Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


4.11.13

Saison Dupont Biologique

http://www.alko.fi/tuotteet/798333/
Saison Dupont Biologique
  • Valmistaja: Brasserie Dupont
  • Tyyppi: Olut, Saison
  • Maa: Belgia
  • Alue: Vallonia, Hainaut, Leuze-en-Hainaut
  • Maltaat: Pilsner
  • Humala: Hallertau
  • Koko: 0,25
  • Hinta ostohetkellä: 3,01e (Elokuu 2013, Alko)
  • Hinta nyt: 3,08e (Tammikuu 2014, Alko)

Alunperin Belgiasta lähtöisin oleva saison on oluttyyli, joka oli vuosituhannen loppua lähestyttäessä muuttumassa yhä harvinaisemmaksi, mutta oluttyylin kerättyä viime aikoina suosiota erityisesti pienpanimoskenessä ympäri maailman on siitä tullut varsin suosittu ja hyvin tunnettu tyyli. Kyseessä on siis erityinen pale alen alatyyli, joka on tyypillisesti hedelmäinen, kohtalaisen tuntuvasti humaloitu ja melko mausteinen – joskus voidaan jopa käyttää lisättyjä mausteita.

Vaikka saison-tyylistä olutta on Belgiassa pantu iät ja ajat, ei oluelle ole ollut mitään varsinaista yhtä tiettyä määritelmää. Kuitenkin nykymuotoisen saisonin kantaisänä voidaan pitää vuonna 1950 perustetun Brasserie Dupont'n olutta, joka tunnettiin alun perin nimellä Saison Vieille Provision, mutta jonka nimi on nykyisin yksinkertaisesti Saison Dupont. Tämän nykyisellään jo legendaarisen maineen saavuttaneen oluen saatavuus on täällä pohjoisen monopolivaltiossa hieman hankalaa, mutta oluen kevyempi (alkoholia on 5,5% alkuperäisen 6,5% sijaan), luonnonmukaisista ainesosista valmistettu Saison Biologique (alun perin Foret Saison) kuitenkin löytyy ihan Alkon hyllyiltäkin.

Lasiin kaatuvan oluen väri on kevyen samean viljankeltainen, päälle kohoaa hennon vaaleata, höttöistä vaahtoa.

Kukkeasta tuoksusta voi erottaa vehnäoluista tuttua, hennon banaanista esterisyyttä, aavistuksen hunajaista mausteisuutta, kevyen sitruunaista hedelmää ja aavistus hiivaleipää.

Maku jatkaa tuoksun viitoittamaan suuntaan: on sitruksista hedelmää, hentoa hiivaisuutta, vivahde banaanista esterisyyttä ja aavistus hunajaisen makeata maltaisuutta kielen kärjessä. Yleisilmeeltään olut on raikas, kepeä ja tasaisen, kevyen hiilihappoinen.

Hyvin freesi jälkimaku on keskimakua kuivempi, happamankirpeä, saippuaisen katkera, kevyen mausteinen ja hennon hiivainen. Erityisesti humaloinnin karvaus ja freesi, sitruksinen happamuus jatkuvat varsin pitkään suussa tehden kokonaisuudesta varsin kepeän ja raikkaan, jopa kohtalaisen kirpeän oloisen.

Yleisesti tämä Saison Dupontin kevennetty luomuversio on helppo, huoleton ja aurinkoisen kesäinen olut. Tyylillisesti se muistuttaa kenties eniten hyvin humaloitua blondea, jonka seassa on kohtalaisen tuntuvastikin vehnäolutmaisia piirteitä, kuten happamuutta ja banaaniesterisyyttä. Oluesta tuntuu hieman puuttuvan 0,75-kokoisessa pullotetun originaali-Saisonin kompleksisuutta ja runsautta, mutta tästä huolimatta kyseessä on varsin tyylipuhdas ja korkealla nautittavuudella varustettu Saison.

Nyt syyssateiden ja lähestyvien lumikausien aikaan Saison Bio on tuskin olut paikallaan, mutta kunhan taas lumet keväällä sulavat ja silmut alkavat puissa ja pensaissa vihertämään, on tämä olut mitä mainioin väline kutsua kevättä takaisin. Tämän raikkaan, aurinkoisen oluen ainut miinuspuoli on sen hinta – vaikka 3 euroa olutpullosta ei ole mahdottoman paljon, on pullokoko myös varsin pieni: vain 0,25 litraa. Tämä siis tarkoittaa jo kuuden euron hintaa 0,5 litran pullolle, mikä kääntyykin monen mielessä jo astetta kalliimmaksi. Vaikka siis olut on erittäin näppärä sessioimisolut – kiitos sen kohtalaisen matalan alkoholipitoisuuden ja pienen pullokoon – ei olutta tee mieli ostaa kovinkaan montaa kappaletta sen käydessä turhan pahasti lompakolle pullomäärän kasvaessa...

Lyhyesti: Raikas ja kesäinen olut, jossa yhdistyvät vehnäoluen happamuus ja banaanisuus vaalean alen hedelmäisyyteen ja humalointiin.

Arvio: Hyvä – mainio, kesäinen janonsammuttaja. Ei pärjää originaalille Saison-isoveljelleen, mutta eipä tästä nokan koputtamistakaan löydy. Luomusta vain plussaa.

Hinnan (3,08e) ja laadun suhde: OK – olut on hintansa arvoinen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti