmacher
  • Rypäleet: Pinot Noir (100%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta arviointihetkellä: 13,59e (Syyskuu 2013, Alko, tilausvalikoima)
  • Hinta nyt: 14,39e (Tammikuu 2014, Alko, tilausvalikoima)


Syyskuisessa Mikä viini -tapahtumassa tuli testailtua – monien muiden kuohuvien ohessa – kaikkien tunteman Bernard-Massard Cuvée de l'Ecusson -kuohuvan puhtaasti Pinot Noirista valmistettu roséeversio. Tämän kyseisen viinin tällä hetkellä myynnissä oleva versio on cuvée joka on pääosin vuosikertaa 2010, mutta seasta löytyy hieman myös tuoreempaa vuosikertaa 2011. 18 kuukauden kypsyminen tapahtuu terästankeissa ja pulloissa.

Väriltään viini on roosanpunainen, erittäin vaalean hailakka – kontrasti juuri maistettuun Anna de Codorníu Rosé Brutiin on huomattava.

Värin tavoin myös tuoksu on kevyehkö, hillityn punamarjainen, jopa hennon hikinen ja aavistuksen hiivaisen paahteinen.

Suussa ensimmäisenä tervehtii todella runsas ja kuohkea mousse, joka täyttää hetkessä koko suun. Alkukuohahduksen jälkeen viini jää hennosti poreilemaan kielelle ja päästää muita makuja pikku hiljaa esiin. Makumaailma on varsin hedelmävoittoinen: viini tarjoilee vadelmaa, metsämansikkaisuutta, hillittyä kirsikkaisuutta, kevyttä keksisyyttä ja pullataikinaa. Yleisilme on kuiva, mutta 10 g/l (Alko) / 12 g/l (B-M) dosagen makeus tuntuu paikka paikoin kohtalaisen hapokkaan rungon alta. Yleisesti keskimaku on lempeä ja kohtalaisen täyteläinen, mutta samalla myös mukavan intensiivinen.

Lopuksi viinistä jää pitkä jälkimaku, joss tuntuu yrttisyyttä, makeaa marjaisuutta ja hiivasakkakypsymisen tuomaa kevyttä pähkinäisyyttä. Jälkivaikutelma on hyvin freesi ja vivahteikas.

Tämä Cuvée de l'Ecussonin rosée-versio on varsin mallikas perus-rosée ja selkeästi laadullinen harppaus parempaan päin melko yllätyksettömästä perus-"Masukasta". Viini tarjoaa juurimaistetulle Anna de Codorniu -roséelle miellyttävän kontrastin: siinä missä rosée-Cava oli hieman mutkattomampi ja huolettomampi, on Luxemburgin Ecusson piirun verran vivahteikkaampi ja vakavahenkisempi, mutta samalla myös lempeämpi aavistuksen tuntuvamman jäännössokerinsa muodossa. Molemmissa viineissä on puolensa, mutta itse olisin suosinut välimuotoa molempien välimaastosta.

Joka tapauksessa, Cuvée de l'Ecusson -rosée on varsin pätevä ja miellyttävä roséekuohuva, joka toimii niin maljannostamiseen kuin esimerkiksi kepeämmän kalan kumppaniksi. Viinin jäännössokerin ja hapokkuuden puolesta viinin voi tarjota huoletta aivan jääkaappikylmänä – intensiivinen ja hedelmävetoinen makumaailma kantaa viileän tarjoilulämpötilan huoletta.

Lyhyesti: Varsin uskottava, miellyttävä ja monikäyttöinen roséekuohuva Luxemburgin kuohuviinijättiläiseltä.

Arvio: Hyvä – viini on tasapainoinen, sopivan intensiivinen ja perustason roséeskumpaksi jopa mukavan vivahteikas tapaus.

Hinnan (14,39e) ja laadun suhde: Hyvä – viini on hintaisekseen kelpo ostos.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti