Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


11.11.13

Diel Pittermännchen Riesling Großes Gewächs 2011

Diel Dorsheimer Pittermännchen Riesling Großes Gewächs 2011
  • Valmistaja: Schlossgut Diel
  • Tyyppi: Valkoviini, Prädikatswein (QmP) Großes Gewächs
  • Maa: Saksa
  • Alue: Nahe, Dorsheim
  • Rypäleet: Riesling (100%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta arviointihetkellä: 31,90e (Syyskuu 2013, Pinard de Picard)
  • Hinta nyt: – (ei Alkon valikoimissa)


Akateemisen Viiniseuran Riesling-illassa ensimmäisen maisteluerän viimeisen viinin kanssa palattiin takaisin piskuiselle Nahen viinialueelle. Vuorossa oli siis Dielin Großes Gewächs -tasoinen Riesling Dorsheimin kylässä sijaitsevalta Pittermännchen-tarhalta.

Viinin tuottanut Schlossgut Diel on yksi Nahen alueen arvostetuimpia tuottajia. Dielin suvusta löytyy mainintoja jo 1600-luvun puolesta välistä, mutta vasta Dorsheimissa sijaitsevan Layenin linnan siirtyessä Dielin suvulle, heidän merkityksensä viininviljelyssä realisoitui. Dielin suku omistaa Dorsheimissa, aivan Nahe-joen alajuoksulla – juuri ennen kuin joki yhdistyy Reinjokeen – useita Großes Gewächs -tasoisia tarhoja, joista valmistetaan suvun linnassa sijaitsevassa viinitalossa arvostettuja Rieslingejä.

Pittermännchen GG Riesling on väriltään keskisyvä ja intensiivisen kellanvihreä – kuitenkin selkeästi vaaleampi kuin kaksi edellistä, syvemmän keltaista Rieslingiä.

Vaikka viinin tuoksu on hieman etäinen ja kevyehkö, on siinä myös sopivalla lailla intensiivisyyttä ja rohkeutta. Yleisilme on makean omenainen ja kevyen hunajainen, mutta seasta löytyy myös kypsää sitruksisuutta, raastettua sitruunankuorta ja aavistus mukavaa kirpeyttä. Tämä ei ole sellainen tuoksu, joka ottaa nokasta ja vääntää, mutta selkeästi silti hyvin nuorekas ja terhakka.

Jos viinin tuoksu on hyvin nuorekas, on makumaailma tätä toisessa potenssissa: yleisilme on todella kuiva, erittäin kirpeä ja hyvin intensiivinen. Greippisen sitruksinen, kypsän omenainen, voimakkaan mineraalinen ja hennon savuinen makumaailma on omalla laillaan jopa karuhko, mutta samalla rapsakan hapokas ja erittäin rakenteikas. Vaikka viini on nuoren ikänsä puolesta jopa kireän oloinen, on se samalla ylettömän freesi, puhdaspiirteinen ja kaikin puolin herkullinen.

Pitkähkö ja rapsakka jälkimaku jättää kielelle greippisen hapokasta sitruksisuutta, sitruunamehua, merellisen suolaista mineraalisuutta, valkoisia kukkia ja hennon kaurakeksisenä tuntuvaa hunajaisuutta.

Maistelussa aikaisemmin maistettuun, saman vuosikerran BattenfeldSpanieriin verrattuna Diel on päällisin puolin hyvin saman oloinen – kirpeän greippinen, tuntuvan mineraalinen ja melko karuhko – mutta siinä missä BattenfeldSpanier vaikuttaa olevan sävyltään synkkä ja hajanainen, on Diel kirkaspiirteinen ja äärimmäisen fokusoitunut. Pittermännchen GG 2011 on todella intensiivinen ja erittäin rakenteikas happohyökkäys, joka ei yritä millään lailla mielistellä maistajaansa, mutta juuri tässä rehellisyydessään ja suorastaan rujon kireässä ilmaisussaan viini hurmaa.

En voi varsinaisesti suositella viiniä vielä korkattavaksi – edes sopivien ruokien kanssa – sillä viini on vielä niin nuorekas ja erittäin primäärinen, että se huokuu kypsytyspotentiaalia metrien päähän. Sopivalla ruoalla voinee hyvin taltuttaa viinin sähäkintä hapokkuutta maltillisemmaksi, mutta viini vaikuttaa selvästi sellaiselta, että se tulee tarjoamaan parastaan vasta vuosien päästä: nyt korkattuna viini tuntuu jopa menevän hukkaan! Suosittelenkin kellaroimaan viiniä hyvin ja palaamaan sen pariin aikaisintaan 5 vuoden päässä vuosikerrasta – runkoa kuitenkin riittää helposti vuosikymmenen jos toisenkin kypsyttelyyn, jos kärsivällisyyttä vain löytyy.

Hurmaavan ja vakuuttavan Leitz Kaisersteinfels Alte Rebenin jälkeen on vaikea mennä sanomaan tätä, mutta Diel lopulta korjasi potin kotiin AVS:n maistelussa. Vaikka tämä viini oli enemmän lupaava kuin maistamishetkellä hurmaava, oli se silti mielestäni kaikki osa-alueet huomioon otettuna illan paras kuiva Riesling. Mahtikamaa.

Lyhyesti: Todella nuorekas, mutta erittäin vakuuttava, rakenteikas, intensiivinen ja tuntuvan mineraalinen Großes Gewächs Riesling. Valkoviini, joka on tarkoitettu kypsytettäväksi – mieluiten pidemmäksikin aikaa.

Arvio: Erinomainen – todella lupaava huippu-Riesling, joka vaivatta selvittää miksi Dielin viinitaloa pidetään niin korkeassa arvossa. Tämä viini tulee vielä muuttumaan nestemäiseksi kullaksi ajan kanssa.

Hinnan (31,90e) ja laadun suhde: Erinomainen – viini on hintaluokkansa parhaimmistoa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti