Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


13.11.13

Dönnhoff Hermannshöhle Riesling Spätlese 2011

Dönnhoff Niederhäuser Hermannshöhle Riesling Spätlese 2011
  • Valmistaja: Weingut Dönnhoff
  • Tyyppi: Valkoviini, Prädikatswein (QmP) Spätlese
  • Maa: Saksa
  • Alue: Nahe, Niederhausen
  • Rypäleet: Riesling (100%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta arviointihetkellä: 29,95e (Syyskuu 2013, Pinard de Picard)
  • Hinta nyt: – (ei Alkon valikoimissa)
Nahen Spätleseillä jatketaan. Akateemisen Viiniseuran Riesling -illassa palasimme jälleen tuottaja Dönnhoffin pariin, jolta olimmekin jo aiemmin illalla maistaneet maukkaan Oberhäuser Leistenberg Kabinettin.

Jyrkkärinteinen Niederhäuser Hermannshöhle, yksi alueen arvostetuimmista tarhoista, on Nahe-joen keskijuoksulla sijaitseva Großes Gewächs -tasoinen viinitarha, joka asettuu kätevästi joenmutkassa etelään viettävän niemen kärkeen – näin tarha saa maksimaalisen määrän aurinkoa sekä suorana paisteena, että epäsuorasti heijastuksena joen pinnasta koko päivän ajan. Jyrkkien rinteittensä vuoksi tarhan rypäleet joudutaan keräämään käsin.Tältä tarhalta kerätyistä rypäleistä Dönnhoff tuottaa tämän Spätlesen lisäksi makeaa Auslesea ja kuivaa Großes Gewächsiä. Dönnhoff tyypillisesti käyttää viininsä normaalia korkeammassa lämpötilassa; lisäksi hän käyttää yleensä villihiivoja käyttämiseen ja villihiivoja ainoastaan makeammille viineille. Tästä viinistä en kuitenkaan muuta valmistusteknistä dataa kuin että se on käytetty ja kypsytetty terästankeissa.

Väriltään viini on kevyesti kullankeltaiseen taittuvan neonvihreä.

Kepeähkö tuoksu on hieman sulkeutuneen oloinen – nokassa tuntuu lähinnä raakaa omenaa, hentoa sitruksisuutta ja aavistus makeampaa hedelmää. Kokonaisuus kuitenkin jää melko vaatimattomaksi ja raikkauden puutteessa hieman tunkkaisen oloiseksi.

Hermansshöle Spätlesen makupuoli sen sijaan on varsin hyvässä iskussa: raikas ja intensiivinen makumaailma tarjoilee kypsää, hieman makeaan taittuvaa omenaa, suolaisen merellistä ja kevyen kiniinistäkin mineraalia, raakaa sitruksisuutta, hillittyä yrttisyyttä ja taustalla lymyilevää aprikoosia. Yleisilme on äärettömän freesi, hyvin tiukka ja hapokkuudessaan varsin kirpakka, jopa poskipäitä viiltävä. Aivan kevyimmästä päästä viini ei kaikesta jäntevyydestään huolimatta ole, vaan tällä keskitäyteläisellä viinillä on kuitenkin kohtalainen suupreesens. Alkoholi (9%) kuitenkin pysyy tyylikkäästi täysin piilossa.

Viini jättää jälkeensä pirtsakan, makean omenaisen ja mineraalisuudessaan märkää kiveä muistuttavan, viileän jälkivaikutelman, joka jatkuu melko pitkään.

Todella mainion Diel Pittermänchen Spätlesen rinnalla tämä Dönnhoffin pullote ei häpeä piirun vertaa. Tosin siinä missä Diel vaikutti hieman ujohkolta, sulkeutuneen oloiselta ja lisää ikää kaipaavalta, tuntuu tämä viini kaipaavan ikää selvästi enemmän – yleisilme on kireä kuin viulun kieli ja äärettömän primäärinen, minkä lisäksi hieman tukkoisen oloinen. Viini kuitenkin vaikuttaa siltä, että siitä voidaan vielä odottaa suuria asioita.

Jos viini löytyy kaapistasi, ei sen kanssa ole mitään kiirettä. Antamalla sen makoilla vähintään kolme neljä vuotta voi odottaa selkeästi ilmaisuvoimaisempaa ja tasapainoisempaa esitystä. Jos viinin veitsenterävä hapokkuus arveluttaa, kannattaa silloinkin pelata varman päälle ja naittaa viini riittävän rasvaisen ruoan kumppaniksi happojen taltuttamiseksi. Muussa tapauksessa tarjoile viini hyvin viilennettynä sellaisenaan auringon lämmittäessä – sydäntalvella näin viileä ja raikas Spätlese ei varmastikaan pääse oikeuksiinsa. Jos nyt korkkaat, anna viinin hengitellä rauhassa melko pitkään – tupladekantointi ei missään nimessä vaikuta liioittelulta tämän viinin tapauksessa.

Lyhyesti: Makeuden kanssa flirttaileva, viiltävän hapokas, tiukkarakenteinen ja hyvin nuorekas Spätlese, joka tuntuu kerjäävän lisää ikää – nykykunnossa viini on hieman tukkoisen ja mykän oloinen. Kokonaisuus on kuitenkin rakenteeltaan erittäin tasapainoinen ja kypsytystä ajatellen erittäin lupaava.

Arvio: Erittäin hyvä – ja tämä arvosana kuvastaa viiniä vasta tässä vaiheessa. Voin kuvitella viinin yltävän helposti korkeampiinkin arvioihin vaivattomasti viinin "auetessa".

Hinnan (29,90e) ja laadun suhde: OK – viini on hintansa arvoinen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti